Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość artena8

Malowanie pokoju a ciąża

Polecane posty

Gość artena8

Witajcie! Jestem w 7. m-cu ciąży. Mąż malował pokój dla dziecka przez kilka dni (2 warstwy farby, na jednej ścianie 2 warstwy). Były to farby Tikkurilla Optiva, czyli antyalergiczne. Informacja ze strony: Produkt nie zawiera rozpuszczalników organicznych: zero LZO (oznaczone wg normy PN-EN ISO 11890:2) Ekologiczna receptura i najwyższa jakość potwierdzone certyfikatem Ecolabel Rekomendacja Polskiego Towarzystwa Alergologicznego Oczywiście na czas malowania wybyłam z domu i przez 3 dni po skończeniu ostatniej ściany cały czas były pootwierane okna i się wietrzyło i dopiero wróciłam do domu. Myślicie, że to wystarczy dla bezpieczeństwa? Jak wchodzę do tego pokoju to czuć ogólnie "zapach" farby.. Ale generalnie drzwi są zamknięte od tego pokoju i okno dalej otwarte.

Gość artena8
Miało być: "(2 warstwy farby, na jednej ścianie 3 warstwy)"

Gość gość
nie histeryzuj kobieto ja sama malowalam pokoj bedac w 8 miesiacu ciazy i jakos mi i dziecku nic nie bylo dziecko zdrowe

Gość gość
a jak dziecko przyjdzie na swiat to co wtedy bedziesz robic zeby nie wdychalo toksyn z powietrza? tez malowalam pokoj w 8mym mcu ciazy i nic sie nie dzieje., skoro farba byla delikatna to chyba nie ma o czym mówić... masz ty dobrze w głowie?

Gość gośćkajksd3
pierwsza ciąża ;) przy drugiej już nie będzie taka "ą,ę"

Gość artena8
To, ze sie martwię, to chyba zdrowy objaw? I nie uważam, ze mam cos z głowa. Skoro jednak są zalecenia zeby wywietrzyc dobrze pomieszczenie i najlepiej na 2-3 dni opuścić lokal - w miarę możliwości oczywiście - to jest cos na rzeczy. Znam przypadek dziewczyny, która przebywała w domu podczas malowania i dziecko miało cos z sercem i lekarze powiedzieli, ze prawdopodobnie od tego. Co prawda to było w I trymestrze, ale rożnie bywa. I nie wiem czy macie sie w takim razie Wy czym chwalić, ze same malowalyscie.. Każda matka chce jak najlepiej dla dziecka, a wdychanie oparów nawet najdelikatniejszych farb nie jest moim zdaniem zbyt odpowiedzialne.. Są w końcu fachowcy, ojciec dziecka.. Poza tym cieszcie sie, ze mimo wszystko macie zdrowe dzieci. Gdyby tak nie było, pewnie i wypowiedzi byłyby bardziej adekwatne do sytuacji a nie prześmiewcze.

Gość gość
Teraz farby są bez ołowiu także spokojnie.

Gość gość
Dobrze że wybrana została farba z oznaczeniem Ecolabel :) Ja także maluję tylko takimi - np. Flugger ma ich duży wybór w swojej ofercie.

Gość gość
Gratuluje pomyslu na reklame produktu. Kobiety w ciazy musialy przezyc wojne, obozy koncentracyjne , łagry i inne makabryczne sytuacje. Glod, katorżnicza prace, porody w warunkach ekstremalnych. Przestan sie tak rozczulac nad swoja ciaza. Zyj , po prostu zyj i dziekuj Bogu ze bedziesz matka, odrobina zapachu z farby cie nie unicestwi. Bez obawy.