Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co potrafią wasze 11 miesięczne dzieci ?

Polecane posty

Gość gość
Mój sam sie załatwia do nocnika i potrafi robić naleśniki

Gość gość
Nic nadzwyczajnego... jak każde dziecko w tym wieku wiąże krawaty, gra na gitarze, tańczy tango, obiera ziemniaki, prasuje koszule i wymienia żarówki....

Gość gość
Moja na randki już chodzi

Gość gość
ja pierdziele i to jest forum dla matek.Jak gadac bzdury na temat led czy jakiejs wrednej to dniami nocami potraficie pisac .A jak jest normalny temat o rozwoju dziecka to bzdury piszecie jak gimnazjalistki ,pstro w glowie.

Gość gość
Raczkuje, mowi pojedyncze slowka " mama, tata, baba, dada, ba, am...", stoi samo przy meblach. Umie samo sie bawic dluzej niz 15 minut:) wszystko nasladuje " papuguje".

Gość gość
Mój też się potrafi dłużej bawić sam niż 15 minut, ale ta zabawa to wywalanie żwirku z kuwety albo grzebanie w toalecie, ewentualnie koszu z brudną bielizną. Zabawkami bawi się 5 min max :( A co do reszty, to jest tego tak dużo, że ciężko wymieniać. Ogólnie sam chodzi, nawet biega, rozumie co się do niego mówi, zna bardzo dużo słów, wykonuje polecenia takie jak podaj, przynieś, kopnij piłkę, szukaj, pokaż, takie tam. Lubi tańczyć, ale gust muzyczny ma słaby, bo podoba mu się jak ja śpiewam. Z mową czynną kiepsko, tylko mama i nie i to nie wiem, czy do końca świadomie.

Gość gość
Córcia mówi mama tata baba dada be am lala :) potrafi chodzić ale tylko przy meblach trzymając sie :) zabawi sie sama ale trzeba z nią siedzieć na dywanie i wtedy jest szczęśliwa ::) jak tam u was mamy z zabkami?

Gość gość
U nas na razie 5 a teraz już 4 dzień idzie druga dwójka. Już ją widać, ale nie może się przebić :( w związku z czym mały nie ma apetytu i wali luźne kupy, ech... A dziś młody mnie zaskoczył. Po skończonym śniadaniu wziął talerzyk i zaniósł do kuchni. Myślę sobie, chce sobie ponosić, ale nie. Pytam go w kuchni gdzie się wkłada brudne naczynia a ten pokazuje na zmywarkę, więc mu otworzyłam i próbował włożyć :D A jego ojca 5 lat nie potrafię tego nauczyć...

Gość gość
To ile twoje dziecko ma ? 11 miesiecy

Gość gość
"To ile twoje dziecko ma ? 11 miesiecy " Tak, 11 i pół. A czemu?

Gość gość
To juz jest bardzo rozumne :) aż jestem w szoku :) kiedy zaczął chodzić?

Gość gość
moja ma 10 i pół. Możne by dużo wymieniać. chodzi już od miesiąca, bije brawo, robi papa, pokazuje gdzie jest lampa, jak zapytam jak robi kotek to robi miaaałłł, i kotka też pokazuje w książeczce. U nas kot rządzi. Je sama, rekami np. obiad czy owoce. Ja karmie ją jedynie kaszką. Tańczy po swojemu, pokazuje gdzie mam nos i zęby. daje buziaki misią, pozazuje gdzie sroczka kaszkę ważyła i jak odleciała, przytula się. I wczoraj na podłodze leżał jej kubek niekapek, mówie do niej" idź tam jest twój kubeczek z wodą napij się". Za drugim razem jak powtórzyłam, poszła i napiła się wody. U nas z zębami kiepsko tylko dwa na dole.

Gość gość
A dzięki. Chodzić zaczął jakoś miesiąc temu. Dość szybko, ale myślę, że to zasługa basenu, na który chodzimy odkąd skończył 6 miesięcy. On już dużo kojarzy. Opiekunka mi mówi np. że jak mu zmienia body, to on to brudne idzie do pralki wrzucić. Dużo rzeczy naśladuje dość skomplikowanych, np. jak robimy kuwetę - łopatką gmera w kuwecie i przenosi do worka (wiadomo, że nie wybierze grudek, ale powtarza sekwencję). Wie gdzie się zapala lampę w poszczególnych pomieszczeniach i jak chce żeby zapalić albo zgasić to pokazuje na włącznik, a nie na lampę. Nie wiedziałam, że to jest dziwne, bo nie mam porównania z innymi dziećmi za bardzo.

Gość gość
haha, u nas koty też rządzą :D Dobrze, że nasze są bardzo tolerancyjne, bo mają trochę ciężki żywot. A tak się bałam, że będą agresywne, albo że mały będzie miał alergię. Ale na razie wszystko ok, nawet śpią razem czasami.

Gość gość
już ma więcej ale na rok mówił kilka: mama, tata, baba, dziadzia, dada, papa, mniam, da(j) i nazywał kilka swoich ulubionych piosenek jakimś skrótem np. Bałkanica to było papapa, odgłosy wielu zwierząt (mowę miał i ma lekką)ciągle tańczył, wiedział gdzie są pomieszczenia takie jak kuchnia, pokój, łazienka itd, rozpoznawał wszystkie swoje zabawki i przynosił jak się poprosiło, chodził po skończeniu 10 miesiąca. Jadł ręką lub widelcem, łyżką nie umiał i pił z niekapka.

Gość gość
A mój synek zdał na studia

Gość gość
Moj synek zaczal chodzic jak mial 9m,zreszta cora tez miala 9m jak zaczela chodzicOd m mowil mama,tata,dziadzia ,daj(bez j),niam niam,na chrupki mowil dilu dilu.Odkurza ze mna,sprzata :P biega wokol stolu ze starsza siostra ,otwiera szafki wywala mi garnki i bawi sie nimi dluzej niz 15min.Jezdzi autkami i mowi bruuu,bruuu.Wlazi na kanapy.Pokazuje jaki jest duzy,robi papa,kosi kosi,tanczy ,wymusza smiech lub placz jak sie go pyta jak placze lub smieje,robi bara bara bac,robi patataj na koniku