Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewa1009

Jak zrobić przejście w ścianie nośnej?

Polecane posty

Gość ewa1009

Chcę zrobić przejście między kuchnią, a salonem- w kształcie łuku, albo półkola, żebym mogła swobodnie poruszać się miedzy tymi dwoma pomieszczeniami. Problem polega na tym, że ściana, która oddziela kuchnię od salonu to ściana nośna [kiedyś kończył się na niej drewniany dom. Potem do tego dobudowali "kawałek" murowany, gdzie teraz jest m.in. kuchnia. Ale ściana między kuchnią a salonem pozostała drewniana, obita płytą regipsową. Kiedyś było w niej okno, potem je zamurowali]. Ogólnie ściana, na której kończy się dom jest dłuższa- w dalszej części była tam futryna bez drzwi- przez nią przechodziło się do pokoi. Futryny wywaliłam, bo po co sama futryna, obiłam widoczne drewno regipsem i troszkę poszerzyło się to wejście. Dalej kończy się dom, a ściana biegnie dalej- już na zewnątrz, jest tam skrzynka z gazem [dobudówka jest krótsza niż stara, drewniana część domu]. Pytanie: czy mogę spokojnie wykuć przejście między kuchnią a salonem? Czy nie uszkodzę konstrukcji? Czy potrzebne jest jakieś wzmocnienie? Ściana jest osłabiona tym przejściem, z którego wywaliłam futrynę- tak mi się wydaje, ale mogę się mylić, choć chyba futryna coś "trzymała"?. Czy wchodzi w grę wykucie kolejnej "dziury"? Nie chcę żeby mi się coś zawaliło nagle... Proszę o rady, bo jestem laikiem w tym temacie.

Gość szeregowy czereśniak
a wiesz, że na grzebanie w ścianach nośnych jest samowolką budowlaną i podlega pod paragraf? Musisz mieć pozwolenie nadzoru budowlanego. Potem mieć jakiegoś budowlańca z uprawnieniami, który to wykona, ewentualnie weźmie na siebie i podpisze papiery tej przeróbki

Gość gość
przeważnie nad futryną idzie dźwigar, który często jest przez całą ścianę - jeśli tak jest to mogłabyś wykuć w dowolnym miejscu pod dźwigarem

Gość gość
Oczywiście ze uszkodzisz konstrukcje. Będzie o jednego debila mniej

Gość ewa1009
Dzięki. A jak sprawdzić gdzie jest ten dźwigar? Dlaczego robienie czegoś przy ścianach nośnych to samowolka? Remontu wewnątrz domu nie trzeba chyba zgłaszać nigdzie. Mam iść do nadzoru budowlanego, bo chce sobie przejście wykuć?