Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Aborcja według św augustyna

Polecane posty

Gość gość

Oto co ostatnio znalazłam: "Choć bardzo mało się o tym pisze i mówi, Kościół kat. w pierwszych wiekach swojego istnienia wcale nie zakazywał aborcji. W czasach św. Augustyna (354-430n.e.) biskupi zezwalali na aborcję do 3 miesiąca. Tomasz z Akwinu (1225 — 1274 n.e.), uważał, że płód w łonie kobiety staje się człowiekiem dopiero po 40 dniach (w przypadku płodu rodzaju męskiego) i po 80 dniach (w przypadku płodu rodzaju żeńskiego), i twierdził, że tylko człowiek ma duszę, a płód jej mieć nie może." "Władza ziemska Kościoła kat. od wieków opiera się na systemie feudalnym, w którym liczy się liczbę wiernych, a więc liczbę poddanych dusz. Po okresie kontrreformacji, płód stał się głównym przedmiotem zainteresowania Kościoła kat., ponieważ został uznany za „osobę, której duszę należy ratować poprzez chrzest". Życie kobiety, która została już ochrzczona (a więc jej dusza została zbawiona), stało się rzeczą drugorzędną. Lekarze, zgodnie z etyką chrześcijańską, wybierali życie potomka, nad życie matki i bardzo niechętnie stosowali cięcia cesarskie, co wiązało się z długimi, bolesnymi porodami, podczas których wiele kobiet umierało. W XIX wieku, wraz z rozwojem nauki, ugruntowały się nowe pozycje etyczne Kościoła kat., który zaczął utrzymywać, że niezależnie od rodzaju — płód ma duszę." (raacjonalista.pl) Jestem neutralna co do aborcji, ale jak się uczyłam na lekcji religii to jakoś pani mi o tym nie wspomniała :P

Gość gość
Cytowanie z "racjonalisty pl " tekstów o kosciele to tak jakby satanista cytowal Biblię :-):-):-)

Gość gość
:D popieram przedmowce z 17.17

Gość gość
to są fakty, akurat z tej stronki, ale pełno tego z necie

Gość gość
gość dziś popierasz ponieważ Ty jesteś tym przedmówcą. Ja kiedyś widziałem filmik na yt o tym. Może coś w tym jest.

Gość gość
no kościół przeczy temu, bo przecież muszą ludziom na złość robić, a nie zapominajmy dla kościoła kobieta to tak jak w islamie, mniej warta od krowy

Gość gość
Wszystko ma dusze, płód, plemnik, jajeczko, krowa, pies, kot, świnia. Duszy nie można zabić wiec aborcja nie może zabić duszy.

Gość gość
Dla jakiego kościoła kobieta jest mniej warta od krowy ?

Gość gość
Znów ten debil Shatyn ujada?

pomiędzy Augustynem a Tomaszem jest prawie 1000 lat różnicy :)jak więc mogli mówić jednym głosem ?:D