Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stosowałyście Duphaston? Proszę o radę.

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie do pań które stosowały duphaston, dostałam go na ew podtrzymanie ciąży. Dopiero biore 4 dzień, a bolą mnie piersi, stały się wrażliwe. Czy też tak miałyście po duphastonie? Czy bez sensu się nakręcam że to może co innego :-)

Gość gość
Hej ja brałam do 18 tygodnia nie kojarzę skutków ubocznych, po odstawieniu samopoczucie bez zmian. Po zwykłej luteinie a kilka zł czułam się natomiast bardzo żle uderzenia gorąca, robiło mi się słabo itd po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Bóle piersi w ciąży to coś zupełnie normalnego

Gość gość
przecież to normalne, ze w ciąży piersi bolą i są bardziej wrażliwe, to nie wina duphastonu

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi :-)Tylko że ja jeszcze nie wiem czy to ciąża :P mam jeszcze 3 dni do testowania :-) I dlatego nie wiem czy ten objaw kojarzyć z ciążą czy skutek uboczny duphastonu :-) zdziwiło mnie to że wrażliwe piersi a duphston dopiero 4 dzień przyjmuje :P Bardzo bym chciała żeby to był objaw ciążowy :-) Zobaczymy :-)

Gość gość
Jeśli już to ten ból to wina ciąży, mnie wręcz piekły a potem dostałam duphaston i ból taki sam :) Ja po duphastonie nie zaobserwowałam żadnych zmian.

Gość gość
26 dzień cyklu u mnie :-) a u Was kiedy pierwsze objawy sie pojawiły ? Z góry dzięki za odpowiedź :-)

Gość gość
witam też pierwszy cykl stosuję duphaston i tez sie staram o dziecko, wiec u mnie wyglada to tak ze niestety wczoraj wieczorem przestały bolec mnie piersi, a dzisiaj powinnam dostać @ i niestety mam juz silniejsze bóle brzucha, takze pewnie znów sie nie udało :( a co do stosowania tego leku nie zauważyłam zadnych skótów ubocznych, a piersi zawsze mnie bolą przed okresem.

Gość gość
dziewczyny, duphaston nie jest cudownym lekiem na zajście w ciążę, pomoże wtedy, kiedy jest problem z niedoborem progesteronu, ale jeżeli problem jest inny, to nie ma co liczyć na ten lek

Gość gość
ale jesli nie stwierdzono u mnie żadnego problemu to chyba moge sobie przez chwile porobic nadzieje ze to jednak przez ten progesteron

Gość gość
a jakie badania do tej pory robiłaś?

Gość gość
miałam laparoskopie z chromoskopia,mąż miał badane nasienie i wszystko jest jak byc powinno, dopiero teraz dostalam skierowanie na badanie tsh i prolaktyny

Gość gość
czyli wcześniej nie robiłaś żadnych badań hormonalnych?

Gość gość
nie, moj poprzedni lekarz nigdy o tym nie wspominal, a teraz zmienilam lekarza i stad skierowanie na badania

Gość gość
dziwne, bo to początek diagnostyki, no ale lepiej późno, niż wcale, z tym że poza tsh i prolaktyna powinnaś zrobić jeszcze inny hormony, jak progesteron, estradiol, ft3, ft4, lh, testosteron, oczywiście w odpowiednich dniach cyklu

Gość gość
w sumie to teraz tez musialam sie prosic o skierowanie na badania, bo moj obecny lekarz tez raczej nie widzial takie potrzeby, ale dobre i tyle. nie wiem moze to dlatego ze mam zawsze regularne miesiaczki co 28 dni czyli wszystko tak jak powinno byc

Gość gość
też mam regularne miesiączki i owulację, a mimo to zdiagnozowano u mnie pco, choć dopiero niedawno, o dziecko walczyłam 4 lata

Gość gość
a jakim badaniem stwierdzono to pco? i czy daje jakies objawy?

Gość gość
pco stwierdza się na podstawie badań hormonalnych, dlatego dopisałam Ci całą resztę i usg jajników

Gość gość
daje wiele objawów-zaburzenia miesiączkowania oraz brak owulacji to takie podstawowe, ale ja jestem ewenementem, bo cykle 28-dniowe i regularna owulacja, choć zdarzały się rownież cykle bezowulacyjne

Gość gość
usg mialam parokrotnie robione i nie stwierdzono tez zadnych nieprawidlowosci. Nie wiem moze narazie dam szanse mojemu nowemu lekarzowi, dopiero bylam na jednej wizycie, niech sie wykaze, a jak mu sie nie uda to wykonam wszystkie badania na własną reke i poszukam jeszcze lepszego lekarza.