Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Shikkio

Objawy ciąży?

Polecane posty

Gość Shikkio

Hej dziewczyny! :) Pytanie kieruję do kobiet w ciąży i tych, które już są dumnymi mamami. Jak w temacie chciałabym zapytać Was o to jakie były pierwsze objawy Waszych ciąż? Pytam tylko dlatego, że znalazłam się w dość nieciekawej sytuacji, obawiam się, że brzydko mówiąc /wpadłam/. Oczywiście współżyjąc znałam konsekwencje i pomimo bardzo młodego wieku zdecydowałam się na to, nie żałuję, oczywiście stres i strach są, jak najbardziej. Otóż tak, zrobiłam dwa testy strumieniowe - jeden wczoraj rano, drugi dzisiaj rano ponieważ spóźnia mi się okres o 10 dni, stosunek odbyłam w dzień płodny (z prezerwatywą, partner nie skończył "we mnie"). Problem polega na tym, że jeden test wyszedł pozytywny, drugi zaś - negatywny, jutro idę zapisać się do ginekologa. Oczywiście całe napięcie wzięło się stąd że raz na jakiś czas towarzyszy mi kłujący ból w okolicy jajników, podbrzusza, od 7 dni mam objawy zwiastujące miesiączkę (już nie tak intensywne), temperatura ciała codziennie wynosi około 37,7. Myślę że warto też wspomnieć o tym, że przechodziłam kurację antybiotykową przez 3 dni w ubiegłym tygodniu oraz, że okres mam regularny od około 1,5 roku. Myślicie, że może to być ciąża? Antybiotyk zażywany przez tak krótki okres ma wpływ na cykl miesiączkowy? Chciałabym żebyście się wypowiedziały, jest to dla mnie ważne. Oczywiście jestem świadoma tego, że nie jesteście w stanie stwierdzić 100%'owo czy to ciąża czy nie, ale jednak moje niezbyt duże doświadczenie w tej dziedzinie oraz ciekawość wzięły górę, dlatego chciałabym poznać opinie innych, szczególnie tych doświadczonych. :)

Gość alina83
ja bym na twoim miejscu leciała kupić jeszcze 2 testy dla pewnosci

Gość gość
Ja tez polecam jeszcze raz sprawdzic testem czy jestes w ciazy. A jesli masz mozliwosc to bHcg z krwi, to zawsze wieksza pewnosc! A masz jakies objawy oprocz klucia jajnikow? Widzisz, u mnie minelo 10 dni od stosunku, moglabym juz robic test, ale boje sie.. staram sie o dziecko, stad nerwy..

Gość gość
Oczywiscie napisz jaki wynik :) a ile masz lat, jesli mozna wiedziec? :)

Gość alina83
pewnie jesteś w ciąży i tylko cieszyć się możesz :) ale antybiotyki też mają wpływ na to co sie dzieje z organizmem.

Gość Shikkio
Jestem w klasie maturalnej więc 18 lat, mama zapewne nie będzie zadowolona bo jeszcze z nią mieszkam, ale po ciąży planuję znalezienie pracy i ustatkowanie się, później jak już maturę zdam jakieś studia zaoczne. Chłopak jest pozytywnie nastawiony, pracuje, jest odpowiedzialny, ja również stanę na wysokości zadania bo jak już sobie piwa naważyłam to muszę je wypić, o aborcji i umyślnym poronieniu nawet nie myślę :) Nie wiem czy też nie będzie to ciąża bliźniacza ponieważ w mojej rodzinie jest to dość częsty przypadek. Oprócz kłucia jajników i tego co napisałam w pierwszym poście raczej nic konkretnego, bo zdaje się że w pierwszym miesiącu biodra się nie poszerzają, a brzuch nie rośnie, chociaż u mnie to się o dziwo pojawiło, a raczej należę bądź należałam do kobiet szczupłych, drobnych. Ogólnie brzuch mam leciutko zaokrąglony i minimalnie szersze biodra (nawet mama się zapytała czy przypadkiem w ciąży nie jestem), ale myślę, że to jeszcze nie to :) Kolejną rzeczą jest częstsze oddawanie moczu i zdaje się że wzmożony apetyt, chociaż ten drugi objaw zwiastuje też miesiączkę. :P

Gość gość
ja również potrzebuje pomocy, w 8 dniu cyklu odbyłam stosunek z mężem dziś mamy 19 dzień brzuch boli mnie jak na @ a raczej jak w 1 dzień @. dwa dni temu tylko jak wstałam a dzisiaj nawet jak siedzę szczególnie praw jajnik, mam wrażenie takiego ciągnięcia, czuję się spuchnięta jak balon, nie ma nawet mowy o wciągnięciu brzuch, do tego od 2 dni lekkie zawroty głowy, nie mam w ogóle apetytu a jak już coś zjem to zaraz robi mi się niedobrze, dzisiaj rano robiłam test ale wyszedł negatywny. czy mimo negatywnego testu mogę być w ciąży?

Gość Shikkio
Mnie też boli prawy jajnik, a właściwie mam na myśli kłucie. Ciąża nie jest wykluczona, a testy nie dają 100% pewności więc polecam wizytę u ginekologa, szczególnie jeśli to faktycznie nie jest ciąża, a występują jakieś niepokojące objawy. Może po prostu stresowałaś się czymś ostatnio lub pojawił się jakiś czynnik który mógł zakłócić Twój cykl miesiączkowy? :) Nie można też wykluczać wszelkich zapaleń, infekcji, dlatego tak jak już napisałam - szoruj jutro do poradni ginekologicznej, a jeżeli idziesz na kasę chorych to zrób drugi test, jeśli wyjdzie negatywny, termin wizyty będzie zbyt daleki, a dolegliwości nie ustaną w ciągu tygodnia to polecam poświęcić te 50 czy ileś złotych i iść prywatnie do jakiegoś zaufanego bądź polecanego ginekologa. :)

Gość Shikkio
Jeszcze jedno pytanie, czy anemia kobiety w ciąży zagraża w jakiś sposób jej nienarodzonemu dziecku?

Gość Shikkio
Ponawiam pytanie. :) Warto rozwinąć temat, bo zdaje się, że nie tylko ja mam ten problem.

Gość nadiaaaa
Gosciu - mysle, ze moglo byc za wczesnie na test. Powtorz go za pare dni. Osobiscie znam przypadki kiedy test pozytywny nie wychodzil nawet po potwierdzeniu ciazy przez bHCG, takze roznie z testami bywa. Ja mam.niemal identyczna sytuacje. Odbylam stosunek 6 dnia cyklu, 9 dnia cyklu mialam plamienia, dzis mam 19 dzien cyklu, a od paru dni mnie mdli, mam lekkie zawroty glowy, jajniki cmia na zmiane, wstaje w nocy siku, a dzis nie moglam wytrzymac w nocy z bolu okresowego, gdzie do potencjalnej @ jeszcze 10 dni, i do tego jeszcze szczypia mnie piersi leciutko.. ale testu jeszcze nie robilam, nie jestem pewna czy bedzie wiarygodny. Jesli chodzi o anemie - wiem, ze jesli lekarze uznaja za stosowne, w.pozniejszym terminie ciazy klada ciezarna nawet do szpitala, jesli.anemia znaczaco wplywa na ciaze i kobiete. Ale to wszystko zalezy od danwj osoby, na pewno nie jest to in plus..

Gość gość
u mnie to były standardy tak naprawdę. a teraz już prawie końcówka. przez całą ciążę brałam pregnofer dha z kwasami dha,żeby mojemu dziecku mózg i oczy rozwijały się prawidłowo . po urodzeniu też będę brała,żeby się nie martwić o jego rozwój.

Gość stewia89
Co to są te pregnofery z dha? Można je tak przyjmować bez konsultacji z lekarzem? Bo kwas dha brzmi groźnie... :(

Gość mamapoli
kwasy DHA to kwas tłuszczowy z grupy omega-3/brzmi bardziej znajomo?/. To budulec układu nerwowego dlatego ważne jest przyjmowanie go w ciąży. Kora mózgowa w 60% zbudowana jest z dha. Naturalnie występuje w rybach, owocach morza, olejach i jajach. Można przyjmować w postaci kapsułek. A co do pierwszych objawów ciąży to u mnie wystąpiły jeszcze przed spodziewaną miesiączką/zaszłam raczej na początku cyklu/. Miałam bolesne piersi-bardziej niż zwykle, mleczne-wodniste upławy-zaczęłam wtedy stosować Lactovaginal i ogólnie byłam senna i zmęczona. Wymioty i mdłości przyszły później-ok.7-8 tc.

Gość gość
W takim razie muszę zapytać o te dha mojego położnika i zacząć stosować je w kapsułkach. Ponieważ na owoce morza i jajka ma uczelnie, a czytałam, że to może też powodować potem alergie u maluszka i w diecie tego nie stosuję.