Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem nazwiska

Polecane posty

Gość gość

Hej :) Majne sytuacjon wygląda tak: Ja i moja koleżanka z pracy nazywamy się tak samo. To samo imię, to samo nazwisko. Co lepsze pochodzimy z tego samego miasta i urodzonem w tym samym roku. Generuje nam to masę problemów przy załatwianiu spraw urzędowych. Moje papiurzyska przychodzą do jej domu, jej do mnie. Zdarzyło się, że w urzędach wydawano nam papiery odwrotnie, a w pracy to już w ogóle poplątanie z pomieszaniem. Zaproponowano nam żeby jedna nazwisko zmieniła (niezamężne obie jesteśmy więc mężowskie nazwisko w grę nie wchodzi). Teraz tak: obie jesteśmy przywiązane do swoich nazwisk, bo jesteśmy jedynymi dziećmi i ostatnimi ogniwami nazwisk. Zaproponowano mi, żeby moje nazwisko było dwuczłonowe tj. coby dodać nazwę herbu rodzinnego (tu się akurat różnimy bo ja jestem Nałęcz ona Prus II). Co o tym myślicie? Czy w ogóle TAK MOŻNA na własny wniosek? Niestety jestem zielona jeśli chodzi o tę sprawę więc proszę o pomoc bardzo bardzo :)

Gość gość
moze niech jedna z was doda se do nazwiska nazwisko od mamy ? tz nazwisko matki panienskie

Gość gość
up up upppp

Gość gość
Można, ale w tym przypadku byłoby to nieporęczne. Tj. bardzo długie nazwiska, brzmiące nieładnie coś na zasadzie np. Koniecpolska-Ostrowiecka.