Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sa_sandi

złamanie rzepki proszę pilnie o pomoc

Polecane posty

Witam, nie wiem już gdzie szukać pomocy, więc liczę na to, że tu ją znajdę :) Otóż, miałam wypadek, w którym ucierpiały moje obie rzepki - obie popękane, na szczęście bez przemieszczeń, zakończyło się na punkcji kolana i... 6 tygodni w gipsie. 3 dni temu ortopeda zdjął gips, diagnoza? Lewe kolano w porządku, a prawe jeszcze do końca się nie zrosło i jeszcze 4 tyg. w ortezie na 0 stopni. Z tym, że ortopeda jest tak kompletnym durniem, że na nic mi nie potrafił odpowiedzieć, chciałam jechać do ośrodka na rehabilitację, to zabronił ze względu na niezrośniętą nogę, prawą mogę sama ćwiczyć w domu. I tu się nasuwa problem. Możecie mi pomóc? Powiedzieć co mam robić? Jak samemu rehabilitować tą zrośniętą nogę? ;) Proszę o pomoc, 30 stycznia mam studniówkę :(

zgięcie tej nogi na razie to może jakieś 20 stopni, zginać ją do bólu, czy tylko troszkę, nie chciałabym sobie krzywdy jeszcze narobić.

Gość gość
Nie wiem jak rehabilitować nogę ale ja mogę się pomodlić o Twoje uzdrowienie, wierzę że Jezus może Cię uzdrowić. Jeśli chcesz mogę się za Ciebie pomodlić do Jezusa i Maryji

Gość gość
Boże. Współczuję. Ja miałem tylko zwichnieta rzepke. 8 tygodni gips.. ból niewyobrażalny. U mnie się pozostało i jest pięknie. Ale po zdjęciu gipsu długo dochodziłem do siebie.

Gość gość
Zginaj na tyle ile możesz. Nie przeginaj. Z czasem się unormuje. Mnie z początku też strasznie bolało przy zginaniu.. i nie dało się za bardzo zginać. Ale teraz jest ok.

Gość chłopakzwawy
Hej sandi, możesz sobie pozwolić na prywatną rehabilitację/masaże?

Niestety w mojej okolicy nie ma rehabilitacji, a tym bardziej nie ma możliwości na prywatną. Dlatego chciałam pojechać do szpitala na oddział rehabilitacji, ale dopóki nie zrośnie się prawa noga, ortopeda powiedział, że nie mam tam jechać tylko z lewą nogą.

Gość chłopakzwawy
Chodziło mi o prywatne osoby, które by do Ciebie przychodziły, ale rozumiem, że też nie ma. Zasadniczo robisz podstawowe ćwiczenia, cz jakieś krążenia, cz inne rzeczy, które znajdziesz na necie, ale zawsze lepiej żebyś to robiła z kimś, np. z chłopakiem, żebyś raz nogi nie nadwyrężyła i dwa mogła utrzymać zawsze pozycję bo to bez drugiej nogi samej czasem bywa niemożliwe. A jak tam, masz już sukienkę?

Dziękuję za odpowiedź :) Na razie robię jakieś podstawowe ćwiczenia i staram się często w ciągu dnia zginać nogę.. widać już różnicę w zgięciu w czasie tych 3 dni od zdjęcia gipsu. A czy potrafisz mi odpowiedzieć na pytanie kiedy będę mogła próbować stanąć na nodze? Sukienki jeszcze brak, czekam, aż będę mogła stanąć na nogi i znaleźć swoją wymarzoną :P

Gość chłopakzwawy
Szczerze nie mam pojęcia, zasadniczo wiem tyle co dowiedziałem się w rozmowach z koleżanką z fizjoterapii. To co ja bym zrobił to delikatnie opierał ciężar ciała na nodze, jak będzie ok, nic nie będzie bolało, nie będziesz czuła się nadwyrężona to powinnaś być w stanie stawać, ale to jeszcze nie znaczy chodzić. Sorry ale pisze to prosty chłop, który rozwalił każdy gips w którym był, więc nie wiem, czy jestem dobrym źródłem. Jak chcesz pogadać mogę zostawić kontakt.

Każdy kto coś o tym wie zda się na pomoc, ja osobiście nigdy nie miałam styczności z takimi złamaniami, nie znam nikogo kto miałby całe obie nogi w gipsie, więc po prostu jestem ciemna w tym temacie. Ale jeżeli mógłbyś mi udzielić jeszcze jakichś rad to proszę o kontakt :)

Gość chłopakzwawy
Nie sądzę abym mógł zrobić coś wartościowego, nie wiem, czy to co powiedziałem też akurat Tobie pomoże. Jak coś mój mail mini_raptor@wp.pl Możemy pogadać nie tylko o złamaniach.

Mialam potrzaskane obie kosci tuz pod kolanem, 3 m-ce noga w gipsie, od pachwiny do czubków palców... Tydzien po zdjèciu gipsu zrobiłam samodzielnie 6-8 kroków. Bolało, ale bolec musiało, nogèmiałam jak zapałkè. Codziennie gimnastykowalam nogè, siedząc na kanapie, i dodawałam ilosc kroków. Droga Autorko, kazdy ruch stopą, na siedząco podnoszenie nogi z podlogi, lekkie zginanie i prostowanie, zbliza ciè do pełnej formy. Póki drugą nogè masz niewylecxoną, zdrową cwicz na siedząco i wzmacniaj. Przyda siè mocniejsza noga do pomocy tej słabszej...Paskudna sytuacja, serdecznie ci współczujè. Cwicz mimo bólu, klnij, wrzeszcz i cwicz. Pozdrawiam cieplutko:)

Dziękuję za słowa otuchy! :) Będę się starać, aby jak najlepiej wykurować chociaż tą jedną nogę , już z dnia na dzień widzę, że zgięcie nogi się powiększa :)

Biedaczka :( i to jeszcze przed 100dniówką taki wypadek. Miałam podobny przypadek ponad rok temu, ale ja chodziłam normalnie na rehabilitację. Pan Maciej który się mną zajmował dostosował ćwieczenia do mojej sytuacji, ale to raczej normalne przy rehabilitacji. Zalecili mi też „domowe” ćwiczenia w postaci właśnie podnoszenie nogi do góry itp. rzeczy, ale pamiętaj też że co za dużo to jednak niezdrowo. Trzeba uważać żeby nie przeciążyć nogi tymi ćwiczeniami. Wszystko z rozsądkiem i cierpliwością. Jakbyś nadal nie mogła znaleźć odpowiedzi to polecam zajrzeć jeszcze na forum Fizjokliniki, poszukaj w necie, jak wpiszesz „fizjoklinika forum” to pewnie wyskoczy Ci gdzieś na początku. Tam jest sporo wątków związanych z tego typu przypadłościami, no i przede wszystkim w wątkach wypowiadają się specjaliści z tej kliniki, więc można zasięgnąć fachowej porady za free.