Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znacie jakies fajne ksiazki opowiadajace o rodzinie

Polecane posty

Gość gość

Takie powiesci obyczajowe dla matek o matkach, dzieciach, rodzinie... Poczytalabym cos w tym temacie.

Gość Malgorzata_Lintze
ania z zielonego wzgorza

Gość gość
Jeżycjada - Małgorzaty Musierowicz

Gość gość
Chodzi mi o ksiazki dla doroslych a nie dla dzieci... I raczej cos wspolczesnego.

Gość Bea Ta
Ja czytam obecnie "Tata" Danielle Steel, o rodzinie z tròjka dorastajacych dzieci, w ktòrej to rodzinie matce zachciało sie zmian i porzuciła dom wyjeżdżajac na studia. Jestem dopiero w połowie ale czyta sie dość lekko. Czytałam też "Dom pełen kosmitòw" Justyny Walczak, matki 9-tki dzieci, taka z życia wzieta ale wciaga. "Jajko z niespodzianka" Agnieszki Krakowiak Kondrackiej czy jakoś tak, samotna matka posyła còrke do prestiżowego przedszkola dla bogaczy.

Ostatnio czytałam "Moja siostra mieszka na kominku", dosyć smutna, przepełniona żalem, ale realistyczna powieść (napisana z perspektywy 10latka, którego siostra umiera, co rozbija jego rodzinę). Nie wiem czy to by Cię zainteresowało, ale mija już szmat czasu odkąd ją przeczytałam, a ja do tej pory myślę o tej historii. I jeszcze przychodzi mi do głowy "Najdłuższa podróż do domu" Jhon'a Grogana, bardzo budująca, pozytywna. A miałaś w ręce "Rodzinna karuzela, terapia rodzin bez tajemnic"? Nie przeczytałam całej, zerknęłam tylko na fragmenty u przyjaciółki, ale bardzo ją chwaliła. To nie jest powieść, ale zapiski z autentycznych terapii rodzinnych, ale podobno fantastycznie się czyta ;)

Gość gość
Autorko, ja polecam ci "Życie Marietty", książka jest z początku XXI wieku, może jest nawet w bibliotekach. Swoją drogą... Jakie to smutne, że wypowiedziały się tutaj raptem 2 osoby.. ja trzecia... A taki "poziom" tu ponoć panuje:o

Gość gość
Widzisz ja sie nie wypowiadam , bo nie lubie tego typu ksiązek :) Gdyby autorka spytala o dobra ksiazke S-F, Fantasy.. Lista bylaby dluga ! :D

Gość gość
O kurczę. Czytałam taką dobrą książkę o bliźniaczkach i trudnych relacjach rodzinnych, ale to było dawno i nie pamiętam tytułu. Był tam też wątek kryminalny.

Gość gość
I swietna jest "dziewczynka , która widziała za dużo ", ale to taka smutna.

Gość gość
Bez mojej zgody Chłopiec którego nikt nie kochał, ale to nie lekkie i przyjemne

Gość gość
Kwiaty na Poddaszu a potem dalsze części o rodzinie Dollangangerów .

"Piąte dziecko" i "Kobiety Dyktatorów" Ta druga to dokument ale historie związków i rodzin zaskakujące i wciągające :)

Gość gość
nie czytam książek o rodzinie, wolę s-f

Gość gość
daga jaga to jest akurat polonistką i kimś tam od bałkańskiej literatury więc ona nie powinna się tu liczyć bo to żadna sztuka w tym momencie, nie ośmieszaj się błagam :o

Chcę wierzyć w to, że zwolenników czytania tradycyjnych książek jest więcej, może po prostu większości nie podeszła tematyka. Na innym temacie (związanym zresztą z tym tutaj) dziewczyny wypisywały całe listy dobrych książek, różnego gatunku ;)

Gość gość
16.37 no tak, bo jak ktoś nie jest polonistą to należy mu się medal za przeczytanie książeczki :P a polonista choćby przeczytał milion książek i tak będzie niżej od ciebie, która przeczytałaś Naszą Szkapę 20 lat temu :P bo TY nie jesteś polonistką, a jednak przeczytałaś COŚ łaaał! Co za społeczeństwo masakra :(

A ja gorąco polecam "Marię i Magdalenę" M. Samozwaniec. (Auto)biografia Magdaleny Samozwaniec, siostry Marii Pawlikowskiej i córki Wojciecha Kossaka. Humorystyczna, biograficzna opowieść o życiu dwóch sióstr w domu Kossaków, o relacjach w ich rodzinie. Zabawnie opisane ich perypetie, ich życie w rodzinie artystów, ich związek ze światem literatury. Polecam, polecam, polecam!

Gość gość
"Dziewczyka, która widziała zbyt wiele" faktycznie piękna ale i trudna. Ja osobiście ie rozumiem zachwytu nad "Kwiatami na poddaszu" o pozostałych częściach nie wspominając. Lubię za to Jodi Picoult a ona dużo o rodzinach pisze. "Spójrz mi w oczy" Scottoline fajnie i szybko się czyta. Z takich książek, w których przejawia się rodzina ciekawa jest też "Pomóc Jani"- to książka o dziewczynce chorej na schizofrenię. Mnie się podobała też "To wiem na pewno"-aczkolwiek to nie jest książka typu mama+dzieci ale też poniekąd rodzinna :). W ogóle wiele jest ciekawych książek ale ja nie mam głowy do tytułów.

Gość gość
Cukiernia pod amorem. Przedstawia historię trzech rodów. Fajna trylogia . Dobrze sie ja czyta.

Gość gość
gość wczoraj daga jaga to jest akurat polonistką i kimś tam od bałkańskiej literatury więc ona nie powinna się tu liczyć bo to żadna sztuka w tym momencie, nie ośmieszaj się błagam x widzisz i nie grzmisz!

Ehhh, teraz czytam zdecydowanie mniej :( obowiązki i czasem zmęczenie, nie pozwalają. Ale staram się sięgnąć po książkę, chociaż nie w takiej ilości jak przed macierzynstwem. Rzeczywiście, bycie filologiem, oczytanym, majacym fajne życie, to wstyd na kafe :o współczuję autorce postu o daga jaga.

Gość ayris
U mnie też brak czasu na czytanie książek a lista "do przeczytania" z dnia na dzień się wydłuża. Ostatnio trafiłam na książkę "Sułtan z Palermo" - http://www.lambook.pl/ksiazki/26-sultan-z-palermo-9788363531089.html i chyba ją kupię. Poleży pewnie aż będę miała czas ale w końcu ją przeczytam. Interesuje mnie historia islamu i chrześcijaństwa więc ta powinna mi się spodobać zwłaszcza, że opowiada też o miłości. Czytałyście może ją kiedyś?

Gość gość
Mama w czterech ścianach- s.wilde, Po imprezie- L.jewell, siedem lat po ślubie- e.giffin

Gość amber54
Ja widziałam sporo ciekawych książek w polskiej księgarni internetowej w uk na http://www.rewolucja.co.uk/ Z tego co wiem mają dostępnych ok 80 tysięcy ksiażek w bardzo dobrych cenach a na dostawę nie trzeba czekać długo. Zamawiał ktoś z was tam?

Gość new_life78
Dopiero co zaczęłam czytać "Ścieżki życia" Edyty Kowalskiej i mogę stwierdzić, że zapowiada się ciekawie. Co prawda rodzinnego szczęścia w niej nie znajdziesz. Wręcz przeciwnie. Dużo emocji, rozczarowań (zdrady męża) i walka o szczęście. Niejedna kobieta utożsami się z bohaterką.

Gość sybilka432
Ja czytałam ostatnio Ścieżki Życia Edyty Kowalskiej. Bardzo lubię romanse, więc ta książka obowiązkowo musiała znaleźć się na mojej liście świątecznych prezentów:)