Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy pozostały wam porodzie jakieś dolegliwości na zawsze

Polecane posty

Gość gość

Jak zaszłam w ciążę to miałam skolioze 60 stopni (piszę o tym żeby zaznaczyć że już wcześniej nie wszystko było ze mną ok) w każdym razie od 17 roku życia aż do 32 kiedy zaszłam w ciąże zawsze w nocy sypiałam na brzuchu gdyż to była moja ulubiona pozycja do spania. Jak miałam duży brzuch w ciąży to odliczałam dni do porodu żeby znów móc spać na brzuchu. Teraz w lutym miną dwa lata od porodu i nigdy po porodzie już nie spałam na brzuchu bo jak sie kłade w tej pozycji to tak mnie lewe biodro boli i krzyż. Jeszcze 2 miesiące po porodzie tak mnie krzyż bolał jak chodziłam że co chwila musiałam sie kłaść na łóżku. Potem jakoś przeszło ale chyba mi sie lordoza pogłębiła stąd te bóle, w końcu ten brzuch ciążowy ciągnie ten dolny odcinek kręgosłupa do przodu. Pół roku po porodzie pojawiły sie takie bóle neurologiczne bioder że towarzyszą mi one codziennie. Ogólnie mam zdezelowane biodra i krzyż po porodzie. Jak sie schylam po coś to jak stara baba sie poruszam, chociaż fakt nie jestem najmłodsza mam 34 lata

Gość gość
Dokładnie o tym chciałam napisać. Podobnie jak ty odliczałam czas do spania na brzuchu. Niestety, spanie na brzuchu powoduje u mnie bóle krzyża. Czasami w nocy przekręcam się podczas snu i mam problemy z przewróceniem się na bok czy na plecy. Poza niemożnością spania na brzuchu na szczęście nie mam innych problemów, mogę spokojnie uprawiać sport i się poruszać, więc porównując z autorką nie mam powodów do narzekań.

Gość gość
ja miałam bardzo duże nacięcie krocza i jeszcze i tak pękłam , miałam 26 szwów pękłam w stronę o***tu, źle się goiłam byłam źle zszyta. efekt : mam gruba blizna duża i przez co boli mnie współżycie, poza tym popuszczam gazy, i tak chyba mi już zostanie chyba że zrobię operacje waginoplastyczną, ale nie mam kasy :(

Gość gość
Po porodzie z córka dokucza mi wysilkowe nietrzymanie moczu. Objawia się to przy kichaniu. Wtedy popuszczam kilka kropel. Nauczyłam się zaciskac nogi przy kichaniu i to pomaga. Teraz jestem w ciąży z drugim dzieckiem i trochę mi się to nasililo bo maluch napiera na pęcherz.

Gość gość
co mi zostało po porodzie ? blizna z cesarskiego cięcia, liczne rozstępy na brzuchu, obwisła skóra i zakwalifikowanie na operację kręgosłupa. W ciąży mocno coś mi się przestawiło w kręgosłupie, przez co czasami nie czuję prawej nogi... i nie wspomnę o traumie związanej w bólem skurczy porodowych. Generalnie nigdy więcej ! nigdy !

Gość gość
a mnie została tylko malutka blizna po cc :) , zero nadwagi zero rozstępów ani zwisającej skóry, zero traumy po porodzie naturalnym :)

Gość gość
'Jak sie schylam po coś to jak stara baba sie poruszam, chociaż fakt nie jestem najmłodsza mam 34 lata' haha, nie mogę, babuleńke w krzyżu napieprza...no tak, to już podeszły wiek :D :D :D

Gość gość
Po porodzie odezwał się kręgosłup. RTG wykazało skoliozę, przeciążenia, dyskopatię, sale to raczej nie od samej ciąży/porodu. Ból zaleczony zabiegami. Innych śladów nie mam, aż czasami nie dowierzam, zwłaszcza ze dziecko miało ponad 4 kg. Właściwie to u mnie na plus. Wróciłam do młodzieńczej niedowagi, a przed ciążą już nie było idealnie...

Gość gość
U mnie tak jak u jednej z was. Zero nadwagi, zero rozstępów, malutka blizna po nacięciu. Cały czas pamiętam bóle porodowe, ale było wrto. I najważniejsze, po ciąży został mi największy skarb, który teraz leż i grzecznie śpi w łóżeczku. Pomimo wielkiego bólu za kilka lat zamierzam mieć jeszcze jedno dziecko.

Gość gość
Dyskopatia, żylaki, peknieta du.pa, puste cy.cki.

Gość gość
po porodzie nic, natpomiast te bole krzyza wiaza sie z waga w ciazy a z wlaszcza z dwiganiem dziecka a najbradziej z pochylaniem sie do niego - trzeba sobie opracowac caly system umiejetnego poruszania sie i stale gimnastykowac, zeby wzmicnic miesnie grzbietu, bo one uniosa kregoslup.

Gość GrazynaKK
U mnie nietrzymanie moczu, z którym nie mogę poradzić sobie bardziej psychicznie niż fizycznie. Czy też tak macie?

Gość gość
Rozstępy na cyckach,wypadanie pochwy/teraz jestem już po operacji/.

Gość gość
po porodzie zostały tylko ślady po szyciu a najgorsze to są cycki , po karmieniu zmalały ,takie jak by puste i obwisle :(

Gość gość
Ja zyskałam barometr. Przy drugim porodzie mnie nie nacięto, ale popękałam. Kilka małych pęknięć. I te blizny mnie bardzo kłują na zmianę pogody. Takie krótkie momenty. Blizna po nacięciu krocza przy pierwszym dziecku nie, a te nacięcia tak. Cićki ok, rozstępy na brzuchu i naciągnięta ogólnie skóra na brzuchu. Innych nie mam.

Gość gość
Hemoroidy po ciazy i brzydka blizna po cc.

Gość gość
U mnie-nietrzymanie moczu podczas kaszlu,mocne,sciskanie nog nie pomaga,posikuje i musze isc wymienic wkladke piersi-fakt,mam rozm wieksze,ale jedna bardziej wyciagnieta,jak zdejme stanik,wyraznie widac ze jedna wyzej,druga nizej jak tu ktoras z pan napisala,kluja mnie blizny w kroczu na zmiane pogody

Gość gość
A,noi oczywiscie brzuchol ohydny,jak 5mc ciazy,ryczec sie chce:-(

Gość gość
Nietrzymanie moczu,dyskopatia a co sie z tym wiaze notoryczne ataki rwy kulszowej,rozstępy

Gość gość
Eh ten nasz kobiecy los.. A ciaza to nie choroba i najnaturalniesza rzecz na świecie... Po niektorych chorobach ludzie wychodza z mniejszymi problemami! Od siebie dodam jeszcze pochwe, w której hula wiatr :(

Gość gość
-Ja miałam przed ciąża skrzywienie kręgosłupa,ale po ciąży się pogłębiło,więc dolegliwości również, -Biust mam taki dziwny w odczuwaniu,tzn. nie tylko obwisły i w rozstepach to jeszcze tak mnie specyficznie bolą brodawki i piersi (przed ciążą bolały mnie tylko piersi nie brodawki i to zupełnie inaczej) -po ciąży męczą mnie dość często dolegliwośći bólowe ze strony dolnej częśći brzucha tzn. jelit podejrzewam ze ma to związek z cc -włosy są jeszcze gorsze a rzęsy rzadsze (a jestem już 2,5 roku po porodzie)

Gość gość
mnie została tylko mała blizna po cc :) żadnej traumy po porodzie siłami natury , ani dolegliwosci po sn :) nie mam rozstępów ani nadwagi, brzuch płaski ( o ile nie najem się fasoli czy grochu :) ) włosy super , cera lepsza niż przed ciążą

Gość GrazynaKK
Ja wczoraj pół nocy przesiedziałam na forach, czytając opinię. I podjęłam decyzję, zdecydowałam się na zabieg. Co ma być to będzie. Boję się jak nie wiem co ale gorzej już chyba być nie może.

Gość gość
Została mi blizna po nacięciu krocza. I tyle. Zadnych traum po porodzie sn, było cudownie, choc nie bez bólu i nieszybko. Za kazdym razem :) A, nie mam juz jędrnego i płaskiego brzucha, skóry jest więcej. Nie miałam jednak nigdy płaskiego brzucha , więc jak dla mnie nic sie nie zmieniło :D

Gość gość
Mi zostalo kilka rozstepow i blizna po zabiegu. Kolejna ciaza to cesarka na zimno i chyba juz w nia nie zajde... Boje sie. O siebie.

Gość gość
nietrzymanie moczu, ale w takich sytuacjach ekstremalnych, jak mocno kaszlę, albo czymś się zachłysnę.... na początku było gorzej, bo tylko pomyślałam że muszę iść siku to dosłownie w dwie sekudny i sikałam :) Blizna po cięciu na początku była bolesna, ale do 2 lat wróciło to do normy całkiem...nie boli..nie jest w ogóle wyczuwalna. Zmiany na plus / okres zrobił się krótszy, do 3 dni krwawienie. Włosy / lepsze i mniej się tluszczą, choć przez pierwszy rok wypadały bardzo. mijają prawie 3 lata od porodu.

Gość gość
Przepuklina,przeszłam operację i z racji tego,że pępek był mega wypukły teraz jest taki dziwny :)

Gość gość
żylaki na nogach, hemoroidy, nietrzymanie moczu ale tylko jak bardzo mi sie chce i np kichne, obwisły brzuch i chyba szybciej sie postarzalam na tle bezdzietnych kolezanek

Gość gość
nie wierzę :-D