Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie wracajcie do polski dla swojego dobra

Polecane posty

Gość gość
a czemu unii? unia nie prowadzi polskiej gospodarki, a inne kraje unijne mają się całkiem dobrze

Gość gość
Nieprzejrzyste przepisy to sa w Polsce... wezmy np. prawo podatkowe... co interpretacja urzedu skarbowego to inne wnioski. Prawo podatkowe powinno byc przejrzyste a tak maja o co dowalic kary i odsetki... chory kraj... a jak dzwonisz na informacje podatkowa to czytaja Ci przepis z ustawy... Co do pracy biurowej... mylicie sie... mozna stracic zdrowie przez stres... wyscig szczurow, podstawianie swin itd...

Gość gość
Z mojego doświadczenia (a jestem córką rolników i tych rolników znam dużo): rolnictwo nie upada przez UE. Rolnictwo upada, bo w Polsce ciągle jest kultywowane rolnictwo typu gospodarstwo 5 ha, na własne potrzeby. A to nawet bez unii nie mogłoby funkcjonować (za komunizmu działało jako tako bo właśnie działał komunizm). Widzę, że rolnicy, którzy kilka lat temu podjęli decyzje rozwojowe (specjalizacja, rozbudowa infrastruktury, inwestycja w maszyny, w pole etc.) mają się coraz lepiej, stają się "obszarnikami", a cierpią tylko ci, którzy chcieliby mieć parę metrów ogródka i z tego żyć... tak się nie da.

Gość gość
PW kotwica masz 100% racji ale kafeterianki zobaczą tuska który mówi w tv że żyją w luksusie to choćby siedziały na gnojowniku będą w siódmym niebie :P ot takie lemingi :)

Gość gość
Prawda

Gość gość
po co plodzicie po tyle dzieci i narzekacie?jak mu sie chce d*u*p*y to niech sie wy*bran*zluje

Gość gość
nie ma po co wracać...

Gość gość
mowcie w swoim imieniu. Ja wrocilam i mam sie bardzo dobrze. Bylismy za granica nie na zmywaku, praca w zawodzie zgodnie z wykształceniem , wiec sie troche zarobiło, po powrocie nadal w zawodzie+ doswiadczania. Jasne,ze tam zarabialismy wiecej, ale tu też wystarczajaco, nie wszystko sie przekłada na pieniądze. Nie ma co uogólniac.

Gość gość
wyobraźcie sobie co by było gdyby np Anglik zarabiał i płacił za wszytko proporcjonalnie do nas? Ja wam odpowiem. Na ulicach trwałaby krwawa rewolucja tylko my Polacy się dajemy kopać i jeszcze dajemy sobie wciskać, że jest super, a jak się komuś nie podoba to jest nieudacznikiem i malkontentem ku uciesze tusków i innych bandytów zaszczuwamy sami siebie no tylko polaki tak potrafią otoz to.. zastanawiam gdzie w nas ten duch co 30 i wiecej lat temu...

Gość gość
a mi sie dobrze zyje w polsce,może kokosów nie mam ale na wszystko co potrzebne starcza,ja pracuje w biurze mam 2200,maz 3200

Gość gość
W UK na kazde dziecko dostaje sie benefity i to wcale nie jakies male, w Pl rodzina wielodzietna zyje w ubostwie, a tam jak banda ksiazat, ba, wiele jest brytyjskich par, ktore specjalnie gromadke dzieci sobie plodza, bo im sie robic nie chce, a tak dostana 'za nic', a kazda matka wychowujaca dziecko jest traktowana jak osoba na etacie, ma ubezpieczenie, darmowa opieke zdrowotna itp do czasu ukonczenia przez dziecko 16r.ż... To sie nazywa polityka prorodzinna, w Pl cos takiego moze istnieje, ale tylko w ograniczonych umyslach politykow...

Gość gość
Wyjeżdżamy z pl za miesiąc

Gość exdebill_rzuca okiem
ktos ci bzdur naopowiadał o opiece socjalnej w UK - prawie każde dziecko dostaje tylko Child Benefit, który wynosi 23f/tydz. na pierwsze dziecko i 13 /tydz. na drugie (w przybliżeniu) - to to jest nic, a jeśli rodzice zarabiają odpowiednio duzo to i tego dziecko nie dostaje. Reszta w zależności od tego ile się pracuje, ale to nie są kokosy, bo i to już obcięli i są limity. Nie da się dobrze życ na benefitach, chyba, że się dodatkowo ma lewe dochody, a nowi emigranci z Europy Wschodniej maja teraz jeszcze bardziej pod górkę - nie nastawiaj się na raj, bo wrócisz z płaczem i doczytaj kiedy będziesz mogła się o cokolwiek ubiegać.

Gość gość
Kolezanka wyzej ma racje,benefity w UK juz nie sa takie kolorowe jak byly kiedys :) Stety albo niestety nie wiem,ja mam tylko na dzieci podstawowe rodzinne i nie jest to kwota za ktora mozna przezyc :P Ale i tak nie narzekam mieszkam w Anglii od 11 lat i nie zamierzam do Polski wracac,co by nie bylo tu i tak lepiej nam sie zyje. Dzieciaki wieksze perspektywy maja itp. A Polski niedlugo nie bedzie zobaczycie.

Gość gość
Eh sytuacja ekonomiczna Polski nie będzie taka jak krajów zachodnich przez następnych kilkadziesiąt lat. Aby dotrzeć do tego pułapu życia potrzeba czasu, zabory, wojna i 50 lat zniewolenia radzieckiego zrobiły swoje. Tylko nasza strata, że się w tych czasach urodziliśmy. Nasze wnuki już powinny żyć w lepszym kraju.

Gość gość
No własnie ja myslę nad tym poważnie czynie wyjechać :( jestem po studiach ,ale co niby z tego skoro tu na urzędniczym stanowisku, czy biurowym będę zarabiała mniej niż w UK czy DE jako np opiekunka do dziecka... bezsens... no i co mi po tym wykształceniu?

Gość gość
Z moim mezem pracuje gosciu ktory jest po studiach inzynierskich,w Polsce pracy nie mial, a jak mial to za psie pieniadze,wolal wyjechac do Anglii i autobusami jezdzic,przynajmniej wie za co pracuje :P I tez mowi ze studia w Pl to tylko strata czasu i pieniedzy.