Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zadowolona z wyprowadzki córki

Córka się w końcu wyprowadziła

Polecane posty

Sytuacja wygląda tak, że córka w wieku 20 lat zaszła w ciąże i siedem lat mieszkała z nami, z rodzicami. Potem córka się wyprowadziła do nowego faceta, wyszła za niego, zaszła w ciąże a tu nagle znowu się pokłóciła, wróciła nie z jednym a z trójką dzieci. Swoim synem i bliźniaczkami, które niedawno urodziła ale dzisiaj przyjechał zięć i zabrał ich wszystkich do siebie a ja jestem szczęśliwa. Mój mąż wręcz przeciwnie, ale szybko dałam mu w łeb za pomysł, żebym to ja zajmowała się wnukami.W dodatku mąż goni syn do tego, by się ożenił a ja jestem za tym, żeby chłopak się wyszalał. Ma już dwoje dzieci. Córkę z jedną kobietą, syna z drugą ale stwierdziłam, że to nie są kobiety dla mojego syna. Syn ma 26 lat, nie pracuję, więc my z mężem płacimy alimenty ale mąż te pieniądze wypomina. Żąda od syna, by znalazł sobie pracę ale gdzie on ma się spieszyć. Niech sobie mieszka razem z nami. Lepsze to, bo mąż sprowadził, by córkę z jej gromadką.

Gość gość
pierniczysz jak potrzaskana, a normalna to chyba nie jesteś

Gość gość1234432
słabe 2/10

Analiza kału jest jednym z podstawowych badań wykonywanych wtedy, gdy pacjent cierpi na schorzenia przewodu pokarmowego. To proste badanie umożliwia ustalenie przyczyny choroby zakaźnej czy pasożytniczej. Badając kał można też ocenić stopień wchłaniania składników odżywczych z jedzenia oraz poznać stopień wydzielanie enzymów trawiennych, które są produkowane przez trzustkę. Ale o kondycji przewodu pokarmowego świadczą nie tylko wyniki badań laboratoryjnych, ale również barwa i konsystencja stolca. Prawidłowy stolec jest uformowany w walec lub ma konsystencję półmiękką. Nie widać w nim niestrawionych resztek pokarmu. Prawidłowy stolec nie powinien też rozmazywać się na muszli klozetowej. Jeżeli jest inaczej powinniśmy powiedzieć o tym lekarzowi Stolec luźny, na który, widoczne są krople tłuszczu (lub na wodzie) i z trudem spłukuje się z ubikacji to stolec tłuszczowy. Występuje on, gdy dochodzi do poważnej niewydolności trzustki lub też chorób jelita cienkiego. Taki stolec powinien być zbadany w laboratorium. Do analizy należy oddać próbki kału zbierane przez 3 doby. W tym czasie w diecie powinno się znaleźć tylko 100 g tłuszczu na dobę. Stolec pienisty, któremu towarzyszy oddawanie gazów sugeruje zakażenia jelit lub też zaburzenia trawienia czy wchłaniania. Stolec ołówkowaty to kał uformowany w walec o niewielkiej średnicy. Może być skutkiem zwężenia o******cy przez guzy nowotworowe lub blizny powstałe po wygojeniu się zmian zapalnych. Każdy, kto zauważy u siebie taki rodzaj wypróżnień powinien jak najszybciej iść do lekarza, aby poddać się dalszej diagnostyce. Stolec smolisty pojawia się wtedy, gdy w kale znajduje się domieszka krwi, która uległa przemianom chemicznym. Specjaliści uważają, że stolec smolisty świadczy o tym, iż źródło krwawienia do przewodu pokarmowego znajduje się w żołądku lub dwunastnicy. Ale źródło krwawienia może się znajdować także w początkowym odcinku jelita grubego, czyli w kątnicy. Osoby, które zgłaszają lekarzowi taką przypadłość zazwyczaj zleca się wykonanie testu na krew utajoną, morfologię i oznaczenie stężenia żelaza. Konieczne jest też endoskopowe przebadanie przewodu pokarmowego. Sytuacji takiej nie wolno zlekceważyć, gdyż może ona sugerować, że rozwija się rak jelita grubego. Bardzo ciemna barwa stolca występuje również przy leczeniu preparatami żelaza. Stolec jasny, żółtawy pojawia się, gdy do światła przewodu pokarmowego przedostaje się żółć produkowana w wątrobie. Zjawisko to nosi nazwę cholestazy. Przyczyną jej rozwoju może być fizyczna przeszkoda (np. kamień) blokujący brodawkę dwunastniczą, przez którą żółć dociera do dwunastnicy. Przy typowej cholestazie pojawia się także bardzo ciemna barwa moczu, ogólny świąd skóry oraz zażółcenie białek oczu i skóry. Biały stolec to zazwyczaj skutek badania, w czasie którego pacjentowi podano w formie kontrastu papkę barytową. Nie ma to jednak nić wspólnego z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego.

Gość gość
bardzo ciekawe o tych stolcach,na pewno ciekawsze i bardziej przydatne niż temat posta.