Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Popieprzna polska zawiść i zazdrość

Polecane posty

Gość gość

Jestem młody i studiuję. Oczywiście moja rodzina jest za tym żebym studiował a ja jestem za tym żeby dodać sobie jeszcze jeden kierunek który mi się przyda. Niestety muszę przez ten rok zostać w domu żeby przygotować sie do matury z jednego przedmiotu który będzie mi potrzebny żeby dostać się na ten jeden kierunek-i tu zaczął się haczyk. Poza moimi rodzicami reszta rodziny uważa że mimo 21lat powinienem iść do pracy a nie brać jeszcze jeden kierunek i słyszę teraz teksty:"po co tobie dwa kierunki?""odciąż rodziców i idź do pracy,my już pracowaliśmy","jakie korepetycje? po co tobie, teraz masz jeden i tobie wystarcz","taki pazerny jesteś,liczy się doświaczenie zawodowe"."i tak pracy nie znajdziesz","a u nas to wszystkie dzieci już dawno pracują"-ciotka zapomniała tylko dodać że jej syn nie studiuje(nie ma matury) a córka dostała się na kulturoznawstwo... Nawet babcia mnie cisnęła za moimi plecami że "po co on siedzi w domu, oni pracują!". Na dodatek znajomi którzy dowiedzieli sie że chce jeszcze dodać drugi stwierdzili "nie nauczysz sie niczego nowego","teraz trzeba mieć doświadczenie w zawodzie a nie studia","i uda się tobie","i tak się nie dostanie","rok życia tylko zmarnuje","będzie stary jak to skończy","teraz to trzeba iść do pracy a nie studiować"... Po prostu ręce mi opadają, na zachodzie ludzie jak najdłużej się kształcą a u nas? Na dodatek to stomatologia więc nazywanie tego bezsensownym kierunkiem jest chore! Jedyna osoba która powiedziała "tak rób to!" jest facet który pochodzi z USA i w Polsce jest od 5 lat mnie zdopingował. Powiedział mi że "kształć się jak najdłużej bo nim wiecej będziesz miał narzędzi do pracy i dłużej będziesz czuł się modo! Dlaczego w polakach jest taka zawiść?

Gość gość
To nie jest zawiść to doświadczenie. Ja też mam studia, dwie podyplomówki, a potrafi mnie poniżyć osoba bez matury, bo ona zarabia więcej bez wykształcenia niż ja po studiach. Zaciskam zęby i pracuję dalej, ale to jest przykre, bo niepotrzebnie wmawiają ludziom, że po studiach łatwiej z pracą!

Gość gość
ludzie maja rację. Dorosły chłop, który chce się dalej uczyć powinien to robić na własny rachunek. Tylko, że mężczyźni teraz to straszne pi,pcie są.

Gość gość
Ale on mówi o stomatologii!!! Jak on ma być dentystą bez wykrztałcenia! Studiuj chłopie i nie słuchaj innych. Jak chcesz zapieprzać na budowie albo w korpo to faktycznie daj sobie spokój ale jeżeli masz takie marzenia to rób to i nie patrz na innych.

Gość gość
nie traktuj tego ani jako zawisc ani zazdrosc i rob swoje oczywiscie jesli rodzice zgodza ci sie to finansowac jesli nie - poszukaj innych zrodel finansowania swoich marzen moze wyjdzie a moze nie, to juz zycie pokaze ale jak masz swoj cel to sie nie ogladaj na ciotki klotki bo kazdy mowi ze swojego doswiadczenia zyciowego i w tych kategoriach nalezy to traktowac

Gość gość
ciotka pracuje jako manikiurzystka a druga opiekuje się starszymi ludzmi za granicą, ich dzieci są kelnerami i fryzjerką

Gość gość
no to nic dziwnego ze cie nie rozumie w tym aspekcie malo tego - przygotuj sie na teksty "a nie mowilem/am" jak ci sie noga podwinie, samo zycie :D ale z twoim celem i wyborem nie ma to kompletnie nic wspolnego

takie czasy, że nic Ci niczego nie gwarantuje, ani Tobie chłopie ani mnie...też studentce, ale są różne rzeczy w życiu które można robić tylko z wykształceniem i warto chociaż spróbować się do nich dostać jeśli się ich pragnie. niektórym się udaje, więc może i nam. lubię tak myśleć, że czemu właściwie mnie by się nie miało.

Gość gość
mi jak na razie wszystko sie udaje w zyciu, naprawdę wszystko po za związkami na które nie mam czasu i ochoty po ostatnim, szkoda mi życia na użeranie się z innymi

Gość gość
patrzac na to ile masz w sobie zali do ludzi (sorry stary ale temat o zawisci i zazdrosci w tym kontekscie swiadczy o twoim problemie z emocjami) najpierw popracowalbym nad soba

Gość gość
Znasz sytuację z parą (kobietą i mężczyzną) oraz osłem? Ludzie zawsze będą mówić co i jak by zrobili lepiej. Taka już nasza natura, choć niektórzy tacy nie są ok 10% społeczeństwa :) Najważniejsze to się nimi nie przejmować i najlepiej (wiem z doświadczenia) robić sobie żarty np. w Twoim wypadku możesz dodać że zamierzasz jeszcze zrobić trzeci kierunek a dalej doktorat. Każdy ma prawo do swoich wyborów.