Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patulinka

Zasiłek wychowawczy

Polecane posty

Witam! Mam takie pytanie, aktualnie jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem, gdy urodzę pójdę na urlop macierzyński, ale po tym urlopie chciałabym iść na urlop wychowawczy, ponieważ nie ma kto mi zostać z dzieckiem. Więc takie pytanie mając dwie najniższe krajowe czy przysługuje mi zasiłek wychowawczy? W jaki sposób to obliczyć? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!

Gość gość
jakim cudem dwie najniższe krajowe kochana zasiłek wychowawczy to 400 zł a ty z zakładu pracy nie otrzymujesz już wynagrodzenia bo masz urlop wychowawczy więc to jest 1 najniższa krajowa i należy CI się wtedy ten zasiłek

Gość gość
Zasiłek wychowawczy przysługuje wszystkim rodzicom, którzy są na urlopie wychowawczym. Świadczenie to należne jest niezależnie od tego, czy to matka, czy ojciec przebywa na tym urlopie. Warunkiem przyznania zasiłku wychowawczego jest dochód na jednego członka rodziny - nie może on przekraczać 539 zł (od listopada - 574 zł)

Gość gość
a przy rozdzielności majątkowej z mężem gdy każdy prowadzi osobne gospodarstwo to jak to się liczy?

Gość gość
liczysz tylko pensje meza, swojej nie, ja mialam 3500 brutto a maz najnizsza i dostalam poczytaj o dochodzie utraconym