Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tradycja33

Wigilia w szerszym gronie a prezenty?

Polecane posty

Gość tradycja33

Jak rozwiązujecie sytuację gdy idziecie na wigilię do rodziców, teściów i jest tam kilkoro dzieci z rodziny+szwagierki,szwagrowie,kuzyni itp. Kupujecie wszystkim dzieciom prezenty czy każdy rodzic kupuje swoim? A obdarowuje się u Was tylko dzieci czy dorosłych także?

Gość gość
Dogadajcie się po prostu ze wszystkimi, głupio kupić tylko swojemu jak inne dostaną od wujków i kuzynek... Chociaż, my w rodzinie ustaliliśmy w zeszłym roku, ich tylko troje jest, każdy kupił prezenty dla innych dzieci, ale jak się okazało- tylko ja na wigilię kupiłam też, i to solidny, dla swojego własnego. Na szczęście na tyle małe są że nikt się pokrzywdzony nie czuł :) A u maluchów czasem wystarczą drobiazgi, przedszkolaki cieszą się z figurek, kolorowanek, nowych pisaków czy farb, słodyczy, bączków, czy ciastoliny.

Gość gość
A wy dorośli dajecie sobie prezenty po wigilii czy tylko dzieci dostają?

Gość gość
j jak jade do rodzicow meza to tylko dzieci dostaja, jakos nie wyobrazam sobie wymyslac i kupowac wszystkim prezentow, oni zreszta mi tez. Za pierwszym razem kupilam siostrom meza czekoladki, ale nawet nie podziekowały :P

Gość gość
my dajemy sobie prezenty jak wrócimy do swoich domów po wigilii. Nie wyobrażam sobie kupowania 6 prezentów dla siostrzenic i bratanków i jeszcze ewentualne płacze "bo on dostał lepszy prezent".

Gość gość696
Za dzieciaka jak się jeździło do babci na rodzinna wigilie gdzie było 11coro dzieci, jeden z wujków przebierał się za gwiazdora i wręczał prezenty po kolei dla każdego. Prezenty oczywiście dali mu wcześniej rodzice dla swoich pociech. Jak już lekko podrośliśmy i gwiazdor wyszedł z mody :P to moi rodzice sami dawali po niewielkiej paczce łakoci dla mojego kuzynostwa.

Gość gość
moi znajomi podczas wigilii dają prezenty dzieciom swojego rodzeństwa(5 osób), swojemu rodzeństwu(8 osób) i rodzicom (4 osoby). W tamtym roku na prezenty wydali ponad 1000zł

u nas kazdemu się kupuje, od wujków po babcie. Miło jest odpakowywać chociaż drobiazg:-)

Gość gość
w moim domu tak nie ma ,bo tylko jest moja mama i jej mąz im kupujemy zawsze coś ,ale jak jesteśmy zaproszeni do teściowej to tam zawsze jej jej siostra z mężem czasami oni z wnuczką ,więc mój mąż zawsze po czekoladzie kupuje wujostwu .Bo babcia i teściowie dostają zawsze prezent więc tak głupio ciotce i wujkowi nic nie dać .

Gość gość
Ja zawsze kupuję dla każdego. Jakoś sobie nie wyobrażam żeby być na Wigilii z dziećmi którym nie dam prezentu. Później jeszcze będzie " a to ta ciocia która nigdy nic nie dała, a na biedną nie wygląda itp"

Gość gość
to ile wy wydajecie na te prezenty ogólnie?

Wcześniej kupowaliśmy prezenty dla wszystkich - rodzice,teście,rodzeństwo,dziadkowie,dzieciaki ,chrzestniaki ....I zebrało się 30 osób. Tak więc od jakiś 3 lat kupujemy prezenty tylko dla dzieci :) + dla swoich parterów.

Gość gość
Wcześniej kupowaliśmy dla wszystkich, obecnie (większa wigilia) zrobiliśmy z rodzeństwem męża (+ich partnerami) losowanie, bo kupno 7 prezentów dla samego rodzeństwa to przesada. Do tego jakiś prezent dla chrześnicy i rodziców.