Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tarczyca co mam zrobić

Polecane posty

Gość gość

Byłam u lekarza bo powiększyła mi się tarczyca mam problem z przełykaniem , kołotanie serca . I dostałam skierowanie do endokrynologa . Dzwonię się zarejestrować na nfz termin na czerwiec 2015 . Dzwonię zapytać o prywatną wizytę 130 zł a w tej chwili naprawdę nie mam . Co mam zrobić żeby zrobili mi badanie na fundusz szybciej?

Gość gość
No właśnie tak jest w Polsce jak za króla Ćwieczka, zamiast postępu to się cofamy. Gdyby lekarze byli mniej chciwi.

Gość gość
moja matka czekala rok na kardiologa... swoją drogą duzo teraz chorob tarczycy, skąd sie to bierze? czarnobyl?

Gość gość
Nie wiem naprawdę. Macie jakiś sposób czy symulować coś ?żeby mnie przyjęli czy jak..

Gość gość
masz za malo jodu: Dlaczego jednak to niedobór jodu sprawia, że tarczyca powiększa swoją objętość? Czy jego brak nie powinien raczej jej zmniejszać? Otóż jeśli porównamy tarczycę do huty, jej hormony do stali, a jod do niezbędnego w jej produkcji surowca, to fabryka będzie starała się za wszelką cenę wyrównać jego braki, aby nie zahamować całej produkcji. I to właśnie dzieje się w tym gruczole: przy niedoborze jodu tarczyca zwiększa swoją objętość, żeby móc za wszelką cenę cały czas wytwarzać hormony. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/choroby-tarczycy-przyczyny-objawy-badania-leczenie_35741.html

Gość gość
Aha wiem tylko poprostu boję się ze mogę mieć jakieś zmiany albo guzki na tarczycy i chciałabym zrobić to usg kontrolnie bo się martwię o siebie

Gość gość
Możesz temu pomóc odpowiednią dietą i spędzaniem wakacji nad morzem, bo tylko w ten naturalny sposób dostarczysz tarczycy odpowiednią ilość jodu. Gdzie jest jod? Najwięcej go w wodzie morskiej – skarbnicą są ryby, owoce morza i glony. Z morza uwalnia się do powietrza i opada na ziemię. Dlatego zawartość jodu w pożywieniu w dużym stopniu zależy od stężenia pierwiastka w miejscu uprawy roślin lub hodowli zwierząt. Im bliżej morza, tym go więcej. Ponieważ tylko niewielki obszar Polski leży nad morzem, w naszych produktach spożywczych jest za mało jodu. Dlatego dodaje się go do soli kuchennej. Najbogatsze źródła (zawartość jodu w µg w 100 g produktu): dorsz świeży – 110 mintaj – 103 halibut – 52 ser gouda – 35 łosoś wędzony – 30 sardynka w oleju – 25 pieczywo chrupkie – 14 kefir – 7,5 maślanka – 5,9 ryż brązowy – 4,5 chleb żytni razowy – 2,7 http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/diet-uzupelniajaca-niedobory-jodu-w-organizmie_36018.html

Gość gość
oj tam guzki ja mam pełno na tarczycy i żyje nie przejmuj się jak masz chorą tarczycę to pewnie parę masz

Gość gość
masz iść na pogotowie, powiedzieć że masz problemy z oddychaniem, oczywiście trochę wyolbrzymiać, dostaniesz lekarstwa i poprosisz o skierowanie do endokrynologa na cito

Gość gość
Żyjesz czyli nie masz jakiegoś nowotwora ?

Gość gość
nie mam mam jakieś koloidowe guzki czy coś nawet biopsje miałam

Gość gość
130 zł to nie majątek! Zasuwaj prywatnie do endokrynologa!!!

Gość gość
Właśnie o tym myślałam. Np że coś mnie uciska przy oddychaniu .Muszę tak zrobić nie mam wyjścia

Gość gość
ja ci radzę poszukaj w prywatnych klinikach nieraz przyjmują na kasę chorych i mają krótsze terminy

Gość gość
Łatwo mówić 130 zł jak naprawdę nie mam bo muszę trzymać pieniądze na życie.

Gość gość
Lekarz rodzinny powinien dac ci skierowanie na badanie t3,t4 i tsh i z tymi wynikami do specjalisty a on pewnie zrobi usg

Gość gość
Poproś w przychodni o skierowanie na TSH ft3 i tf4 oraz na przeciwciała przeciwtarczycowe.Z tymi wynikami do endokrynologa odzaluj te 130 zł,tu chodzi o zdrowie!!!

Gość gość
Wiecie co spróbuje jutro rano z tą symulacją w przychodni szpitalnej przyjmują a jak mi nie pójdzie odeśle mnie z kwitkiem to idę prywatnie . Badania już mam na tsh wzorowe ale szyja jak indor

Miałam takie guzy na tarczycy. Za kilka tygodni minie 5 lat od operacji. Guzy rosną, stąd problem z przełykaniem- miałam to samo przez całe lata. Autorko, nie wiem, gdzie mieszkasz, bo moze powinnas spróbowac zapisac siè do endokrynologa w poradni przyszpitalnej. Obdzwoń tez endokrynologów w sąsiednich miastach. Jezeli miałas biopsjè, zapisz siè do poradni chirurgicznej przy szpitalu, choc skierowanie na operacjè daje endokrynolog. Ze skierowaniem do chirurga, do poradni chirurgii ogólnej przyszpitalnej. Guzy na tarczycy nie znikną, one rosną, i prèdzej czy pózniej bèdziesz musiała poddac siè operacji. Ja byłam operowana w super szpitalu MSW w Olsztynie. Nie poddawaj siè, i walcz o zdrowie. Pozdrawiam.

Gość gość eszka
Ja poprosiłam o skierowanie na cito do por.endokrynologicznej mojego lekarza rodzinnego i z takim skierowaniem wizytę na luty2016 przepisano mi na listopad 2014.Tylko musi być na skierowaniu dopisane "pilne".

Gość gość
Myślę, że powinnaś trochę częściej jeżdźic nad morze. Jednak jod, króty jest w powietrzu nad morzem jest niezwykle dobroczynny. Ja jeżdże kilka razy w roku do Gdańska, rezerwuje pokój w hotelu (http://www.hollandhouse.pl/) i urzadzam sobie piesze wycieczki plażą. Naprawdę czuję, ze dobrze mi to robi na tarczycę.

Gość gość
Jak byłam na wakacjach w http://www.hotelsenator.pl/ to spotkałam taką panią, która mówiła, że była poddawana jakiejś kuracji jodem. Dostawała wysokie dawki jodu do organizmu, tylko już nie pamietam czy to były naświetlania czy kroplówki, i po pół roku tarczyca była ponownie uregulowana.

Gość gość
no niestety, każdy szuka alternatywnych sposobów.. o jodzie nie słyszałam, teraz zmagam się z efektem jojo przy lekach i diecie hashimoto nie ma łatwo ;/ Zapisałam się tez do dietetyka w warszawie u siebie - http://slimcenter.pl do Pani Anny Pietrych, która jest obeznana w temacie hashimoto i diety.. Póki co konsekwentny plan dietetyczny, masa wsparcia od bardzo ciepłej osoby i pierwsze kroki ku stabilizacji wagi. Jestem dobrej myśli.