Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość danka9870

Skąd nasi rodzice mieli tyle kasy?

Polecane posty

Gość danka9870

W przyszłym roku wychodzę za mąż. Pojawiła się kwestia naszego przyszłego mieszkania, lub domu. Przyszły teściu oświadczył mnie i narzeczonemu, że "mamy się sami dorabiać, bo on też całe życie sam się dorabiał". No i szlak mnie trafił. A przy okazji pomyślałam sobie: skąd nasi rodzice mieli kiedyś tyle kasy żeby wybudować dom? My z narzeczonym oboje pracujemy, a nie stać nas nawet szopy postawić, ani kibla za przeproszeniem, nie mówiąc o domu, bo samo pozwolenie durne parę tysięcy. A moi rodzice w latach 80. wybudowali dom bez kredytu i to w rok. Tata pracował, mama nie. Co najlepsze mieli 5 dzieci. Fakt, pomagali im dziadkowie, ale kurde, my nawet z pomocą moich rodziców nie obejdziemy się bez kredytu. Co to za realia życia były kiedyś, że facet pracował i zarobił na dom? A kobieta zajmowała się domem, ogródkiem i jeszcze pozwolili sobie na tyle dzieci? Teściowie tak samo- dom bez kredytu, co prawda nie ukończony do dziś, bo wymaga wkładu, ale jakby nie było dom. A nas czeka albo kredyt na 30 lat i wieczne podlizywanie się rodzicom, żeby coś dorzucili, jak zechcą [na teściów nie liczę], płacenie za żłobek, bo jak inaczej, jak będą dzieci i nie spanie po nocach, czy czasem coś nie p****e i bank nie zabierze domu, jak któreś straci pracę. Nie mówiąc o tym, że na 5 dzieci to ja sobie w życiu nie pozwolę, bo mnie nie stać, choć chciałabym mieć dużą rodzinę. Co to k**** za rzeczywistość? I co Ci nasi rodzice robili, że ich stać było, a nas dziś nie, choć oboje pracujemy? D*** kołkiem zatkali i nie jedli, czy co, bo ja nie rozumiem? Dzisiaj jak ktoś nie dostanie od rodziców domu, albo mieszkania, albo kasy, to mu zostaje kredyt na 30 lat i najlepiej od razu dobry sznur kupić, w razie jak komornik zapuka.

Gość gość
nie wiem skad wasi rodzice mieli tyle kasy ich zapytaj

Gość gość
ukradli za komuny

Gość danka9870
Już pytałam. Powiedzieli, że "jakoś to inaczej było i mniej się do sklepu chodziło".... ????? Sami nie wiedzą