Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w polsce możliwe jest przerwanie ciąży z powodu zd?

Polecane posty

Gość gość

Dziś u lekarza widział kilkoro matek z dziećmi które maja zespól downa. Skłoniło mnie to do przemysleń czy w pl jest mozliwa aborcja gdy podczas badań zostanie wykryta trisomia? Patrzac na te dzieci i rodziców nie mam watpliwości że sa to dzieci chciane kochne i urocze, jednak nie wiem czy kazdy z nas jest w stanie świadomie podjac decyzje o wychowaniu chorego dziecka, wiec pytam czy mamy wybór?

Z prawnego punktu widzenia jest możliwe. A z moralnego? Nie mi oceniać, bo to trudna, osobista decyzja.

Gość gość
zalezy na jakiego lekarza trafisz. Ustawa jest tak nieprecyzyjna ze lekarze moga ja interpretowac dwojako. Jak trafisz na takiego jak Chazan to i brak mozgu u plodu nie bedzie wskazaniem.

Gość gość
moja przyjaciola 3 lata temu donosila ciaze, ktora lekarze na 100 proc oceniali na zd. dziecko zdrowe.. zastanowcie sie

Gość gość
Wiecie, ze patrząc na tych rodziców ich cierpliwośc do tych dzieci miałam straszny wyrzut sumienia, ze czasem wkurzam sie na swoje dziecko, zamiast cieszyc sie że jest zdrowe. Dla tych rodziców te dzieci sa takimi samymi skarbami jak dla całej reszty rodziców zdrowe dzieci, miałam inne wyobrazenie co do zd, funkcjonowania tych dzieci ich rodziców, ciemna masa ze mnie, aż mi wstyd :(

Gość gość
"kilkoro matek" :O polska trudna język :O

Gość gość
Następce profesora miodka juz mamy witamy oklaskami :)

Tak ludzie z ZD są wartościowymi ludźmi. Są inteligentni i bardzo często utalentowani np plastycznie. Nie są gorsi tylko, niestety, ludzie nie potrafią ich zaakceptować.

Gość gość
" moja przyjaciola 3 lata temu donosila ciaze, ktora lekarze na 100 proc oceniali na zd. dziecko zdrowe.. zastanowcie sie" Bzdura, zd potwierdza się amniopunkcją i badaniem kariotypu. Jak potwierdzono trisomię, to się już po urodzeniu to nie mogło zmienić. Co najwyżej na usg były nieprawidłowości i podejrzenie zd, nawet z wysokim prawdopodobieństwem, ale kobieta zdecydowała się nie robić amnio. Na pewno żaden lekarz nie potwierdzi zd bez kariotypu.