Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to prawda ze po cc brzuch dluzej

Polecane posty

Gość gość

Sie regeneruje niz po sn i wiecej czasu trwa wracanie do stanu sprzed ciazy?

Gość gość
oczywiscie, po sn wstajesz prawie od razu i mozesz zajmowac sie dzieckiem, po cesarce - roznie bywa, zalezy czy sie rana goi wolno czy szybko, czasami sie dochodzi pare tygodni do siebie, opieka nad dzieckiem moze byc uciazliwa jak podnoszenie, karmienie, wychodzenie na spacery

Gość gość
nie jest wcale uciążliwa, zależy czy cc ma normalna osoba, czy użalająca się nad sobą. Miałam cc, leżałam 12h (długo?) po 5 dniach (ponieważ był w inkubatorze 5 dni) robiłam koło dziecka WSZYSTKO a jeszcze był na innym piętrze i musiałam do niego chodzić, więc nie chrzańcie o długim dochodzeniu do siebie... Nic nie regeneruje się wolnej, cc miałam z przymusu i się broniłam rękami i nogami bo chciałam rodzić sn, ale nie żałuje. Normalnie chodziłam, wstawałam itp itd.

Gość gość
jak leżało w inkubatorze to o jakies opiece mówisz? Co innego jak kilka godzin po musisz sama zabrać dziecko, nakarmić go przewinąć itp. i to zaraz po operacji.

Gość gość
miałam 2 cięcia. po 1 wstałam z łóżka po 26h. koło dziecka byłam w stanie cokolwiek zrobić dopiero po 2 dniach. Po 2 cięciu podniosłam się z łóżka po 10h i od razu zajmowałam się dzieckiem. Nie powiem rana ciągnęła, ale dla chcącego nic trudnego:)

Ale to pytanie nie o regenerację w szpitalu! Tylko do wracanie do stanu z przed ciąży halo! Kochana po cc możesz już wcale nie mieć brzucha takiego jak przed, może Ci zostać faŁd nad rana, który mimo ćwiczeń i balsamów niestety nie wraca do dawnego stanu ale to nie reguła czasem i po sn brzuch zostaje trochę inny a po cc jest taki sam jak był nie ma reguły :-)

Dziewczyny nie chodzi o rekonwalescencje po porodzie, tylko o wracanie brzucha skóry itd do " siebie"

Gość gość
po sn nacięto mnie, założono 12 szwów, bolało, rana źle się zrosła, pojawiła się ropa, znów mnie nacinano, znów szyto, łącznie 4 m-ce bólu

Gość Jedynaczka4
Jestem miesiąc po cc. jednak dłuzej regeneruje się brzuch po tej operacji.Dbam o siebie, ćwiczę,a jednak..... Mam nadzieje że jeszcze miesiąc i wszystko wróci do normy.

Gość gość
Mamczitka to norma,że kafeterianki nie rozumieją tematu.Ja dwa miesiace po cc miałam brzuch taki jak przed ciążą.

Gość gość
to o co pytasz zależy głównie od tego, ile przytyjesz w ciąży, bo jeśli 5kg to nic nie będzie widać (moja koleżanka nawet schudła po porodzie), ale jeśli 20 kg to wiadomo, że skóra nie bedzie wyglądała tak jak wcześniej, niezależnie od tego w jaki sposób sie rodzi

Moja znajoma przytyła malutko 6 kilo a brzuch miała ogromny! Jak na bliźniaki! Na brzuchu kolo pępka skóra jej się tak brzydko zmarszczyŁa teraz ma już płaski a to coś zostało :-( smaruje itd ale nic...poród sn naprawdę reguły nie ma..moja koleżanka wielki brzuch ciążą dwa tyg przenoszona i cc brzuch deska...

Gość gość
po 12 h wstałam, wzięłam prysznic sama, owszem pielegniarka mnie zaprowadziła tzn szła obok, ale sama się umyłam, i w 2 dobie co tez mnie zaskoczyło musiałam zając się synkiem, nie było tragedii z rana po szyciu, gorzej z pierwszym oddaniem moczu, w szpitalu byłam 5 dni bo tyle wtedy trzymali , nie wiem ile teraz bo to było 7 lat temu, i jak pisałam od 2 doby sama zajmowałam się dzieckiem, tak samo jak przyszłam do domu, jedynie nie dźwigałam ciężkich przedmiotów, nie wolno żeby nie zrobiła się przepuklina, większość osób było zaskoczonych że tak szynko doszłam do siebie, także jak ktoś użala się nad sobą , to zawsze znajdzie pretekst, a poród sn tez nie jest rewelacyjny pozszywane krocze ciężko usiąść, miałam i cc i sn i lepiej wspominam cc

Gość gość
no wlasne szybciej bo obkurczaja recznie macice, ja w 2 tyg po porodzie włozyłam spodnie sprzed ciazy. Wstalam po operacji po 11 gidzinach, zajmowalam sie dzieckiem od poczatku, pielegniarka mi dostawiala do cycka zeby sie siary napił, karmiłam na lezaco, generalnie mega szybko doszłam do siebie. Ja i moj brzuch

Gość gość
ja w tyd włożyłam spodnie po cc, to zależy ile przytyje się w ciąży, ja 11 kg

Gość gość
Ja tam juz nigdy wiecej na s.n sie nie zdecyduje. To byla jakas rzeznia myslalam ze mnie wykoncza. W wieku 19 lat kazali mi rodzic 4.600g dziecko jakby na zlosc ze taka mloda. Piguly tez okrutne! A to nie byla wpadka bo my chcielismy dziecko bardzo szybko! Teraz z 2 dzieckiem ide na cc bez gadania juz wszystko zalatwione! Nie wazne jak dlugo bede dochodzic do siebie! Zyjemy w xxi wieku nikt sie nie bedzie znecal nade mna

Gość gość
Po cieciu cesarskim macica nie obkurcza sie juz do stanu sprzed ciazy. Po pierwszym porodzie sn najczesciej tak, ale po drugim tez juz nie. Po cc nigdy nie wraca, zawsze jest ciut wieksza (nie jest jakas wielka, ake nie taka mala jak kiedys). Wewnatrz tez goi sie dluzej bo byla cieta, musi dodatkowo sie zrosnac.

Gość gość
Miałam cc 8 mies temu, brzuch jeszcze nie wrócił mi do formy ale to chyba dlatego że za dużo jem słodyczy, nie mogę się powstrzymać :-) ale ważę nawet troszkę mniej niż przed ciążą (w ciąży przytyłam 16 kg) a jeśli chodzi o brzuch to nie mam jakiegoś " wanca" zwisającego, Tylko po lewej stronie nad blizną utworzył mi się taki malutki "daszek" i z tego powodu nie widzę blizny jak stoję, ale po prawej stronie jest wszystko ok, tzn brzuch na tyle płaski że bliznę widzę bez problemu, Myślę że wystarczy trochę odczekać, nie jeść dużo słodyczy ( bo jeśli nie jem parę dni to od razu w pasie mam mniej cm!!) i ruszać się i brzuch wróci do normy chyba że ktoś ma tendencje do tycia. aha i ja po cc wstała po 6 godzinach, na noc w szpitalu oddałam dziecko pod opiekę położnych bo w nocy rana najbardziej bolała i trudno było wstać, ale tak to w dzień sama się przecież dzieckiem opiekowałam i w domu też, a dodam że rana bardzo długo mnie bolała, 3 i pół tyg na boku nie mogłam leżeć a o normalnych majtkach to mowy nie było bo tak mnie urażały. (tylko siatkowe) ale jak teraz czytam wypowiedzi na forum że po cc ból straszny , że kobieta nie jest w stanie nic zrobić to naprawdę jestem pod wrażeniem że dałam rade bez żadnego użalania się i pomocy. Ale ogólnie cc na żądanie nie polecam, za duże ryzyko poważnych kompilacji. wiem między innymi z doświadczenia.

Gość gość
ja miałam cesarkę 5 lat temu, brzuch wrócił do stanu sprzed po około 2 m-cach ( tzn tyle zajęło mi wrócenie do wagi), czy to długo? wydaje mi się , ze nie, co do wałka-to owszem mały mam, ale nie mogę powiedzieć , ze to przez cc bo przed ciąża tez miałam lekka nadwagę wiec...

Gość gość
ja też miałam cesarkę , około 2 - 3 tygodnie po porodzie brzuch miałam płaski jak deska :)

Gość gość
Siostra urodziła 5 miesięcy temu przez cc właśnie. Brzuch nadal wygląda kiepsko.

Gość straszny_kocur
Mi właśnie została taka fałda nad blizna i nie wiem jak się tego pozbyć,bo to widac!! Brzuch jeszcze nie do końca plaski, ale wraca do normy, natomiast ta fałda niżej to jakas porażka! Po porodzie sn szybko brzuch był plaski i skora jedrna jak przed ciążą.

Gość gość
im wiecej cc tym gorzej.jezeli jestes szczupla i mloda(do30)to jest szansa ze bedzie ok ,zreszta tu 1napisze ze ma plaski brzuch a 2 majac identyczny bedzie oceniala go jako flak czy balon.To wszystko subiektywne oceny.Majac 26lat ur.sn i brzuch dosc szynko byl plaski.Po 4m-cach znow bylam w ciazy i po cc wolniej bzuch i kg znikaly ale wrocilam do b szczuplej sylwetki"pewnie po czrsci z powodu silnych dlugotrwalych stresow gdzie doszlam do 51kg przy 170cm.Teraz ur.poprzz cc 8m-cy temu.Brzuch nie ten,jestem tez starsza bo mam 34lata.Waze 56kg,nie mam plaskiego brzucha,widac tluszcz i to nie to samo co bylo.Idac na wciagnietym brzuchu powiedzmy jest poprawnie.Walek nad blizna jest brzydki bo zle mnie zszyli. Jak b schudne i tak walek pozostanie.Wiem bo azylam juz 53kg i byl taki sam.