Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stało się ciąża, ide za ciosem kupuje witaminy ale jakie?

Polecane posty

Gość gość

Dwa dni temu miałam dostać okres, nie pojawił sie zrobiłam test i mam II kreski. Nie skacze wprawdzie pod sufit z radości, ale jak już jestem w ciązy to musze zacząć przyjmować witaminy. Tak, wiem powinnam już od 3mies przed planowaniem, z tym ze wpadki nie planowałam. Mam problem z połykaniem wielkich tabletek, podobno nalezy tez brać kwasy omega kwas foliowy ale uważac na wit A. Jakie zestawy maja i kwas i omega a nie sa ogromne? I czy teraz 2 dni po terminie jestem w 4tc?? Wiec jak umówie sie do ginekologa za około 3tyg bedzie dobrze?

Gość gość
a zaraz pojawi sie super reklama z nazwa cudownego srodka.

Gość gość
ja zaraz po teście zaczekam brać prenatal, mies pózniej prenatal duo z dha (wczesniej nie mogłam bo czekałam na przesyłkę z pl ) kw foliowy brałam juz 15mies.przed ciaza, staraliśmy sie rok dlatego tak dlugo

Gość gość
dodam ze zaraz po teście zadzwoniłam do ginekologa i kazali mi brać ten prenatal ( tzn ich odpowiednik tego leku )

Gość gość
Tylko kwas foliowy, preparaty zlozone dopiero w drugim trymestrze

Gość gość
Do lekarza idz dopiero w 8 tygodniu. Co do witamin teraz po prostu jedz więcej zdrowych produktów. Lekarz Ci ewentualnie coś przypisze. Ja brałam dopiero w 15 tygodniu witaminy.

Gość gość
ja brałam femibion. Fakt duże tabletki ale fajny skład mają.

Gość gość
A czy nie powinno sie przyjmować własnie kwasów już w 1 trymestrze gdy rozwija sie mózg?

Gość gość
po co komu kolejny polski bachor wychowany na mentalu komunizmu 333 www.youtube.com/watch?v=hKlbr5Ip8nY

Gość gość
Po co wy sie faszerujecie pseudo "witaminami" wszystko jest w zywnosci ale trzeba umiec szukac. Samo branie tych medikamentow nic nie da bo zeby kwas foliowy mial sens to trzebamiec do niego odzywianie odpowiednie zeby sie przyswajal itd poczytajcie Ja w ciazy nic nie bralam i dziecko zdrowiutkie

Gość mamapoli
jesli masz dobrą zbilansowaną dietę to z witaminami jeszcze poczekaj, najważniejszy teraz jest kwas foliowy.Ja też zaczełam od foliku/i jeszcze lactovaginalu bo miałam upławy/.A póxniej po wizycie u gin ustalicie jakie witaminy.Normalne ciążowe są normalne, te z kwasami omega są chyba większe, ale może z samymi kwasami omega jest np.syrop-dopytaj lekarza.Ja wit. zaczęłam brać w 3 cim m-cu.

Gość gość
Ja witamin nie brałam, bo jadłam dużo warzyw i owoców, ryb również sporo, brałam za to od początku kwas foliowy, a później też suplementy z magnezem dopóki samego magnezu nie musiałam brać, z wapniem (mam słabe zęby i nie chciałam żeby "poleciały" w ciąży), i z żelazem (anemia w ciąży). Generalnie kwas foliowy koniecznie, a resztę ewentualnie dobieraj pod kątem braków w diecie czy złych wyników badań.

wydaje mi sie, ze obijetne jaki preparat, wazne, zebys brala. tabletke mozesz przelamac na pol. kwasy omega od 2. trymestru.