Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przysługuje mi urlop macierzyński?

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w ciąży, planowany termin porodu to 22 maja 2015. Aktualnie jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na zastępstwo bez podanego terminu tzn. do czasu powrotu Pani X. Pani X planuje wrócić 21 marca... czy przysługuje mi urlop macierzyński? Proszę o pomoc.

Gość gość
nie przysługuje, jeśli osoba którą zastępujesz wróci przed twoim porodem.

Gość gość
I nic się nie da zrobić?

Gość gość
Nic. Jedyne co możesz zrobić to jeśli ktoś inny cię zatrudni, albo osoba zastępowana wróci po twoim porodzie. Innej opcji brak -nie przysługuje ci ochrona przed zakończeniem stosunku pracy.

Gość gość
mozęsz poprości pracodawce o zminę umowy na czas określony

Gość gość
A jeśli by mi zmienił na czas określony to co by to dało? I czas określony to by musiało być do kiedy? Do czasu porodu?

Gość gość
jak zmieni na czas określony, to może dać i na tydzień, ale z automatu przedłuży się do dnia porodu. jeśli jesnak pracodawca na to nie pójdzie - bo po co mu dodatkowe koszty? to radzę założyć swoją działalność - wystarczy odprowadzić 1 składkę i już przysługuje macierzyński.

Gość gość
W sumie to umowa na czas określony dłuższa niż 1 miesiąc, która wygasałaby po ukończeniu 12tc. przedłuża się do dnia porodu. Więc choćby i na 2 mies. po skończeniu tamtej umowy to wystarczy do zasiłku macierzyńskiego

Gość gość
Tydzień nie może być: "W przypadku natomiast pracownic zatrudnionych na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający 1 miesiąc, jeżeli umowy te uległyby rozwiązaniu po upływie 3. miesiąca ciąży, to należy przedłużyć je do dnia porodu."

Gość gość
Tak, umowa jest przedłużana do czasu porodu... wystarczy, że pójdę na L4 przed powrotem Pani X, ale co z zasiłkiem? Co muszę zrobić żeby mieć do niego prawo? Pozostaje tylko własna działalność?

Gość gość
autorko - umowa na czas określony będzie przedłużona do czasu porodu - bez względu czy pójdziesz na l4 czy nie ! a potem dostaniesz macierzyński. przy umowie na zatępstwo zostaniesz ZWOLNIONA z dniem powrotu pani x.

Gość gość
ja założyłam swoją działalność - miałam prawo do obniżonego zusu, opłaciłam aż 2 składki :) ale tak się wciągnęłam, że obecnie faktycznie tą działalność prowadzę, może kokosów z tego nie ma, ale przynajmniej się nie nudzę :) a zajmuję się wykonywaniem dekoracji - do mieszkań, restauracji, na imprezy okolicznościowe :)

Gość gość
A mogę zostać zwolniona będąc na L4? Czy umowa nie jest wtedy przedłużana automatycznie?

Gość gość
umowa na zastępstwo nie ulega przedłużeniu do dnia porodu. Wygasa w momencie powrotu zastępowanej osoby. L4 nie ma tu żadnego znaczenia w kwestii zasiłku macierzyńskiego.

Gość gość
umowa na zastępstwo wygasa w momencie powrotu - nie będzie przedłużona, bo nie musisz dostać wypowiedzenia, aby się zakończyła. jak pójdziesz na l4, to oczywiście pieniądze będziesz dostawać przez te 6 ustawowych miesięcy, bez względu na to czy nadal masz umowę czy już wygasła - na l4 możesz iść do 14 dni po ustaniu stosunku pracy i zus będzie płacił, ale nie ma się to w żaden sposób do macierzyńskiego - ten nie będzie ci się należał.

Gość gość
Nie muszę dostać wypowiedzenia? Mam na umowie 3 dniowy okres wypowiedzenia...

Gość gość
bo umowę można rozwiązać zanim pani x wróci - wtedy musisz dostać wypowiedzenie, ale jeśli ona wraca to nie dostajesz wypowiedzenia, bo czas na jaki została ona zawarta minął. jest to umowa podobna do tej na czas określony pod tym względem, że jak mija okres na jaki została zawarta to stosunek pracy po prostu wygasa, ale jest o tyle niekorzystna że nie daje takiej ochrony kobiecie w ciąży jak umowa na czas określony. wynika to z tego że na tą umowę zatrudnia się osobę która jedynie ma zastąpić pracownika w czasie absencji - ty nie stajesz się tym pracownikiem, którego oni chcieli, jedynie wykonujesz jego czynności na czas jego choroby, ciąży itd.

Gość gość
Umowa o pracę na zastępstwo jest szczególnym rodzajem umowy o pracę na czas określony (art. 25 § 1 Kodeksu pracy). W założeniu czas trwania tej umowy obejmuje okres usprawiedliwionej nieobecności w pracy zastępowanego pracownika. Przez usprawiedliwioną nieobecność w pracy należy rozumieć w tym przypadku wszystkie okresy zawieszenia obowiązku świadczenia pracy niezawinione przez pracownika, np. okres niezdolności do pracy z powodu choroby, okres urlopu macierzyńskiego, urlopu wychowawczego, urlopu bezpłatnego, odbywania służby wojskowej. W dniu, w którym kończy się usprawiedliwiona nieobecność zastępowanego pracownika, umowa na zastępstwo rozwiązuje się z mocy prawa. x macierzyński ci się na zastępstwie NIE NALEŻY. co więcej nie jesteś chroniona i pracodawca może ci umowę wypowiedzieć wcześniej niz w marcu - wtedy obowiązuje 3 dniowy okres wypowiedzenia.