Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wychowawczy a druga Ciąża

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja umowa wygasa z dniem zakończenia urlopu wychowawczego który mam płatny. Urlop wychowawczy mam do 14 marca 2016 roku i jest on do tego momentu płatny. Z mężem postanowiliśmy, że chcielibyśmy pod koniec 2015 roku postarać sie o drugie dziecko tylko ze martwi mnie kwestia finansowa. Wiadomo ze gdy urodze dziecko nie bede mogla isc do nowej pracy bo bede wychowywac dziecko a zasilek wychowawczy zakonczy sie w marcu 2016. i zostane bez pieniedzy. i pytanie moje co moge zrobic w tej sprawie? czy zus dalej by mi płacił jesli urodze drugie dziecko jeszcze na wychowawczym badz bede w ciazy na wychowawczym? Z gory dziekuje za pomoc.

Gość gość
Jak zajdziesz w ciąże pod koniec 2015 to normalnie ci przedłużą umowę do dnia porodu, a po porodzie bedziesz mogła iść na macierzyński płatny przez ZUS

Gość gość
a co jesli zajde w ciaze wczesniej? i urodze bedac na wychowawczym? czy dostane maciezynski i kto go placi? nie chce poprostu zeby pracodawca czol sie oszukany i musial mi placic gdyz tam pracuje moja mama i nie chce glupiej sytuacji.

Gość gość
macierzyński płaci ZUS, nawet jak zajdziesz na wychowawczym do ci się macierzyński należy

Gość gość
a jeszcze jedno pytanie. czyli jesli urodze powiedzmy w styczniu to do marca rozumiem mam placone a czy po zakonczeniu wychowawczego tez bede miala placone? z tego co zrozumialam moja umowa zostaje przedłuzona dalej tak? i po zakonczeniu wychowawczego tez bede miala placone normalnie maciezynskie?

Gość gość
Ważne żebyś w dniu zakończenia umowy była w co najmniej w 3 miesiącu ciąży wtedy umowa przedłuża się do dnia porodu, a po porodzie idziesz na macieżyński

Gość gość
nie chce wyjsc na jakas naciagaczke czy cos tylko poprostu wczesniej pracowalam w szwalni zaszlam w ciaze ale studiowalam pedagogike i w tej chwili kontynuje nauke juz na stopien magistra. wiadomo ze skoro mam juz wyksztalcenie to w tej branzy bede szukac pracy ale po co szukac skoro musialabym oddac dziecko do przedszkola zeby pracowac a itak drugie dziecko planuje w najblizszym czasie. Tak to sobie dzieci odchowam i spokojnie poszukam pracy w swoim zawodzie. Bo wiadomo potem sie odrywac od pracy ciezko a nie chce duzej roznicy w wieku dzieci.

Gość gość
no tak ale chodzi mi ze jesli urodziłabym bedac na wychowawczym. Bo ja nie chce isc na l4. zalezy mi tylko na maciezynskim. Bo umowa konczy mi sie z dniem zakoncvzenia urlopu wychowawczego czyli 14 marca 2016. powiedzmy, ze zachodze w ciaze w marcu 2015. Rodze drugie dziecko i jestem jeszcze na wychowawczym. ale co dalej..? mam placone tylko do konca wychowawczego czy pozniej tez? moze wyjde na tepa ale wole dopytac niz zle zrozumiec.

Gość gość
koniecznie zorganizuj to tak, zebys dostawala kase skad sie da i ile sie da, zaloz fundacje i niech jeszcze ludzie zaczna Ci wyslac sms'y o tresci 'pomagam'. nie dziwota, ze nikt nie chce zatrudniac kobiet, skoro mysla tylko jak tu wykiwac I naciagnac kogo sie da, ale sie przypadkiem nie napracowac...

Gość gość
Wstyd i hańba ...

Gość gość
nie rozumiem... co jest zlego ze chce wychowac w mlodym wieku dwoje dzieci za jednymi pieluchami .. to poto zebym byla dobra obywatelka to mam oddac dziecko w wieku dwuch lat do przedszkola isc do pracy charowac zeby grzecznie muc isc na macierzynskie i dziecko rodzic z 10 lat bo przeciez naciagam panstwo.. sorry ale politycy za gadanie bzdur dostaja tyle ze ja chocbym urodzila 10 dzieci to tego sie nie dorobie.. pracodawcy nie chca dawac umow o prace... dwa lata pracowalam na umowach zlecenie.. kazdy ma w nosie czy ci sie nalezy umowa czy nie... wiec czemu mam byc glupia i nie wykorzystac tego ze mam mozliwosc odchowac dzieci i pojsc jak czlowiek do pracy..

Gość gość
a te kobiety co tak pisza to chyba dzieci nie mialy.. jeszcze zeby na tym maciezynskim czlowiek jakies kokosy zbijal.. pijaki chodza do opieki spol i dostaja pieniadze na za nic i na nic a ja bardzo chetnie bym wrocila do pracy ale co mam z dzieciakiem zrobic? zostawic samo sobie.. ? przeciez jak oddam prywatnie musze zaplacic z 500 zl a zarobie z 1200.. jeszcze dojazdy i leki dla dziecka bo dobrze wiem ze w przedszkolach dzieci ciagle chore to wole juz miec drugiego szkraba i potem isc normalnie do pracy bez przerw a nie odrywac sie za pare lat i od nowa siedziec w domu.. to juz w tym panstwie nie mozna zycia planowac bo Cie nazwa naciagaczka lepiej jest byc karierowiczka i wogole dzieci nie miec tylko kase robic... ja mysle logicznie..

Gość gość
To sie tak pieknie nazywa, ze placi ZUS hehe, nic bardziej mylnego kolezanko bo ZUS to MY, podatnicy. Swoja droga ciekawa jestem, czy mialabys w sobie tyle empatii gdyby twoim pracodawca nie byla matka? Nie zapomnij potem ZAPLANOWAC trzeciej ciazy i czwartej najlepiej, pozniej do opieki pobiegnij i wmawiaj wszystkim, ze ci sie nalezy a pieniadze wcale nie sa od podatnikow bo przeciez nikt ci ich osobiscie nie przyniosl z sasiadow czy znajomych. I zaby nie bylo, pijakom, bezrobotnym leniom tez ani grosza bym nie wyplacila. Kobiety w ciazy- max 3 miesiace platnego urlopu, dzieciak do zloba a matka do roboty, chyba ze maz zarobi na rodzine wtedy wedle uznania.Panstwo jest chore, system rowniez. Wiele rzeczy nalezy zmienic ale jedno jest i bedzie pewne zawsze- w zadnym panstwie nie bedzie dobrze, jesli pracujacym sie pieniadze zabiera w postaci podatkow, a nierobom placi za nicnierobienie oraz Zeby dac jednemu, trzeba zabrac drugiemu.

Gość gość
dokladnie tak- roszczeniowa postawa I nic od siebie. nie stac na kolejne dziecko? to poczekac.

Gość gość
tylko ze nie kazdy ma zlob w swoim miejscu zamieszkania... a ja mam to gdzies... sorry ale zanim urodzilam dziecko tez bylam podatnikiem wiec placilam dla siebie. ja mam gdzies zdanie ze siedZe i nic nie robie... Pani Anna Lewandowska tez nic nie robi a trzepie kase jak malo kto.. i ja mam sie wstydzic... pretensje prosze skladac do rzadu ze takie jest nasze prawo a ja puki moge bede korzystac a wy jak jestescie takie nowoczesne dobre matki to sobie oddawajcie dzieci do zloba... choc podtrzymuje ze to chyba te gadaja co nie maja dzieci...

Gość gość
z reszta co tlumaczyc czlowiekowi na chlopski rozum skoro wie jak jest ciezko z praca w Polsce a gada zeby wszystkie baby pracowaly odrazu po porodzie ciekawe gdzie mialyby pracowac? w Honolulu? a tak na marginesie kazda matka wie ze dziecko sie karmi przynajmniej pol roku piersia to co mam se uciac ta piers i wyslac do zlobka zeby karmili... jak nie masz dziecka albo masz ale jestes niedzielny rodzic to sobie oceniaj.. ja mysle o sobie i mojej rodzinie a nie bede sie zastanawiac czy komus to pasuje czy nie...

Gość gość
mam dla ciebie genialny pomysl, mozesz z mezem byc rodzina zastepcza jak juz urodzisz te zaplanowane drugie dziecko lol, wtedy dostaniesz jeszcze wiecej.

Gość gość
Jak ja nie lubię takich kobiet. Nie dziwię się,że mój ojciec nie chce przyjmować do pracy w swojej firmie młodych kobiet , niestety ale same są sobie winne. Zamiast się wykazać kilka lat jako dobry pracownik wolą zaciążyć trzy razy pod rząd.

Gość gość
kuźwa! co za czasy i podli ludzie!!! żeby kobiety bały się rodzić bo zaraz zostaną wyzwane od złodziejek i oszustek - sami katolicy jak widzę!

Gość gość
Zamiast się wykazać kilka lat jako dobry pracownik wolą zaciążyć trzy razy pod rząd. xxx kilka lat??? to kiedy mają rodzić te dzieci - po czterdziestce???

Gość gość
A to jednego dziecka już nie mozna miec?

Gość gość
gość dziś To sie tak pieknie nazywa, ze placi ZUS hehe, nic bardziej mylnego kolezanko bo ZUS to MY, podatnicy. xxx a księżom, zdrowym chłopom nie robicie problemów z płaceniem za nich składek, wypłat i emerytur? nie mówicie im , że to wstyd, żeby zdrowych mężczyzna był na utrzymaniu podatników całe życie??? ciąża kobiety tak was bardzo drażni a pedofil na waszym utrzymaniu już nie, co?

Gość gość
Może to i przykre,ale chyba nie miałyście stycznosci z takimi naciągaczkami. Wystarczy sobie poczytać jakie niektóre kobiety sa roszczeniowe - idą na zwolnienie w 2 miesiacu ciazy, potem macierzyński, wychowawczy, kolejne dziecko i w koło to samo.

Gość gość
gość dziś A to jednego dziecka już nie mozna miec? xxx jedno też ci będzie stało kołkiem w tyłku

Gość gość
ale naciągaczki! ło jeny! zobacz na ile kler cię konkordatem naciąga co roku!

Gość gość
Gadacie tak ,bo same nie macie firmy. Ciekawe jakby u was 3 babki nagle zaszły w ciąże i sobie zrobiły taki kikuletni urlop. Na pewno skakałybyście pod sufit z radości ;]

Gość gość
no ale sorry czy ja zyje dla pracodawcy czy dla siebie... co mam czekac z dziecmi bo powinnam sie wykazac w pracy... i tak tam nie chce pracowac bo zmieniam branze... czy to tak trudno zrozumiec? nie mialam pracy poszlam tam gdzie mnie przyjeli teraz mam wyksztalcenie i wiem ze itak tam nie wroce i moj szef tez to wie i rozumie w przeciwienstwie do ciebie nie ma z tym problemu. chcialabym pracowac w szkole ale po co mam sie tyeraz zatrudniac jak chce miec teraz drugie dziecko bo nie chce sto razy wracac do pieluch i tak dalej i nie chce zeby byla duza roznica w wieku dzieci bo tak chce i juz to co mam robic wbrew sobie bo ktos placze ze placi na mnie podatki? jak urodze drugie dziecko to bede pracowac do 67 roku zycia bo wiecej dzieci nie chce... jak nie mozez albo nie chcesz miec dzieci albo jeszcze z innego powodu sie wyzywasz na normalnej matce to oszczedz sobie bo ja mam to gdzies.. idz do Pani Ewy Kopacz i sie poskarż... nie rodze dzieci dla zarobku bo dziecko to nie zabawka i jakbym miala tak kalkulowac jak mi zarzucasz to wiekszy wydatek niz te cale zasilki razem wziete.. ale skoro mamy juz takie prawo i jest to cale macierzynskie to czemu mam nie skorzystac.. czemu mam nie dac dziecku bo co? bo Pani/ Pan na kafeterii powiedzial ze nie wypada.. no wybacz ze nie jestem taka patriotka.. a ty jakbys znalazla/ znalazl pieniadze na ulicy to bys nie podniosł? pewnie nie bo przeciez to pieniadze podatnikow...

Gość gość
no nie mam firmy.. ale to co mam modlic sie za biednych pracodawców co im matki robia dzieci na zawolanie.. bo urodzenie i wychowanie dziecka to jest taka latwizna ze nic tylko rodzic na zlosc pracodawcy... ja wiem ze niektore matki maga robic specjalnie ale ja zaznaczylam ze nie mysle o l4 jakbym chciala to bym tak zrobila zeby i l4 miec.. chce miec dwoje dzieci co to przestepstwo? co my Chińczycy jestesmy? jedno dziecko i starczy... kiedys mieli po 7 i to bylo normalne teraz kobieta boi sie zajsc w ciaze bo niedosc ze albo nie moze wogole liczyc na umowe tylko na smieciowke albo jak juz dostanie to zaraz zostanie posadzona ze sobie zrobila dzieciaka zeby w domu sobie posiedziec i kase trzepac... jedni placza ze za malo dzieci sie rodzi drudzy ze za duzo.... masakra..