Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zbliżają się kolorowe jarmarki na cmentarzach

Polecane posty

Gość gość

i sprawozdania na fejstłuku z pokazu mody na grobowcach. Targowisko próżności wybuchnie jarmarcznymi kolorami kwiatów i zniczy zamieniając miejsca ostatniego spoczynku w rynek. :O

Gość gość
i selfie na tle nagrobka

Gość szeregowy czereśniak
to jest dzień poświęcony pamięci i szacunku dla zmarłych. Każdy w ten dzień poświęca na odwiedzenie grobów, bo w całorocznej pogoni za pieniądzem, ludzie niebardzo mają czas na jazdę ileś tam kilometrów, by pochylić się nad grobem bliskich i zapalić lampkę. Ty zaś autorze, jeśli nie masz takich bliskich zmarłych, lub też nie chcesz ich odwiedzać, to twoja sprawa. Ale zamknij ryj i nie wpierdałaj się co inni robią. Pozdrawiam.

Gość gość
Każdy naród ma swoje zwyczaje i święta. Niektóre są dla nas dziwne.My mamy takie i bardzo dobrze

Gość gość
A ja lubie to święto! Tylko późnym wieczorem gdy cmentarze są puste. Jest taki blask od zniczy. U mnie cmentarz jest nad stawem i to bardzo urocze miejsce :) Każdy widzi co chce. Dla jednych to jarmarczny cyrk co jest prawdą ale ja zamiast patrzeć na głupich ludzi wole podziwiać uroki tego święta.

pamiętam jak 1 listopada (którego roku to już nie) przed cmentarzem było stoisko z jakimiś tam słodyczami, i były takie pyszne lizaczki :D mniam, słodko wspominam tamtejszy dzień wszystkich świętych. :classic_cool:

Gość gość
>>to jest dzień poświęcony pamięci i szacunku dla zmarłych. Każdy w ten dzień poświęca na odwiedzenie grobów, bo w całorocznej pogoni za pieniądzem, ludzie niebardzo mają czas na jazdę ileś tam kilometrów, by pochylić się nad grobem <<< No właśnie o to chodzi, że takie powinny być to dni, ale nie są. Dlaczego? Bo ludzie urządzają kolorowe jarmarki na grobach. To odrzucające. Gdyby każdy kupił znicza i poszedł w zadumie na grób bliskiej osoby, byłoby to godna szacunku. To, co Polacy uczynili z tego dnia, to zwykłe targowisko próżnosci i jarmarcznych kolorów. Postaw się nie... Wszystko z przesadą, jak to w Polsce...

Gość gośćinka
Ja nigdy nie widziałam lizaków przy cmentarzu. A kwiaty są piękne, przecież są żywe. U mnie są dwie religie prawosławna i katolicka. U prawosławnych jeszcze więcej jest kwiatów, zawsze tak było, są plecione wianki i wieszane na krzyżach z resztą cały rok jest kolorowo, na krzyżach przydrożnych też są wieszane wianki. Często stoją przy drodze dwa krzyże obok siebie prawosławny i katolicki na znak sprzymierzenia się ludności. To ma swój niepowtarzalny urok, a groby są kolorowe z kwiatami cały rok. Przy cmentarzach jedynie stoją handlujący zniczami i kwiatami, bądź stroikami na groby nic więcej.

Gość gość
zresztą! ZRESZTĄ! "z resztą" znaczy co innego! Same ciołki tu piszą.

Gość gość
już nawalone kwiatów, że groby się uginają