Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy nalezy mi się pomoc z MOPSu?

Polecane posty

Gość gość

jestem osoba samotnie gospodarującą. Mam mieszkanie własnościowe, wynajmuję 1 pokój studentce za 250 zł miesięcznie. Poza tym mam oszczędności na koncie. Od 1 grudnia nie będę miała pracy. Obecnie pracuję na umowie śmieciowej i nie będzie przysługiwał mi zasiłek. Czy mogę ubiegać się do MOPSu o jakąś pomoc? Dodam że nie jestem osobą która żeruje na waszych podatkach i nie chce pracować. Po prostu mam swoje wydatki (czynsz, media w sumie jasiek 900zł) a niekoniecznie chce "przeżreć" swoje oszczędności. Czy należy mis się jakaś pomoc z MOPS dopóki nie znajdę pracy?

Gość gość
No tak , jeśli chorujesz przewlekle albo masz ponad 50 lat , to może dostaniesz parę groszy.Wszystko zależy tak naprawdę od MOPS, jak się zapatrzy na twoją sytuację, tak cię potraktuje.

Gość gość
czyli jak jestem zdrowa i mam 30 lat, a system "umów śmieciowych" nie zapewnia mi żadnego zasiłku to mogę iść od 1 grudnia żebrać na ulicę?

Gość gość
znalazłam coś takiego: Zasiłek okresowy Zasiłek okresowy przysługuje w szczególności ze względu na długotrwałą chorobę, niepełnosprawność, bezrobocie, możliwość nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego: – osobie samotnie gospodarującej, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej: – rodzinie, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego rodziny. a teraz hit: Kwota zasiłku okresowego nie może być niższa niż 20 zł miesięcznie. hahahahahaha