Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 30 letnia Dorota

czy damy rade finansowo z dzieckiem w Londynie

Polecane posty

Gość 30 letnia Dorota

Czesc! Prosze o rzetelne ale niezlosliwe wypowiedzi w zwiazku z moja sytuacja. Mam rowne 30 lat a moj maz 34. Mieszkamy w Londynie tylko 2 lata. Ja osobiscie zaluje troche wyjazdu z PL jednak w obecnej sytuacji chyba nie ma senu wracac . Jestem obecnie w ciazy. Niezbyt to obecnie planowalam ale nie moge zazywac srodkow antykoncepcyjnych z powodu problemow z krazeniem. jednak wyszlo jak wyszlo mimo pewnych zabezpieczen. Ja obecnie robie kurs i sie doksztalcam wiec pracuje tylko na pol etatu. Moj maz pracuje na pelny etat jednak zarabia malo. Nasz dochod to okolo 26 tysiecy funtow na rok. Obecnie wynajmujemy studio flat jednak landlord juz zauwazyl ciaze i dal nam miesiac wypowiedzenia. Ja sie zle czuje w ciazy i dosc zle znosze ciaze. Jestem w 5 miesiacu i mam opuchniete nogi problem ze snem chyba to jakis rodzaj bezsennosci i ogolnie jestem ospala dlatego czesto biore sick leave wiec mniej zarabiam przez to. Musze ukonczyc kurs bo juz za niego zaplacilam i tani nie jest. Musimy sie wyprowadzic do wiekszego mieszkania co najmniej 1 bedroom flat a to wiadomo koszty. Musimy juz powoli myslec o wyprawce dla dziecka. Nie mamy w Londynie ani w UK zadnej bliskiej rodziny a nasze rodziny w PL sa biedne i raczej nam nic wiele nie pomoga poza drobnymi upominkami. Jak sobie poradzimy gdy ja odejde na macierzynskie ktore w UK jest naprawde niskie . Z tego co sie orientuje to zasilek na dziecko tez jest niski. Moj maz szuka lepiej platnej pracy ale jego problemem jest smaby ang i mimo ze chce sie uczyc dalej zeby miec ten ang chociaz srediozaawansowany to jednak nie ma wiekszej zdolnosci do nauki jez obcych. Czy poradzimy sobie finansowo ze mna i dzieckiem na maciezynskim gdy maz zarobi te 16tys funtow na rok ?Prosze o konkretne opinie osob ktore maja juz dziecko i tez nie maja niskie dochody. Bardzo prosze o zachowanie zlosliwych uwag dla siebie . Pozdrawiam :-)

Gość gość
To 16 czy 26tys? Zluz wnioski o zasilki mozecie tez sprobowac powalczyc o mieszkanie

Gość gość
Obecnie wynajmujemy studio flat jednak landlord juz zauwazyl ciaze i dal nam miesiac wypowiedzenia. xxx co proszę??? skoro ciąża jest powodem wypowiedzenia to śmiało możesz go zaskarżyć o odszkodowanie!

Gość gość
Witam ponownie :-) Jestem teraz w 5 miesiacu ciazy. Termin porodu mam wyznaczony na poczatek marca 2015 wiec po urodzeniu mojego dziecka w kwietniu 2015 zadeklaruje do HR Revenue dochody okolo 26 tys za rok podatkowy 2014/15 ale utrzymywac sie juz wtedy bedziemy z mojego zasilku maciezynskiego i pensji meza . Wiem ze napewno dostane child benefit ale to jest tylko 20 funtow na tydzien. Inna pomoc w postaci working tax credit i czy child tax credit raczej nam nie bedzie przyslugiwac a jesli tak to w bardzo malej kwocie. Martwie sie tez o koszty wynajmu. Czy mozesz napisac jak powalczyc o mieszkanie ? Czy masz na mysli mieszkanie socjalne ? Jednak ja slyszalam ze obecnie dlugo sie czeka w Londynie bo bardzo wielu ludzi sklada wioski. Czy mozesz napisac cos wiecej jak dostac pomoc w postaci housing benefit czyli wiadomo pomoc finansowa w placeniu czynszu. To nie jest tak ze ja licze na benefity ale wiadomo zycie w Londynie jest bardzo drogie a wiem ze wyprowadzic sie wcale nie jest latwo bo w mniejszych miastach moze zycie jest tansze ale z praca nie jest juz latwo a jesli sie cos znajdzie to prawdopodobnie za NMW w przypaku mojego meza z podstawowym ang .

Gość gość
Mieszkam w Niemczech, tutaj jest troche inaczej. Ale na twoim miejscu zglosilabym sie gdzies do poradni przy urzedzie pracy. Moze przysluguje wam jakis dodatkowy zasilek. Pracownicy socjalni moga ci tez pomoc przy szukaniu mieszkania. Jestes w zaawansowanej ciazy wiec masz pierwszenstwo. Dowiedz sie gdzie jest taki counseling, bo na 100% musi byc cos takiego. Powodzenia i glowa do gory! Dacie sobie rade, ale do tego potrzebna sie zelazna dysciplina i ciezkak praca (chocby nauka jezyka).