Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maurycy

Dlaczego Polacy piją?

Polecane posty

[Nie biorę tu pod uwagę osób, które tego nałogu nie mają.] Temat wiąże się w sposób szczególny z uczuciami, dlatego został tu umieszczony. Proszę o dyskusję na poziomie tej garstki trzeźwych od zawsze Polaków. Zaczynam: - bo został porzucony/a, - nie ma pracy [znamienne], - urodziło się dziecko więc z kumplami wypada, - bo imieniny, urodziny, stypa, bo święta, wolne od pracy dni, - Marian zdał maturę, wygrał w totolotka dwójkę, Helenka nie kocha, Ziutek nie tęskni, - sąsiad ma lepszy samochód, a sąsiadka urodę, - bo w telewizji reklamy, - trzeba pracować, a taka zaje/bista pogoda, że tylko w góry albo pod namiot, - pogoda do kitu, więc nie wypada się nie napić, - Zenek awansował, - bo nikt "mnie nie rozumie!", - wszyscy się uwzięli, - "nie mam co do gara włożyć", - egzystencjonalnie cierpi, - bo tak! - lubi [?] - inaczej nie potrafi, - potrafi ale lepiej jak się napije, - i tak nic się nie dzieje, - wrony za oknem kraczą i nie można spać, - bo dopiero 4-go wypłata, -bo w tv znowu "Czterej pancerni i pies ","Klos", "Lalka"... - za ścianą uprawiają seks, - bo znowu urodził się syn, a miała być córka, - żona wyjechała do Australii z kolegą z pracy, - mąż "mnie nie kocha", - nie mam za co oddać pożyczki, - a tak w ogóle "nikt mnie nie lubi"i "wszyscy są..........." Co ciekawe, ten sam Polak, jak wyjedzie za granice popracować, rzadko tam pije [przynajmniej nie za własne pieniądze], ale po powrocie, nachodzi taka nostalgia, że trzeba.......... Sam, rzadko piję. Nie mam czasu wydawać na to ciężko zarobionych pieniędzy ;)

Ten temat powinien zrobić furorę, ponieważ picie waszych partnerów/partnerki wprowadza w Wasze życie zamęt, jakiego nic innego by go nie wprowadziło[no, może poza nieszczęśliwymi wypadkami lub nagłym kalectwem]. Wiem, że temat jest bolesny dla niektórych, ale stwierdziłem, że skoro funkcjonuje tu temat: MĄŻ ALKOHOLIK, to ten pewnie też się przyjmie. Ja rozumiem, że wydaje się co poniektórym, że skoro sam nie piję to nigdy nie zrozumiem nałogowca, ale mnie nawet nie chodzi o rozumienie takiego, tylko o sam FENOMEN picia i tłumaczenia się z tego picia. I o takie tłumaczenia się z nałogu chodzi mi najbardziej. Później napiszę dlaczego.

Gość gość
zauważyłeś autorze jak polki się upijają? nawet zagraniczni faceci to zauważają

Gość gość
a ty uwazasz, ze zagraniczni nie maja oczu i rozumu? :D

Czasem Polki też się upijają. Tyle, że kto na takie zwraca uwagę? Zastanawiam się nad tematem także z powodów osobistych. Otóż zmarł niedawno mój naprawdę serdeczny kolega, który odciął się na ostatnie 2 lata od paczki znajomych i w końcu zmarł. Nie pomagały nasze wizyty, moje i kolegów, z którymi tworzyliśmy od lat zgrana paczkę. Dodam, że on na nic nie chorował, zmarł z przepicia i naprawdę szkoda mi go bo to był utalentowany człowiek. Poszedł w picie przez ostatnie 2 lata. Tłumaczył nam swój nałóg na różne sposoby, ale nijak nie potrafimy go zrozumieć. Stąd ten temat.