Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko siedzi ale nie siada

Polecane posty

Gość gość

hej, jak było z waszymi dziećmi?mała ma prawie 9 m-cy, jak daje jej palce to się podciąga, sama usiedzi i to całkiem stabilnie, ale sama w ogóle nie próbuje usiąść, jak to było u Was?kiedy wasze dzieci zaczęły siadać i w jaki sposób?

Gość gość
Trochę to dziwne, moja córka siadała jak miała 5 miesięcy. Na 9 chodziła. Najlepiej idź do pediatry i powiedz mu o tym, co Cię niepokoi.

Gość gość
moj syn ma 8 miesięcy i jest tak samo. Ja tam się nie martwię, pediatra mówi, że trzyma się ok i żeby sadzać go w krzesełku. Poza tym on mocno się rozwija w stronę pełzania, raczkowania, stania. Woli ruch

Gość gość
Nie martw się :) Usiądzie pewnie lada dzień :) Moja pierwsza córka zaczęła jak miała 9,5 miesiąca, dzisiaj ma 5 lat i kto by o tym pamiętal ;) Druga teraz ma 6 miesięcy, robi wszytsko później niż rówieśnicy i w ogóle mnie to nie stresuje :) Ma czas :) Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i to jest złota myśl :)

Gość gość
Kluski co w tym zabawnego ? Moje dziecko na 5 siadalo, a dzieci w moim otoczeniu najpóźniej w siódmym miesiącu. Moze dziecko autorki ma problem z napięciem mięśniowym? Chyba lepiej iść do lekarza, niż pluć sobie w brodę, że bezczynnie czekała.

Gość gość
20:44- stuknij się- Twoje dziecko robiło to za wcześnie, to nie znaczy, że jest to norma:) Taaaa, pediatra i od razu autyzm, modne teraz ONM, zaburzenia integracji i AZS:) Autorko- nie sadzaj! Nie jest to zalecana, to raz, a dwa, dziecko nie ma wtedy motywacji do siadania samemu. Moje bliźniaki też usiadły ok. 9 m-ca- nigdy ich nie sadzałam i po prostu pewnego dnia sami usiedli od pozycji leżącej przez czworaczą (tak powinno być):) Kładź często na brzuszku, niech ćwiczy mięśnie pleców, a skoro sam siedzi, to znaczy, że pozostaje mu jedynie wyrobić sobie technikę siadania i tyle. Nie martw się, jest ok.

Gość gość
byłam u pediatry i neurologa i jest ok,a jak zaczęły wasze dzieci?z pleców, z brzucha?

Gość gość
Z pleców ci nie siądzie. Ja myślałam, że właśnie tak zacznie siadać, bo się podciągął mocno (siedział od 5 miesiąca posadzony, więc miał motywację, żeby się tego nauczyć ;). Ale ostatecznie zaczął siadać z pozycji czworaczej (czyli takiej do raczkowania). W tym samym czasie zaczął raczkować. Ale nie pamiętam kiedy to było, Na pewno nie w wieku 6 mcy tylko znacznie później (7-8 mc). A jak u was z pełzaniem, raczkowaniem?

Gość gość
Plecy-brzuch, czworaki i tyłek:) Nie stresuj się autorko aż tak (chociaż sama przeszukiwałam internet, kiedy moje dzieci były w tym wieku, więc rozumiem). Są dzieci, które w tym wieku nie siadają. Po prostu. Co nie oznacza, że już zawsze będą "do tyłu". U mnie dzieci, mimo późnego siadania zaczęły chodzić przed roczkiem, po 9 m-cu wszystko "poszło z kopyta"... A teraz.... kto by o tym pamiętał:)

Gość gość
Autorko no to skoro byłaś u lekarza to raczej nie masz się czym martwić . Moja córeczka siadała z pozycji "na czworaka". A za komentarz, żebym się pyknęła bardzo dziękuję, pediatra, który się nami opiekuje, nie stwierdził, żeby to było za wcześnie.

Gość gość
Ależ ja nie twierdzę, że ZA wcześnie, tylko, że stosunkowo wcześnie (co nie oznacza, że uważam Twoje dziecko za MEEEGA super rozwijające się:)) ale zrozum, że bywają dzieci, które siadają w wieku 9 m-cy i nie pisz, że to taaaaaak późno, bo Twoje zrobiło to wcześniej

Gość gość
Niedługo usiądzie. I tak za kilka miesięcy nie będziesz nawet pamiętała kiedy.