Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka książka dla młodej dziewczyny?

Polecane posty

Gość gość

Siostra ma 17 lat. Chcę kupić książkę, która do niej trafi, skłoni do refleksji, zostanie na dużej. Ewa ma dość lekceważący stosunek do świata i życia, jej motto to "łatwo przyszło, łatwo poszło", coraz gorzej odnosi się do rodziców i w ogóle do ludzi. Kiedy coś jest nie po jej myśli od razu "wali z grubej rury". Chciałabym żeby lektura choć trochę wpłynęła na jej podejście do życia. Bardzo proszę o pomoc.

Gość gość
daj jej jakąś książke o obozach koncentracyjnych i powiedz, że tam trafi jak się nie poprawi

Gość gość
długa lekcja -Ostrowskiej

Gość gość
Nie sadze, ze jakas ksiazka skloni ja do refleksji i bedzie miala zbawienny wplyw na jej zycie. A jak czyta niechetnie to wogole. To jest nastolatka w fazie buntu, majaca wsiu bzdziu w glowie. Lektura z przeslaniem jej nie zmieni.

Gość gość
No właśnie czyta tylko bzdety typu Igrzyska Śmierci lub Szukając Alaski. O ile ta pierwsza jeszcze coś ze sobą niesie to ta druga nic .

Gość gość
Daj jej "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki".

Gość gość
Up

Gość gość
Kluski napisałam przecież, że lubi czytać , tylko są to pierdoły i płytkie powieści.

Gość gość
Dziedzictwo Kathreen Webb, fajna książka :)

Gość gość
Książka tu nic nie pomoże tylko w/p/i/e/rd//o/l ,i od razu poczuje mores smarkula rozwydrzona!

Gość sliwkawegierka
"Złodziejka książek" Markus Zusak. O II WŚ w Niemczech, ale z perspektywy dziewczynki - świetnie napisana, wzruszająca i dająca do myślenia, ale bez moralizowania. Postacie są bardzo wyraziste. Był niedawno film - ale ja go nie widziałam, celowo, bo nie lubię oglądać ekranizacji naprawdę dobrych książek, zawsze tracą na rzecz książki. "Służące" Kathryn Stockett - sama się czyta, książka o kobietach chcących przełamać schematy, o rasizmie i solidarności kobiecej - znów- świetnie napisana ale bez moralizatorstwa i tanich chwytów. Zadie Smith "Białe zęby" Tak mi na szybko te trzy tytuły przyszły do głowy - raz bo dobrze napisane, dwa - że moim zdaniem trafią również do nastolatki (chociaż tutaj to już indywidualna sprawa i głowy nie dam), trzy - bo są życiowe i słodko-gorzkie, mówią o ważnych tematach ale nie dają gotowych, nachalnych recept. Wszystko literatura współczesna, bez postmodernizmu i eksperymentów - po prostu dobrze opowiedziane historie.

Gość gość
"Zorkownia" Agnieszka Kaluga.

Gość gość
JA bardzo lubię musierowicz i siesicką, czytam czasem do dzis. Ale największy hit dawnych powieści dla młodzieży do "słneczniki", świetna ksiązka. Powinna się jej spodobać.

Truskawkowe Pola, Jordi Sarra - polecam z czystym sercem. Zresztą bohaterzy tej książki (paczka przyjaciół) są praktycznie w takim samym wieku co Twoja siostra. Książka napisana fajnym, przystępnym, niepretensjonalnym językiem. Chyba jak znalazł, bo to historia o przemianie, wewnętrznej metamorfozie, jaką ci ludzie przechodzą na skutek głupiego wybryku.

Gość gość
Rowniez polecam ksiazki Musierowicz.

Gość gość
Roukola dzięki. Zamówilam ją :)

Gość gość
"Czarne skrzydla"

Gość gość
Musierowicz i większość powieści Montgomery, stara baba jestem ale uwielbiam do niej wracać.

Gość gość
Moim zdaniem książka o wojnie, nawet opisana oczami dziecka, nie zdziała zbyt wiele. Ja np. lubię czytać o trudnym dzieciństwie, patologiach, molestowaniach, później jak to się odbija na człowieku w dorosłym życiu. Przeczytałam masę tego typu książek, ale do tytułów niestety nie mam. :/ Myślę, że w bibliotece ktoś Ci doradzi, bo na osoby pracujące w księgarni bym nie liczyła. :) Oczywiście kupić w księgarni czy przez internet.

Będąc młodą dziewczyną uwielbiałam książki Coelho, z czasem pokochałam Schmitta. Myślę, że mogłoby się jej spodobać szczególnie "Kiedy byłem dziełem sztuki".

Gość marjankakk
"Biorąc oddech" Rebecca Donovan - ja juz przeczytałam, nie będę zdradzała całości, krótki opis fabuły jest tutaj http://www.matras.pl/biorac-oddech,p,225072 myślę że spodoba jej się taka ksiązka, naprawdę warto na chwilę się zastanowić nad tym o czym mówi ta ksiązka

Gość gość
dla młodej i nieco starszej na pewno będzie dobra książka Ten słynny kostium. Każda z nas lubi modę, a ta książka jest świetnie napisaną opowieścią o słynnym kostiumie J. Kennedy, który miała na sobie w trakcie zamachu na jej męża.

Gość helenka123
Polecam Dziennik o-błędnik Anity Sumi. Książka z dużym poczuciem humoru, dla każdej kobiety, która lubi się pośmiać i zaczerpnąć dużo mądrości życiowej.

Gość gość
Na głupotę nie ma rady.

Gość gość
"My dzieci z dworca zoo" swietnie napisana, oparta na faktach ksiazka o bledjych decyzjach, zlym towarzystwie i stoczeniu sie na dno przez narkotyki

Gość gość
a jak lubi modę to na pewno się jej spodoba książka Garnace Dore Love styl life.