Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca na morzu

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, mam 28 lat, jestem zdrowy, znam kilka języków, mam skończone studia i od dziecka marzyłem aby pracować na morzu, wypływać na szerokie wody. Czy wiecie może jak się dostać do pracy na statkach, okrętach? Jakie trzeba mieć wykształcenie, doświadczenie i gdzie złożyć papiery?

Gość gość
no, też próbuje się dostać, ale na wycieczkowe, ale to nie takie łatwe :P przede wszystkim musisz po prostu polatać po stronach armatorów ewentualnie agencji i dowiadywać się osobiście, bo ze zdobytych wiadomości wiem, że potrzeba: -kwestionariusza medycznego, -STCW 95, kursy i szkolenia Morskie (w zależności od wymagań danego armatora, będzie trzeba wyrobić nawet książeczkę żeglarską), -no i wszelkie dokumenty, typu ważny paszport czy wiza -to oczywiste :) Jak lecisz przez agencje to lepiej, pomagają po prostu.

Gość gość
dokładnie, znalezienie pracy w tej branży nie jest łatwe, trzeba tez spełniać wiele wymagań :)

Gość gość
jeśli chodzi o twoje pierwsze pytanie – jak się dostać do pracy na statkach to najlepiej jest szukać pracy przez pośredników. Ja ci mogę zaproponować abyś sprawdził SMT SHIP MANAGEMENT & TRANSPORT GDYNIA LTD tutaj masz ich stronę http://pracanamorzusopot.pl/. Oni prowadzą rekrutację na masowce i cementowce. Pomagają w załatwieniu wielu formalności. Trzeba do nich pójść i złożyć wymagane dokumenty. Jeśli chodzi o twoje drugie pytanie o wykształcenie i doświadczenie to aby pracować na statkach i być marynarzem to trzeba skończyć odpowiedni kierunek studiów, mieć ukończone rozmaite kursy i zdobyć przynajmniej sześć podstawowych certyfikatów. Trzeba też mieć dobre zdrowie, przechodzić regularne badania lekarskie bez zastrzeżeń, szczepienia. Musisz mieć również książeczkę żeglarską.

Gość Komek
To wszystko prawda co napisane wyżej. Prawda jest też taka, że trzeba mieć kwalifikacje. Robota na statku jest bardzo odpowiedzialna i każdy musi dokładnie wiedzieć, co robi. Zerknijcie sobie na stronę Studium Doskonalenia Kadr Akademii Morskiej w Gdyni – jakie szkolenia są prowadzone dla osób, które na morzu chcą pracować.

ja jestem po technikum okretowym I pracuje na morzu, patrzeli na to glownie czy jestem miejscowa bo gdanszczanie nie lubia obcyh

Gość łopek
Ja robiłęm kurs medyczny w sdkam w Gdyni. Teraz też pracuję na okręcie. Co do pracy, sam znalazłem, po prostu trzeba się starać. Jest dużo prywatnych firm, które rekrutują.