Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę zjesć na obiad królika domowego albo świnkie morskie?

Polecane posty

Gość gość

Królik ma spokojnie 1.5kg a świnka też jest nieźle upasiona, dobry kilogram ma Czy teoretycznie moge je zjeść? Nie chodzi mi o walory estetyczne i smakowe, ale o legalność uboju takich zwierząt, de facto domowych, bo to jest miniaturka królika domowa. Zabicie humanitarne, oprawienie ze skóry, wywalenie flaków, zamarynowanie mięsa, usmażenie lub upieczenie. Ogólnie podane z ryżem na słodko-kwaśno tak jak chińczyki jedzo

Gość gość
no nie, jest to nielegalne. nie wolno zabijać zwierząt poza miejscami uboju, to przestępstwo.

Gość gość
a jak se ktoś kure w domu trzyma i ją na rosół ubije to jakoś można i też podwórko na którym siekierą na pieńku odrąbią jej łeb, nie jest miejscem uboju

Gość gość
teoretycznie nie może tego zrobić. zważ, że królik i świnka morska domowe nie są zwierzętami rzeźnymi według prawa. są to zwierzęta towarzyszące. zabicie zwierzęcia towarzyszącego to przestępstwo, grozi za to do 2 lat więzienia.

Gość gość
ooo i w końcu jakaś normalna odpowiedź A czy jakbym chciał zjeść sobie smażone mrówki albo koniki polne to mogę czy nie? To nie są ani zwierzęta (owady) ubojowe ani towarzyszące...

Gość gość
cóż, to zależy od sędziego ;) zawsze można to potraktować jako nielegalne polowanie na dziką zwierzynę. masz uprawnienia myśliwskie? a tak serio to owady można tępić. oprócz tych pod ochroną. inaczej na packę na muchy potrzebne było zezwolenie na broń.

Gość gość
Ale sie ubawiłam czytając ten temat. Czyli muchę można zabić legalnie, ale czy można legalnie ją zjeść?

Gość gość
Możesz są to zwierzęta typowo hodowlane.Polecam w szczególności świnkę morska. Będąc w Peru jadłem ja (cuy) jest tam przysmakiem. Móżdżek i mięso jest naprawdę pyszne :)

Gość gość
czy można zjeść muchę, hmm! wydaje mi się, że prawo nic nie mówi o zakazie jedzenia, a o zakazie uboju/polowania. jak znajdziesz martwego jelenia w lesie to chyba możesz trochę nadgryźć.

Gość gość
lepiej świnkę królik ma w sobie wszystkie choroby

Gość gość
mmm obiadek był wyborny :D