Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjechać z Polski czy zostać?

Polecane posty

Gość gość

Mam 26 lat (niestety tylko średnie wykształcenie) myślałem o emigracji (daleko poza Europę) - jestem ciekawy świata, ale z drugiej strony boje się samotności. Wyjechać czy zostać?

Gość gość
ja bym wyjechala na Twoim miejscu

Gość gość
Wyjezdzajcie. Beda wieksze pensje dla tych co zostana w kraju heheh.

Gość gość
tak wyjezdzaj - zrobisz miejsce zydom

Gość gość
Zydy to wyjechały do UK pa_jacu , bo interesuja ich tylko pieniadze. Zostali prawdziwi Polacy

Gość gość
Samotnosc moze dopasc Cie wszedzie, taka prawda. Mieszkam za graniaca od kilku lat, w domu bywam rzadko ze wzgledu na odleglosc (do tego dochodzi problem z urlopem, cena wyjazdu itd.), niby mam tu swoich znajomych, ale nie mam poczucia, ze sa to ludzie, ktorzy w ogien by za mna skoczyli (choc byl czas, kiedy ja bym to dla nich zrobila), mam tu chlopaka i w sumie jest on jedyna tak wazna osoba dla mnie tutaj, a z kolei jak jestem w domu (w Polsce) to mimo obecnosci rodziny tez potrafie czuc sie mega samotnie. Dlatego mysle, ze samotnosc to jakas nieodlaczna czesc doroslosci, miejsce zamieszkania nie ma tu nic do rzeczy. Aczkolwiek latwiej zostac samotnym za granica, niz w domku ;)

Gość gość
Wyjedz, jestes mlody, jesli jestes wolny, mozesz cos takiego zrobic, to zrob to - DLA SIEBIE :) jak bedzie Ci zle to zawsze mozesz wrocic, naturalnie bogatszy o jakies doswiadczenia, gorzej byloby nie sprobowac, tak uwazam :)

Gość gość
Wiem, chcialbym zrobić studia albo collage w Australi lub USA. ale nie wiem, czy nie jestem już za stary?

Gość gość
wyjeżdżaj, bo w tym p*********m kraju to grozi ci tylko wegetacja, chyba, że dostaniesz sie do koryta

Gość gość
Wiem, własnie mam dosyć tej chorej wegetacji. Rodziny i tak w Polsce nie mam bo mieszkałem w domu dziecka, jakoś zrobiłem średnią szkołę i utrzymuje się sam od 18 roku życia. Od kilku lat żyję w marazmie, mam tego dosyć, chce uciec z tego kraju - Autralia albo USA, ewentualnie Kanada.

Gość gość
otulona snem, a Ty mieszkasz poza Polską?

Gość gość
znasz angielski?

Gość gość
a nawet jakbyś miał rodzinę, to teraz żaden problem, szybciej przylecisz samolotem z zagranicy jak busem czy pociągiem przemieścisz się kilkadziesiąt km w kraju,

Gość gość
Tak, znam angieslki - uczę się sam w domu i chodze do szkoły na prywatne lekcje. Mój obecny poziom ang to C1. Otulona snem - właśnie myślałem o wyjeździe w ciemno, o postawieniu wszystkiego na jedną kartę. Tylko szkołę bym sobie załatwił przed wyjazdem, ale prace szukałbym już na miejscu. Musiałbym wziąć kredyt żeby mieć chociaż 10tys na start. Ps. Gdzie obecnie mieszkasz?

Gość gość
ok, dziekuje za pomoc. :) Chyba podjałem decyzje :)

Gość gość
Dziekuje i również powodzenia:) Piotrek