Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GossipGirl22

Prośba o pilną pomoc z pedagogiki.

Polecane posty

Cześć ;) Mam pytanie, prośbę..cokolwiek w sprawie zrozumienia tematu mojej pracy. Jestem na I roku magisterki z pedagogiki wczesnoszkolnej. Na zaliczenie musimy napisać coś a'la praca licencjacka, tylko w skróconej wersji. Każdy dostał temat swój. Mój brzmi: MAŁA SZKOŁA W PERSPEKTYWIE POZASZKOLNYCH ODDZIAŁYWAŃ ŚRODOWISKOWYCH? Przyznam, temat mi trochę "nie siedzi". A kobietka która prowadzi te zajęcia..hmmm, nie rozumiem o czym do mnie mówi (i nie tylko ja). HELP! Pomóżcie w zrozumieniu tego, podpowiedzeniu czegoś. Generalnie, to chodzi o to, że mam jakąs małą szkołę i mam badać co przy niej funkcjonuje typu harcerstwo, klub sportowy etc? Czy o coś zupełnie innego? Mam "badać" uczniów czy przedstawicieli danego pozaszkolnego środowiska np. nauczyciel? Szczerze, to jestem na etapie załamania. Być może to banalny temat, ale coś mi w nim nie pasi. Może Wy pomożecie? Pliiiiis. :))) Nie za bardzo wiem jak to rozgryźć, a z Panią Profesor zajęcia dopiero w grudniu będę miała, a do tego czasu chciałabym coś ogarnąć :)

Gość gość
Hej. :) Biorąc temat dosłownie, tak, jak jest zbudowany gramatycznie - Twoja szkoła widziana oczami instytucji wspomagających wychowanie (świetlice, harcerstwo, Kościół i in.).

Gość gość
"MAŁA SZKOŁA – to kategoria odmieniana na wszystkie możliwe sposoby. Jest przedmiotem dyskusji i polemik prowadzonych w różnych środowiskach, w wielu przypad- kach jest źródłem konfliktów społecznych. Sytuacja ta stwarza władzom oświatowym, za- równo na szczeblu centralnym, jak i samorządowym, szereg problemów natury organizacyj- nej, ekonomicznej i społecznej. Jest to również kategoria praktycznie nieobecna w dyskursach teoretycznych i empirycznych. " x x x "Organizowanie przez szkołę środowiska pozaszkolnego polega na: •stworzeniu odpowiednich warunków do pożytecznego spędzania czasu wolnego na terenie szkoły nie tylko dla uczniów , ale i dla młodzieży pozaszkolnej i dorosłych, udostępnienie boisk, sal gimnastycznych, gabinetów, bibliotek i uczelni; •zapewnieniu dzieciom należytej opieki w zakresie dożywiania, odrabiania prac domowych i odpoczynku; •doprowadzeniu przez właściwą inspirację grup rówieśniczych do współgospodarowania osiedlem; •utworzeniu na terenie osiedla placu gier i zabaw; •zachęceniu wszystkich, którzy pragną podjąć pracę wychowawczą w miejscowości zamieszkania i udzieleniu im pomocy w prowadzeniu zajęć kulturalno-oświatowych, związanych z podjętą służbą społeczną; •urządzaniu różnorodnych imprez w miejscu zamieszkania; •stworzeniu warunków umożliwiających sprawowanie kontroli wychowawczej w osiedlu" x x MASZ "ZBADAĆ" JAK FUNKCJONUJĄ ZAJĘCIA W MAŁYCH SZKOŁACH I CO ZROBIĆ ABY POLEPSZYĆ TEN STAN BY DZIECI MIAŁY WIĘKSZE PERSPEKTYWY JAK W DURZYCH PLACÓWKACH

Gość gość
sorry w dużych mam dysleksje :(

Ok, dzięki bardzo! To jest dla mnie bardzo duże wyjaśnienie i potwierdzenie, że kierowałam sie w szukaniu na właściwą scieżkę. Natomiast co do części metodologicznej pracy. Moim narzędziem badawczym mógłby być np. wywiad z osobami, które kierują konkretnymi działaniami, czy może lepiej ankieta? Albo jeszcze coś zupełnie innego ? :)