Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aska_dziewieczero

Jacy są Ślązacy...?

Polecane posty

Gość aska_dziewieczero

Hej! Mam pytanie do wszystkich Ślązaczek/ Ślązaków lub ludzi mających z nimi kontakt ;) Jutro jadę z moim chłopakiem do jego rodziny. Oboje studiujemy i mieszkamy w Krakowie, lecz ja jestem z okolic Kielc, a on z Katowic ;p Nigdy jeszcze nie byłam u jego rodziców, a z tego co mi opowiadał to mówią gwarą i są typowymi ślązakami;/ Z pewnością to mili ludzie, lecz kompletnie z innego świata jak dla mnie, trochę się boje spotkania... ;( Jak odnaleźć się w tak kulturowo obcym mi regionie? Jakie podstawowe słowa po śląsku powinnam znać? Proszę dziewczyny dajcie mi jakieś ogólne rady jak zachować się w kontakcie z nimi? ;)

Gość sosssssss
masz byc twarda wygadana i robotna :D jak taka postawe przyjmiesz to nic ci nie grozi :D

Gość gość
Ludzie tacy sami jak wszędzie indziej. Może mówią gwarą,ale są i tacy co posługują się literackim językiem.Jesteś młoda, wiele w życiu Cię czeka.Ludzie wszędzie sa jednakowi: tacy i tacy.

Gość gość
autorko,jestes popier.... dziewuchą, Slązacy to Polacy,na pewno mówia po polsku jestem Slązaczką i mowię piękną polszczyzną