Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy clexane jest teraz refundowany w ciąży po poronieniach?

Polecane posty

Gość gość

Mam za sobą dwa poronienia (obumarcia ciaży w I trymestrze). Jestem w trakcie badań. Ginekolog powiedział, że nie zaleznie co mi w nich wyjdzie w kolejnej ciąży bede musiała brać zastrzyki clexane. I mam pytanie czy ten lek jest refundowany w ciazy po poronieniach??

Gość gość
Ja mam dziecko z 3 ciazy. Tak samo jak ty ciaze mi obumarly w 1 trymestrze. Teraz bralam clecane i lekarz mi wystawial recepte na refundacje. Urodzilam w lipcu tego roku wiec jeszcze w lipcu refundacja byla. Lekarz z gabinetu prywatnego (nie wiem czy to tez ma jakies znaczenie)

Gość gość
tu autorka, a miałaś stwierdzaną nadkrzepliwosć krwi, zespół antyfosfolipidowy czy coś takiego??

Gość gość
Nie. Robilam mnostwo badan i wszystko bylo ok. Mimo to bralam clexane.

Gość Nika gość
To chyba różnie jest z tą refundacją, zależy, jak badana wypadają. U mnie teoretycznie jest wszystko w porządku, a traciłam ciąże. Dopiero na clexanie mi się udało, i to już trzy razy. Ostatnie dziecko urodziłam we wrześniu, i refundacji nie miałam. Poprzednie ciąże to i owszem

Gość gość
chyba zależy też dużo od lekarza, jak wystawi recepte

Gość gość
a jaka jest cena po refundacji?

Gość gość
Jest kilka czynnikow na podstawie lek ten jest refundowany lub nie. Poronienie dwoch ciaz to chyba jednak za malo na refundacje. Osobiscie jestem wlasnie w ciazy na clexane i musialam zrobic szereg badan ale w koncu za ktoryms razem wywzedl mi zespol antyfosolipidowy. Lek mam refundowany. Jego koszt to okolo 11-13 zl co stanowi mniej wiecej 10 % ceny bez refundacji.

Gość gość
Tu autorka, do goscia powyzej. Napisz jakie badania robilas dokladnie i czy tez poronilas czy byly jeszcze jakies inne problemy z ciazami?

Gość gość
Stracilam kilka ciaz do 12 tygodnia. Robilam przeciwciala kardiolipinowe i antykoagulant toczniowy. Cos jeszcze ale nie pamietam. Lekarz ci powie co dokladnie. U mnie te wyniki pogarszaja sie tylko w ciazy. Oprócz tego robilam badania na trombofilie ale te akurat wyszly ok.

Gość gość
Tu autorka. Dzieki za odpowiedz. Czyli poza ciazami przeciwciala masz ok? Na poczatku tej ciazy tez oznaczalas?

Gość gość
Po co je oznaczac jak juz wiadomo. Poczytaj sobie o zespole antyfosfolipidowym. Wynik juz jest i w tej ciazy biore clexane i acard

Gość gość
Tu autorka. Napisalas ze podwyzszaja Ci sie tylko w ciazy stad moje pytanie czy mialas je oznaczane na poczatku ciazy. Ja czekam jeszcze na wyniki. O zespole i trombofili duzo czytalam, ale o pewne sprawy wole dopytac. Dzieki za pomoc :)

Gość gość
Badanie powinno sie powtorzyc dwa razy aby lek byl refundowany. Ja robilam tylko raz i w poprzedniej ciazy. W tej juz nie musialam robic a clexane stosuje od 17 dnia cyklu w ktorym sie staralam a acard od kilku miesiecy przed.

Gość gość
Tu autorka. Ok czyli np jesli teraz wyniki wyjda mi ok, to i tak nie wiadomo jak przeciwciala zachowuja sie w ciazy? Ciekaw jestem jak wyjdzie to badanie i co dalej.

Gość gość
Tu autorka. Jeszcze jedno.mam.pytanie. a jakie robilas badanie w kierunku trombofili. Testy genetyczne?

Gość gość
no wlaśnie z tymi przeciwciałami jest tak, że przed ciążą może ich nie być ale już w ciąży a i owszem. Ja się na tym aż tak nie znam ale lekarz coś o tym nawijał. Na trombofilię robiłam genetyczny. Najlepiej idź do lekarza i on Ci wszystko wytłumaczy. Nam wszystko ładnie wyłożył ale połowy to ja już nie pamiętam nawet. Zresztą dla mnie aż tak wnikliwa wiedza nie jest potrzebna. Najważniejsze to brać te tablety i zastrzyki, słuchac się zaleceń lekarza i myśleć pozytywnie A najważniejsze to poszukać lekarza, który pchnie Cię do przodu. Ja po różnych łaziłam. Jeden mówił, że to losowanie i raz się uda a 9 razy nie, bo on miał pacjentki, które roniły po 10 razy a za 11 się udało. Pff - to chyba musiałabym sie zaczac starać w wieku 10 lat. Inna, że powinniśmy zrobić badanie kosmówki po poronieniu bo być może z naszego połączenia nic nie wyjdzie. Część lekarzy rozkładała ręce - najlepiej jeden w klinie leczenia niepłodności- ale przecież Pani zachodzi w ciążę , więc to raczej nie miejsce dla Pani. Ehhh. Aż wreszcie poszłam do babki, która skierowała mnie do szpitala. Zrobiła wszystkie hormony od A-Z, pokierowała na inne badania łącznie z genetycznymi. Już w poprzedniej ciąży podejrzewała co może być na rzeczy ale te kardiolipiny mi wychodziły dobrze. Kazala zrobić jeszcze raz w ciązy - i wyszło. Ponoć w ciąży się nie powinno robić ale jak to gó....no złapać jak może wyjść tylko w ciazy.

Gość gość
tu atorka. dziekuje Ci za odpowiedz. Własnie z tym lekarzem to nie jest tak łatwo niestety. bo wiekszość olewa sprawę i każe próbować.. a ja nie chce juz tego przechodzić, tylko zrobić wszystko co jest możliwe by temu zapobiec. teraz jestem tez pod opieka hematologa ( lekarz od zespołu antyfosfolipidowego miedzy innymi) i jak beda wyniki to zobacze co mi powie i on i moja gin.

Gość gość
up

Gość gość
clexane na refundację może przepisać tylko hematolog. jeśli przepisywał gin i to z prywatnego gabinetu, robił to nielegalnie. ew clexane może przepisać lekarz rodzinny, gdy ma w dokumentach adnotację od hematologa, że jest konieczność brania. większość lekarzy ginekologów i rodzinnych tego leku nie przepisze z refundacją, gdyż jest to najczęściej kontrolowany lek przez NFZ (na niego są największe zniżki).

Gość gość
W najnowszych wytycznych refundacji jest zapis ze leczenie i PROFILAKTYKA choroby zatorowo-zakrzepowej u kobiet w ciazy i chyba nikt bardziej niz ginekolog nie jest tym wlasciwym lekarzem do wypisania leku

Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebooku https://www.facebook.com/trombofilia.polska Kluczem do kontrolowania choroby jest dostęp do informacji. Strona powstała w celu wspierania chorych na trombofilię poprzez wymianę doświadczeń, zasobów webowych, takich jak e-mail, list dyskusyjnych itp. Każdy z nas jest na innym etapie choroby, a łączy nas chęć, by ludzie mogli sobie wzajemnie pomagać, gdyż będąc w podobnej sytuacji można się najlepiej zrozumieć. Twórzcie z nami tę stronę, by warto tu było wracać, zapraszamy do polubień.