Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona dietowiczka

Dita, brak witamin..?

Polecane posty

Gość zmartwiona dietowiczka

Witam Was wszystkie. Piszę gdyż mam problem i chciałam się Wa poradzić. Otóż w ciągu około pół roku zrzuciłam ponad 20kg, starałam się utrzymać tą wagę, aczkolwiek straciłam nad sobą kontrolę. Bywało, że wymiotowałam, głodziłam się, obecnie zaś ograniczam ilość kalorii, tak, by ważyć każdego dnia tyle samo lub i mniej. Zapisałam się już na terapię zaburzeń odżywiania, bo wiem, że sama sobie nie poradzę- pomimo niskiej wagi nadal chcę chudnąć. Aczkolwiek, nie wiem, czy to moje przewrażliwienie po słuchaniu innych, ale mama wrażenie, że zaczynają psuć mi się zęby i wypadać włosy, straszyli mnie, że wypadanie włosów jest naturalną koleją rzeczy, ale nie z cebulkami. Kiedy wypadają nie jestem jednak w stanie stwierdzić, czy wypadają z cebulkami, czy te białe zakończenia to po prostu rozdwojone końcówki. Używam regenerujących odżywek do włosów, ale chciałam, Was zapytać, czy nie znacie jakiś bardzo dobrych witamin wzmacniających włosy, paznokcie. Nie jem raczej tłuszczu, więc muszą to być witaminy, które potrafią wchłaniać się bez niego, Do tego doskwiera mi strasznie sucha skóra dłoni, więc i informacje o dobrych kremach nawilżających nie ukrywam bardzo, by mi się przydały. Czekam na Wasze komentarze i liczę na wsparcie. Z góry dziękuję za każdy sensowny wpis.

100% pewności nie ma, ale jestes na dobrym tropie. brak jakiś minerałów.

Gość gość
Tobie nie doskwiera tylko brak witamin, tylko właśnie tłuszczy, to z nich organizm buduj***arierę lipidową skóry, i jak ich nie dostarczysz w ilości co najmniej 2-3 łyżek dziennie (różne tłuszcze, nasycone też), to żadne witaminy nie pomogą.

Gość gość
Brak witamin? Nie, to brak rozsądku. Tłuszcz jest bardzo potrzebny, bardzo. Żaden krem nie spowoduje cudu, należy dostarczyć odpowiednich składników z zywienia i suplementów.

zdaję sobie z tego sprawę i nie potrzebuję pouczeń, bo chcę coś z tym zrobić. Jedyne tłuszcze jakie dostarczam to masło na chlebie i te niewielkie ilości znajdujące się w jogurtach. Mleko też piję 0%

Poza tym, jestem zapisana dziś u lekarza rodzinnego. Planuję poprosić go o skierowanie na możliwie dużą ilość badań odnośnie ogólnego zdrowia, od EKG po zwykłe krwi i moczu oraz dermatologa