Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Soczewki toryczne wasze spostrzeżenia. Proszę o rady

Polecane posty

Gość gość

Witam, Od pewnego czasu jestem szczęśliwą posiadaczką soczewek. Moja wada do dali to O.P -1,5 cylinder -1,0 oś 100 O.L -1,5 cylinder -1,00 oś 80. Lekarz zamówił próbne soczewki: O.P -1,75, cylinder -1,25 oś 100 O.L -1,75 cylinder -1,25 oś 70 Niestety pomimo kilkunastu dni noszenia soczewek z daleka widziałam bardzo dobrze, aż za dobrze z kolei obraz na monitorze szczególnie literki były ciągle zamazane i nie mogłam złapać ostrości. Kolejna wizyta....tym razem zamówiono soczewki: O.P -1,5, cylinder -1,25 oś 100 O.L -1,5 cylinder 0,75 oś 70 I znowu coś jest nie tak. Z daleka widzę dobrze, z kolei znowu nie mogę złapać ostrości z bliska szczególnie chodzi o czytanie. Oko prawe mam słabsze i w tych soczewkach właśnie to odczuwam. Dodam, że soczewki te noszę dopiero jeden dzień. Może dać sobie troszkę czasu.

Gość gość
up

Gość gość
tak to jest z tym cholernym astygmatyzmem, ja też zawsze miałam problemy, a to mnie oczy bolały, a to coś tam i zawsze było nie tak. w końcu po prostu zrezygnowałam z torycznych i noszę zwykłe

Gość gość
Przecież jak pójdę na kolejny dobór soczewek to chyba w salonie będą patrzeć na mnie jak na wariatkę :(

Gość gość
jeden dzień, to mało, moze sie jeszcze oczy zaadaptują do tych mocy. poczekaj kilka dni, a jak nie to chodź i 100 razy, trudno- nie twoja wina, że ci nadal nie pasują

Gość gość
Poczekam jeszcze ok. tygodnia. Jeśli nic się nie zmieni udam się na kolejną wizytę. Dobrze, ze bezpłatną :) może do korygujemy to prawe oczko, bo wydaje mi się, że ono psuje cały efekt widzenia. Poza tym lekarz uprzedzał mnie, że z tą ostrością w soczewkach torycznych może być różnie. Ale nie wiedziałam, że aż tak bardzo będzie mi to przeszkadzało w pracy przy komputerze.

Gość BreakDance8797
Macie może jakieś sprawdzone sklepy, gdzie można kupić te soczewki w uczciwych cenach? Bo wydaje mi się, że mój optyk chce mnie trochę naciągnąć...

Gość jagodaj
Ja zamawiam tylko przez internet bo tak mi jest najwygodniej, a przy okazji taniej. Bardzo często tez zamawiam od razu jakieś akcesoria http://www.soczewki.kontaktowe.com/akcesoria-k38-0-3-default.html jest tego bardzo dużo, więc można spokojnie coś dla siebie znaleźć. A soczewki toryczne polecam brać tylko od sprawdzonych i cenionych producentów.

Jeżeli prawidłowo określono, że wada wzroku wynosi na oko prawe: -1,5, cylinder -1,0, oś 100, a na lewe:-1,5, cylinder -1,0, oś 80, to soczewki kontaktowe powinny mieć moc na: oko prawe: -1,5, cylinder -0,75, oś 100, oko lewe: -1,5, cylinder -0,75, oś 80. Zastosowanie soczewek o wyższych wartościach może niestety powodować gorsze widzenie szczególnie z bliska. Polecam ponowne udanie się do lekarza.