Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prace rolnicze na polu jesien, zima

Polecane posty

Gość gość

Co się robi jesienią zima na wsiach na polach? Poważnie myślę o przeniesieniu się na wieś, tylko wiem wiem czym rolnicy zajmują się w sezonie zimowym

Gość gość
Niczym. Jesienią i zimą nic nie robią na polach. Mieszkam na wsi to widzę. Ostatnie zbiory i siewy ozime są na przełomie sierpnia i września i na tym koniec aż do wiosny.

Gość gość
Po zbiorach i przed pole samo się uprawia.

Gość gość
Październik, listopad to chodź by zbiory kukurydzy i buraków. Na terenach nie podmokłych uprawę można trwać nawet do grudnia do pierwszych mrozów. Oziminę też trzeba zasiać.

Gość gość
W październiku już dawno ozimina zasiana i wykiełkowana, a listopad i grudzień to już śnieg leży na polach i żywej duszy niema

Gość gość
Owszem ozimina zasiana. Mowa była że we wrześniu już koniec prac, a to nie prawda. Zdarzały się lata że widywałem ciągniki uprawiające pola na początku grudnia. W wielkopolsce często w grudniu jeszcze śniegu i mrozu nie widać.

Gość rolnik 40ha
na wsi praca jest przez cały rok, zależy czym kto się zajmuje w cieplejszych regionach jak np. na dolnym śląsku zbiór kukurydzy robi się jeszcze nawet na początku grudnia a przez zimę jak tylko zaczynają sie mrozy startuje zbiór roslin energetycznych, od grudnia do marca

Gość gość
ja też się wyniosiłam na wieś - widz jeszcze ciągniki w polu daleko coś robią - co prawda ozima już rośnie ładnie - ale coś tam jeszcze majstrują może obornik wywożą? Ale to codziennie? Generalnie zwsze coś tam robią :) a njabardziej lubie gęsi jak idą całym stadkiem i trzeba auto zatrzymać i przepuścić gęsią rodzinkę :D

Gość gość
jak sie ma dobre maszyny rolnicze to jesienią z reguły można już odpoczywać. Rok temu kupiłem dobry ciągnik w www.pol-agra.pl, o dużej mocy i przyczepę i raz dwa wszystko zwiozłem z pola. Obornik już rozrzuciłem na pole, ozime teraz ładnie wschodzi. Siano już dawno w stodole. Lada chwila będę jechał do Płońska na przegląd moich maszyn.

Gość gość
Ja pielęgnuje jeszcze to co zostało i przygotowuje ziemie róznymi nawozami do nastepnego sezonu. Ostatnio coraz ciężej o dobre produkty, a pieniedzy z tego coraz mniej dlatego ratuje sie jak mozna. Dobre jeszcze na rynku zostały nawozy od http://www.agromarketwiewiecko.pl/ a to, ze ktos nie widzi ludzi na polu to przeciez nie znaczy, ze oni wcale nie pracuja ;)

Gość gość
Ja zimą głównie zajmuje się remontem i konserwacją maszyn rolniczych. Dokupuję do nich części u http://www.agro-expert.pl/ i dłubię tak długo, aby mieć pewność, że sprzet jest przygotowany na nowy sezon

Gość gość
Ja po sezonie zwykle naprawiam i remontuje swoje maszyny rolnicze. Wymieniam w nich oleje, dokupuje potrzebne części. Ogólnie prace przygotowawcze do następnego sezonu. Części pozyskuję od zaufanych sprzedawców np. z http://www.agro-expert.pl/ dzięki czemu dość sprawnie wszystko mi to wychodzi i resztę czasu po prostu odpoczywam i pracuje przy zwierzętach

Gość gość
zazwyczaj to sa okresy spokoju. Warto wtedy podreperowac maszyny i przygotowac je na kolejny okres. Jak cos to zawsze tez moze w tym pomoc serwis http://www.agromarket.pl/ bo znaja sie na tym

Trzeba pamiętać, że jesień jest jeszcze czasem zbiorów, czy to ziemniaków, czy to kukurydzy i innych roślin okopowych. To pora roku w której nawozi się ziemię oraz zasiewa się rośliny ozime. Natomiast zima to czas, kiedy rolnicy nie zajmują się uprawami, ale raczej innymi czynnościami np. konserwacją maszyn. Poza tym nie można tak generalizować, bo wbrew pozorom w tych dwóch porach roku pracy też nie brakuje. Z resztą polecam poprzeglądać kilka portali branżowych, teraz w sieci jest ich sporo, więc chyba każdy bez problemu jakiś znajdzie. Mnie, osobie, która rolnictwem interesuje się z racji miejsca zamieszkania i zawodu rodziców, bardzo przypadł do gustu portal agropolska.pl - jest tam sporo informacji branżowych.

Gość gość
Moi rodzice zwykle wtedy przeglądają całe wyposażenie, maszyny, nawozy, patrzą czego im brakuje, co trzeba wymienić i robią odpowiednie zakupy tutaj http://sklep.sprolnik.pl/. Podobno mają tam produkty wysokiej jakości i jeżeli chodzi o przesyłkę to jest szybka i terminowa. Rodzice zawsze wszystko dostają na czas i dobry towar. To fajny sklep w ogóle, popatrz sobie.

Gość kardulaki
Nie zapomnieliście ,że jeszcze trzeba zwierzęta karmić ? w zimie też kilka razy w ciągu dnia świątek piątek czy niedziela? Opróżnić obornik itp. Ciężka praca cały rok!

Gość gość
Tak, dużo czasu zajmują też przeglądy. Warto w takich przypadkach mieć kontakt np. do firmy http://przewody-paliwowe.pl/ u której można zamówić różnego rodzaju przewody hamulcowe, paliwowe i hydrauliczne. Wykonują je także pod określony wymiar.

Gość gość
Zgadzam się, że to ciężka praca cały rok. Co do maszyn rolniczych, części i napraw to moi rodzice korzystają z http://www.agromarket.pl/ Agromarket pod każdym względem (kupno maszyn, części i serwis) jest sprawdzony to solidna marka.

Gość gość
Na jesień/zimę warto się zaopatrzyć w młóto browarniane dla bydła by miała dobry dodatek do diety :) Wiadomo, że ten okres jest dla nich dokuczliwy warto tak urozmaicać dietę. MY kupujemy u tego dystrybutora www.domino.org.pl serdecznie polecam, bardzo dobre jakościowo w konkurencyjnej cenie :)

Gość Sąsiadka

A mój sąsiad właśnie dziś czymś pryska🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ jeździ w te i nazad🤣🤦‍♀️A jego pole mam za ogrodzeniem🙈🙈🙈😡

Gość Sąsiadka
Dnia 28.10.2014 o 15:04, Gość gość napisał:

Niczym. Jesienią i zimą nic nie robią na polach. Mieszkam na wsi to widzę. Ostatnie zbiory i siewy ozime są na przełomie sierpnia i września i na tym koniec aż do wiosny.

A mój sąsiad dziś czym pryska😡A jego pole jest tuż obok za moim płotem 😊🙈🤦‍♀️