Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slowianska greczynka

Przedwczesne dojrzewanie u 8 latki

Polecane posty

Witam. Wczoraj mąż był z córką na szczepieniu i pediatra zauważyła pojedyńcze włoski łonowe u córeczki. Powiedziała by małą obejrzał endokrynolog. Widziałam te wloski juz wczesniej ale jak dla mnie to meszek gdzie nie gdzie pojedyncze włoski sa ciemniejsze. Córka ma ojca Greka więc włoski na nogach tez ma ciemniejsze ale lekarke troche zaniepokoił ten fakt. Oprócz tego córka jest wysoka 1,40cm wzrostu i przez ostatni rok urosła 8 cm. Obecnie ma 8 lat i 3 miesiące.Od jakiego wieku dojrzewanie jest normą? Przeczytałam na greckiej stronie, że od 8 rż dziewczynka ma prawo dojrzewać.czy to prawda? Jak było u waszych córek? Dodam, że oprócz tych wlosków na dole nie ma powiekszonych piersi ani włosków pod pachami.

nikt sie nie wypowie :(

Gość gość
Zdarza się. Przecież była dziewczynka co zaszła w ciążę w wieku 5 lat (serio!) A bez dojrzewania ciąża jest niemożliwa. U 8 latki tym bardziej może się to zdarzyć. Czytałem gdzieś o tym. Normalny wiek to chyba 12 - 13 lat u dziewczyny.

12-13 lat jest norma ale dziewczynka może zaczynac dojrzewać prawidłowo w wieku 8 lat?

Gość gość
a xo maszczepienie do włosów łonowych

Gość gość
Tak. Ale ją trzeba przygotować psychicznie, wytłumaczyć etc.

Gość gość
A według jakich przepisów ma takie prawo?

Gość gość
Jest to kara od Boga za puszczenie sie z wrogiem.

Gość gość
Ciesz sie, ze trafilas na odpowiedzialnego lekarza-pediatre. Skierowal cie do endokrynologa i ten specjalista rozwieje watpliwosci na temat stanu coreczki. Szukanie w necie odpowiedzi to kiepski pomysl, bo wyciagniesz z tego zle wnioski.

Gość gość
Ja dostałam pierwszej miesiączki mając 9 lat, mama się zdziwiła, ale nie robiła afery u lekarza. Żyję i mam się dobrze, dojrzałam w porządku, nigdy nie miałam z tym jakiś problemów.

Gość gość
I też byłam wysoka jak dostałam tej miesiączki, ale to wszystko się unormowało. W gimnazjum już nie byłam najwyższą dziewczyną w klasie.

Dziękuje za odpoweidz. Ja dostałam pierwsza miesiączke pozno bo w wieku 15 lat więc córka nie powinna az tak szybko dojrzewać chyba? Moja mama chyba w wieku 14 lat...