Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

NAJWIEKSZY Wrog naszej urody

Polecane posty

Gość gość

Życie nauczyło mnie, że największym wrogiem urody nie jest wiek, brak snu, palenie papierosów czy też picie alkoholu, nadmierne jedzenie lecz stres. To on powoduje, że mamy problemy ze snem, kompulsywnie podjadamy, sięgamy po papierosy, a wieczorem po lampkę wina. Najlepszym sposobem na urodę jest odprężenie, relaks i… samoakceptacja. Dobrze pojęta miłość własna. Jeśli chcemy na długie lata zachować urodę i zdrowie, powinnyśmy przede wszystkim nauczyć się radzić sobie ze stresem. Moje metody to: medytacja, joga, twórcze pisanie, 9 oddechów oczyszczających, 5 rytuałów tybetańskich, dobre powitanie dnia. Napięcia, jakie wywołuje długotrwały stres, widoczne są w całym naszym ciele. Wiemy, że jego wpływ osłabia nasze włosy i paznokcie, ponieważ organizm, próbując zachować równowagę, wykorzystuje zapasy magnezu i witamin z grupy B. Nadaktywność hormonów prowadzi do problemów ze skórą. Utrata wody w organizmie powoduje powstawanie przedwczesnych zmarszczek. Skóra traci jędrność, cera staje się blada, szara i matowa. Pojawiają się cienie pod oczami. Jesteśmy dosłownie wyssane z energii i chęci do życia. Zmienia się nasza postawa. Pod wpływem ciągłych napięć plecy, barki i szyja stają się obolałe. Jest nam ciężko. Dźwiganie emocjonalnych problemów jest równoznaczne z noszeniem prawdziwych ciężarów na naszych ramionach. Tracimy witalność. Zaczynamy się garbić i chodzić z pochyloną głową. Nie dodaje to nam urody, tylko postarza. Jeśli wieczorem, przed pójściem spać nie zrzucimy z siebie ciężarów całego dnia, noc nie przyniesie wypoczynku, a ranek nie będzie promienny i lekki.

Gość gość
jak to zrobić, żeby się nie stresować? Ja mam taki stres, że wymiotuje ostatnio.. I nawet nie chce się stresować to i tak organizm reaguje mdłościami i wymiotami

Gość gość
Najlepszym środkiem przeciwzmarszczkom jest poczucie wewnętrznej harmonii. Według Ajurwedy prawdziwe piękno ciała możliwe jest tylko wtedy, gdy odzwierciedla równowagę i wewnętrzny spokój. Nie możemy jednak spowodować, by życie dostarczało nam tylko miłych wrażeń. Gdy pośpiech, praca i rozterki codzienności pozbawiają nas energii, pierwszą rzeczą, z jakiej zwykle rezygnujemy, jest to, czego najbardziej nam potrzeba – czas dla samych siebie. Nadchodzi jednak moment, gdy musimy kompleksowo zadbać o siebie. Pierwszym krokiem jest odpowiednia dieta (produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, woda itd). Kolejne to ruch, ćwiczenia, regularna medytacja i zmiana sposobu myślenia. Ale najważniejsze jest odbudowanie kontaktu ze swoją duszą – dziką, namiętną, łagodną, dobrą, kierującą się instynktem i mądrością.

Gość gość
popieram, po jodze czuje przyplyw energii i dobrego humoru