Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wyglada nauka raczkowania

Polecane posty

Gość gość

Moj 9miesieczny syn jeszcze nie raczkuje ale przekreca sie z pozycji siedzacej na czworaka i z powrotem. Jak myslicie czy to poczatek raczkowania,,? Jak bylo z waszymi dziecmi,,?

Gość gość
Moj przyjmowal pozycje na czworaka i bujal sie w przod i tyl. A potem probowal iac tak do przodu a po "kroku"czy dwoch wszystko mu sie rozjezdzalo;) w koncu wyrwal przez cala przekatna przedpokoju za zabawka i od tej pory juz mial frajde bo mu sie w koncu nie nudzilo;) wczesniej nie pelzal i tez nie siedzial. Usiadl najpierw z pozycji lezacej a dopiero jak opanowal raczkowanie to wpadl na pomysl ze z czworaka da sie usiasc. Kazde dziecko jest inne.

Gość gość
*Przez cala przekatna pokoju :D

Moje dziecko wcale nie raczkowało, tylko kiedy już umiało samo siedzieć przesuwało się na tyłku w dowolną stronę i żadna nauka nic nie dała. Nawet umiał raczkować, ale po co skoro można było wyciągać ręce do zabawki i ryczeć w nadziei że ktoś poda...a jak widział, że nie to tracił zainteresowanie i bawił się tym czego dosięgnął :p

Gość gość
Najczęściej dziecko przechodzi do pozycji czworaczej z leżenia przodem. Ale może być tez tak jak u Ciebie, niektore dzieciaki pomijają w ogóle etap raczkowania. Jeśli Twój sam przyjmuje taką pozycję, pewnie niedługo ruszy do przodu. Możesz mu delikatnie pomóc, ustawiajac np zabawki przed nim i zachęcając do sięgnięcia, czy pokazując naprzemienna prace rak:) Mój synek ruszył do przodu bo pokazałam mu jak ja ide na czworakach;) więc samo nasladownictwo tez pomaga;)