Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Aleksander Aleks

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z was ma syna o imieniu Aleksander a mówicie do niego Aleks ? Chcemy tak.nazwac syna ale strasznie.nie podoba mi się olek. I mam mętlik w głowie czy nadać to imię.

Mój brat ma syna Aleksandra i mówimy na niego Alek. Osobiście uwielbiam to imię i też uważam, że Olek nie brzmi dobrze. Alek (s) jest super.

Gość gość
Mam chrześniaka Alusia :)

Gość gość
Zdarza się że ktoś do tych dzieci mówi olek ?

Nie. Ale ma niecałe 3 latka. Jak będzie starszy i będzie miał kumpli to pewnie różnie będą mówić. Póki co wszyscy znajomi i rodzina mówią Alek.

Gość gość
Olek to takie naturalne zdrobnienie i też mi się nie podoba, ale jeśli będziecie od początku mówić do niego Aleks i tak nauczycie innych to raczej nie będzie z tym problemu a może Aleksy zamiast Aleksandra?

Gość gość
Mój 9 letni syn Aleksander jest nazywany przez nas Alek/x różnie a w szkole i koledzy i nauczyciele mówią Alex. Tak się przedstawia i juz.

Gość gość
ja mam Aleksandra i mowie na niego Olus, Olo, w przedszkolu mowia na niego Aleks, mi sie znow podoba bardziej Olek czy Alek niz Aleks

Gość gość
Aleksy-Aleks :)

Gość gość
moj siostrzeniec to Aleksander i wszyscy wolaja Alek, Aleks lub Aleksander. nikt nie wola Olek.

Gość gość
a i on ma juz 10 lat.

Gość gość
W mojej rodzinie jest laska o imieniu Aleksandra a synowi dali Aleksander. Na nią mówią Ola a na niego dla odmiany Alek. Wszyscy uważamy, że to żałosne że dali mu imię po mamusi ale oczywiście w oczy nikt im nie powiedxiał nic.

Gość gość
Imię po mamie? Dramat blee

Gość gość
Ja mam na imię Ola a mój syn Aluś. I jeśli piszesz o mnie to Ty to pewnie Wanda. Tylko Ciebie droga szwagierko mogę podejrzewać o takie chamstwo. Do nie prędkiego zobaczenia.

Gość gość
Przeciez Aleksander to skrot od Olek, i zawsze tak beda na niego mowic, w przedszkolu, szkole chyba ze inaczej sie utrze tylko jak to wymoc? rodzic nie ma wplywu jak na dziecko beda wolac w szkole nauczyciele czy rowiesnicy. Ja mam dziecko o imieniu Aleks i tak ma w akcie i mowia na niego Aleks . Teraz chodzi do przedszkola i zwracaja sie jako Aleks. Jest tak wolany nawet u lekarza czy innych instytucjach. Co mi sie b podoba. Nie rozumiem czemu rodzic wybiera dlugie imie, kiedy w rzeczywistosci i tak sie skraca. Znam Aleksandre i nikt ja nigdy tak nie nazwal kazdy tylko Ola i Olka. Uwazam ze rodzic krzywdzi dziecko nadajac mu jakies dlugie imie gdzie skrot zle brzmi. Bo po 3-4 latach dziecko zaczyna juz wlasnie zycie i nie bedzie kazdemu na drodze powtarzal zeby sie do niego zwracal tak a nie inaczej.

Gość gość
No sorry ale rodzic ma wpływ na to i to duży. Bo jeśli od małego mówią tak a nie inaczej to dziecko będzie się tak przedstawiało. Wiem co mówię, bo jestem Maria i wszyscy zawsze mówili na mnie Majka - nie tylko znajomi, ale również nauczyciele.

Gość gość
Alex i Alek to tak samo naturalne zdrobnienia jak Olek. Może nawet bardziej. Czytałyście Kamienie na szaniec, w których był Alek? A co do Alexa to całe życie tak mówili na mojego pradxiadka Aleksandra.