Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Apeluje do wszystkich kobiet badajcie się regularnie

Polecane posty

Gość gość

Róbcie cytologie min raz w roku. Ja bagatelizowałam sprawę, bo nic mi nie dolegało. Dziś zadzwoniła moja lekarz- muszę przygotować się na usuniecie macicy.

Gość gość
a jak często do tej pory robiłaś cytologię? nie dokuczały ci żadne upławy, częste infekcje?

Gość gość
bo jak cierpię na bardzo częste infekcje i krwawienia między miesiączkami. cytologię robię każdego roku, od wielu lat i nic nie wykazuje. ale szczerze mówiąc nigdy nie ufałam do końca tym badaniom, bo podobno szczoteczka do pobierania nie sięga do końca szyjki macicy tylko do połowy i nigdy nie wiadomo co tam dalej się kryje....

Gość gość
cyto jest refundowana tylko co 3 lata

Gość gość
autorko, a nie miałaś żadnych dolegliwości?

Gość place za swoja glupote
Cytologii nie robiłam 12 lat- ostatnia ciąża . Prawie 5 lat temu miałam zakładaną spirale. Pytałam, czy zrobić cytologie to lekarz powiedział ze nie trzeba bo przecież widzi ze jestem zdrowa.

Dolegliwości jako takich nie miałam. Dwa lata temu może ciut więcej przedłużały mi się miesiączki do ok 2 tyg. Poszłam do tego samego lekarza bo myślałam ze to coś ze spirala. Usłyszałam,ze nic się nie dzieje, ze pewnie stres itp. Miesiączki wróciły do normy wiec spalam spokojnie. Do niedawna... Dostałam okres...trwał bagatela 2 mce.

az anemii dostałam...i spirale urodziłam...tzn wypadła mi sama... znajoma gin jak się dowiedziała o tym natychmiast zaciągnęła mnie na fotel. W badaniu nic nie stwierdziła, żadnej nadżerki itp ale pobrała wymaz do cyto... spalam wiec spokojnie...Dziś zadzwoniła z wynikami cyto. III gr

Najpierw wyłam, a teraz zastanawiam się co jeszcze muszę załatwić zanim umrę, aby nie zostawić dzieci z nie załatwionymi sprawami.

Gość gość
Przez telefon lekarz nie informuje o takich rzeczach moja droga.

Gość gość
Trzecia grupa nie oznacza usunięcia macicy codziennie vi się pomyliło.

,,Przez telefon lekarz nie informuje o takich rzeczach moja droga.'' Lekarz może i nie, ale napisałam wyżej , ze to znajoma jest .

Gość gość
Ta spirala ci wyniszczyła macicę i dlatego trzeba ją teraz usuwać, i taka prawda. Zresztą wystarczy poczytać na necie skutki uboczne spirali, ona po prostu sprawia, że macica jest cały czas uszkadzana. I tak to się kończy.

Gość gość
albo facet cię zaraził jakimś syfem skoro masz 3 grupę

,,Trzecia grupa nie oznacza usunięcia macicy codziennie vi się pomyliło.'' Może i nie oznacza, bo usunąć trzeba tylko szyjkę. Jednak ja po rozmowie z nią oraz z koleżanką, która ma już usuniętą zdecydowałam się na usuniecie całej.

Gość gość
nie bardzo kumam co ma cytologia( badanie dot, szyjki) do usunicia macicy macica to macica a szyjka to szyjka tak jak glowa i szyja

,,albo facet cię zaraził jakimś syfem skoro masz 3 grupę'' Ale ja od 20 lat mam jednego faceta. Tez myślę ze to przez spirale bo niby czemu wypadła...pewnie od jakiegoś czasu obsuwała się, raniła wszystko i podrażniała w środku i może zrobił się stan zapalny , a od tego do zmian nowotworowych juz blisko

Gość gość
A tam nie informuje, nie powinien, ale różne są przypadki, może ten akurat zrobił wyjątek i poinformował przez telefon. Ale tak w ogóle to co to za lekarz, że nie robił cytologii, bo na oko widział, że nic się nie dzieje - przecież to nie do pojęcia, takie badanie dlatego właśnie istnieje, że nie zawsze raka "widać", aż ręce opadają, że lekarz mógł tak do tego podejść

Gość gość
Trzymaj się i nie trać głowy, to jeszcze nie wyrok, pamiętaj!

,,nie bardzo kumam co ma cytologia( badanie dot, szyjki) do usunicia macicy macica to macica a szyjka to szyjka tak jak glowa i szyja'' ale jak ci sama szyjkę usuną to możesz mieć przerzuty. A tak masz większe szanse. Ta moja kolezanka tez miala 3 gr. Ona szybko podjela decyzje, bo temat jest jej blizszy niz mi. Jej mama zmarla. Usunięto jej tylko szyjke, po trzech mcach przerzuty i po roku walki odeszla.

Gość gość
moja znajoma miała wykryte komórki rakowe kiedy była w ciązy. donosiła ciążę urodziła zdrowe dziecko, a zaraz potem usunięto jej całą szyjkę macicy. jest zdrowa, nic się nie dzieje złego. i nie czekajcie na te badania co trzy lata, bo darmowe! dziewczyny cytologia kosztuje tylko 30zł!!!! autorko nic nie sugeruję, ale ktos wyżej ma rację, mówiąc że to może partner cię zaraził, tak z treguły jest z rakiem szyjki macicy. ty uważasz że jesteś z nim 20 lat, ale nie wiesz nigdy czy partner przez te 20 lat był ci wierny....

Gość gość
czyli od spirali mozna nawet dostac raka szyjki macicy? :O

,,Ale tak w ogóle to co to za lekarz, że nie robił cytologii, bo na oko widział, że nic się nie dzieje - przecież to nie do pojęcia, takie badanie dlatego właśnie istnieje, że nie zawsze raka "widać", aż ręce opadają, że lekarz mógł tak do tego podejść'' Niby bardzo dobry. Szukalam opini w necie, bo potwornie sie balam tej spirali. Postawiłam wiec na prywatna przychodnie wiec moglam te cytologie zrobic tak czy siak bez jego skierowania. Tylko on to tak mnie troche zniechecil tym, ze nie ma potrzeby....

Gość gość
nie bardzo kumam co ma cytologia( badanie dot, szyjki) do usunicia macicy macica to macica a szyjka to szyjka tak jak glowa i szyja'' ale jak ci sama szyjkę usuną to możesz mieć przerzuty. A tak masz większe szanse. Ta moja kolezanka tez miala 3 gr. Ona szybko podjela decyzje, bo temat jest jej blizszy niz mi. Jej mama zmarla. Usunięto jej tylko szyjke, po trzech mcach przerzuty i po roku walki odeszla. v wez juz przestan bo jak czytam to sie zastanawiam czy ty serio czy sie nudzisz i robisz mega marna prowokacje a co masz diagnoze ze to nowotwor? gdyby swiat zamieszkiwaly takie histeryczki to kto by je wszystkie byl w stanie leczyc i ogarnać? przestan dreczyc swoimi nieuzasadnionymi podejrzeniami kolezanka miala matke chora wiec byla w grupie ryzyka a tobie juz na twoje zadanie usuna macice:O no blagam kobiety onkologiczne oczekuja na operacje kilka miesiecy a ty tak juz moze jutro> przepraszam ale nie potrafie na ciebie nie wrzasnac!!!!!

,,autorko nic nie sugeruję, ale ktos wyżej ma rację, mówiąc że to może partner cię zaraził, tak z treguły jest z rakiem szyjki macicy. ty uważasz że jesteś z nim 20 lat, ale nie wiesz nigdy czy partner przez te 20 lat był ci wierny....'' Dalas mi do myslenia...18 lat byl wierny i za to moge sobie dac glowe uciac. Ale ostatnie dwa....tu już głowy nie dam sobie uciąć.

Gość gość
a co sie dzialo w ostatnich dwoch latach że mu nie ufasz? ile macie lat?

Gość gość
są kobiety,które przesiedzą u lekarzy,i badają się od stóp do czubka głowy ,a jak ma przyjść choroba ,to przyjdzie oczywiescie,te podstawowe badania trzeba robić,dla własnego komfortu,ale wiele odmian raka,nie daje ani żadnych dolegliwości,ani nie wychodzi podczas badań,że cos jest nie tak

,,no blagam kobiety onkologiczne oczekuja na operacje kilka miesiecy a ty tak juz moze jutro> przepraszam ale nie potrafie na ciebie nie wrzasnac!!!!!'' Moja kolezanka czekala dwa mce, chyba nawet niecale. I przepraszam, ale ty chyba nie myślisz , ze zapisze się w kolejce na NFZ i będę czekac ... I nie jutro, ale przed swietami napewno

,,a co sie dzialo w ostatnich dwoch latach że mu nie ufasz? ile macie lat?'' To nie tak ze mu nie ufam, ale biore pod uwage , ze mogl sie skusic ...mąż pracuje za granica i widujemy sie co kwartal tylko... 40 i 47