Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

naturalne metody antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość gość

Z jakich metod naturalnych korzystacie? Chciałabym odstawić tabletki ale nie bardzo wiem czym je zastąpic....

Gość gość
nie ma naturalnych metod antykoncepcji, są tylko naturalne metody planowania rodziny

Gość gość
W dzisiejszym znerwicowanym swiecie zadna natura nie działa.

Gość gość
Stosuję metodę objawowo-termiczną, mam komputer cyklu - cyclotest, dzięki temu nie muszę sama interpretować pomiarów.

Gość gość
W dzisiejszym świecie nie da sie zabezpieczać naturalnie, chyba, ze zdrowo sie odżywiasz, codziennie wstajesz i idziesz spac o tej samej porze, nie pijesz alkoholu, masz niestresująca pracę i ogólnie bardzo podobnie spędzasz dni. Kazda choroba, stres, alkohol może zaburzać obliczenia. Moja kumpela wymyśliła sobie ten komputerek, dala chyba 2tys za to i wpadla ;) wiec ja w to nigdy nie uwierzę, jak nie chcesz tabletek to zostają gumki

Gość gość
najlepsza jest spirala.

Gość gość
Szklanka wody mineralnej to najlepsza naturalna metoda.

Gość gość
Bzdura, bzdura, bzdura. Ja też sobie mogę kupić komputerek da 10 tysięcy, pokazać znajomym dewotkom i wpaść zwalając na komputerek a one głupie uwierzą i będą bredzić potem. To tak jak ja sobie idę do ginekologa, dostaję receptę, kupuje pigułki, pokazuje dewotkom z bloku i za miesiąc jestem w ciązy..powiedzą nieskuteczne? hmm.. Nie wystarczy coś kupić, trzeba się tym umieć obsługiwać. Przy pigułkach choroba, antybiotyk i wiele innych rzeczy obniza ich skuteczność. łykasz o tej samej porze itd..też musisz tego wszystkiego pilnować. I masz skutki ubczne. Coś za coś. Nie każdy lubi być zbiornikiem na chemię. W dzisiejszym świecie jak najbardziej da się zabezpieczyć naturalnie ale raczej DA się sterować płodnością. Nie da się jej przewidzieć na kalendarzyku bo praca, stres, dieta..ale ci sie dziekco chyba te dwie rzeczy pomyliły. Co znaczy zdrowo się odżywiać? Gdzie jest ta granica? Ja nie jem wielu rzeczy bo dbam o linię, staram sie zdrowo odżywiać jak zapewne z 70% społeczeństwa ale frytki to moje ulubione dannie i jadam bardzo często. Takich grzechów mam zapewne wiecej. W niczym mi to nie przeszkadza. Nie wiem czy to jakiś zarzut?Coś nadzwyczajnego? Przy pigułach musisz sie zdrowo odżywiać - patrz skutki uboczne wiec? Alkohol? A w czym mi ma to przeszkodzić? No chyba że to o upijaniu się do nieprzytomności mówisz...ale wtedy też swojej piguły nie weźmiesz. Nie wiem wiec czym to sie różni? Niestresująca praca? Znasz taką? I dalej czy tylko praca człowieka stresuje? Jak stres mi cokolwiek opóźni a to musi byc wyjątkowo duży stres to widzisz to w obliczeniach, tem - patrz biologia. Bardzo podobnie spędzasz dni, a to bardzo ciekawe doprawdy...Idealna metda dla więźniarek? Choroba a choroba u kobet stosujacych inne metody np pigułki nie wpływa na ich skuteczność? Abstrahując od tego że prowadząc obserwacje objawowo termiczne widzisz że ci coś nie wychodzi, no chyba że masz bardzo niskie IQ wiec sięgasz po gumki lub inną formę seksu o ile w chorobie jest mowa o seksie. U dziewczyn na pigułkach choroby inaczej nie przebiegają wyobraź sobie. Ja rozumiem, ze każdy wybiera sobie co mu pasuje ale jak nie wiesz o danej metodzie nic to poprostu się nie wypowiadaj bo pani taka a siaka, bo koleżanka taka a siaka. Ja znam takie przypadki że i na pigułkach zaszły i to nie jedna i jakoś mój mózg działający poprawnie nie krzyczy: To nieskuteczna metoda, tylko xle stosowana. I każda dziewczyna, któa myśli że sobie kupi komputer i będzie super stosowała NPR to powinna się wpier w głowę postukać. Najpierw to się do bilogi trzeba wrócić poczytać o swoim cyklu bo wiele z was ma o tym takie pojęcie jak o kosmosie. Potem kupić czy wypozyczyć podręcznik o NPR tam jest kilka metod obserwacji, poczytać o tym jak to się stosuje, na co tzreba uważać, zwracać uwagę..komputer kupić do wspomagania aby zminimalizowac ryzyko błędu ludzkiego w obliczeniach i interpretacji cyklu. Na początku radze wspomagać sie prezerwatywami kiedy nam coś nie pasuje, po jakimś czasie nabierze sie wprawy i wiele kobiet z tych prezerwatyw rezygnuje, inne wolą mieć asekuracje w pewne niejasne sytuacje.

Gość gość
Bzdura, bzdura, bzdura. Ja też sobie mogę kupić komputerek da 10 tysięcy, pokazać znajomym dewotkom i wpaść zwalając na komputerek a one głupie uwierzą i będą bredzić potem. A skąd ty wiesz jak ona to stosowała i czy w ogóle. Byłaś z nią? To tak jak ja sobie idę do ginekologa, dostaję receptę, kupuje pigułki, pokazuje dewotkom z bloku i za miesiąc jestem w ciązy..powiedzą nieskuteczne? hmm.. Nie wystarczy coś kupić, trzeba się tym umieć obsługiwać. Przy pigułkach choroba, antybiotyk i wiele innych rzeczy obniza ich skuteczność. łykasz o tej samej porze itd..też musisz tego wszystkiego pilnować. I masz skutki ubczne. Coś za coś. Nie każdy lubi być zbiornikiem na chemię. W dzisiejszym świecie jak najbardziej da się zabezpieczyć naturalnie ale raczej DA się sterować płodnością. Nie da się jej przewidzieć na kalendarzyku bo praca, stres, dieta..ale ci sie dziekco chyba te dwie rzeczy pomyliły. Co znaczy zdrowo się odżywiać? Gdzie jest ta granica? Ja nie jem wielu rzeczy bo dbam o linię, staram sie zdrowo odżywiać jak zapewne z 70% społeczeństwa ale frytki to moje ulubione "danie" i jadam bardzo często. Takich grzechów mam zapewne wiecej. W niczym mi to nie przeszkadza. Nie wiem czy to jakiś zarzut?Coś nadzwyczajnego? Przy pigułach musisz sie zdrowo odżywiać - patrz skutki uboczne wiec? Alkohol? A w czym mi ma to przeszkodzić? No chyba że to o upijaniu się do nieprzytomności mówisz...ale wtedy też swojej piguły nie weźmiesz. Nie wiem wiec czym to sie różni? Niestresująca praca? Znasz taką? I dalej czy tylko praca człowieka stresuje? Jak stres mi cokolwiek opóźni a to musi byc wyjątkowo duży stres to widzisz to w obliczeniach, tem - patrz biologia. Bardzo podobnie spędzasz dni, a to bardzo ciekawe doprawdy...Idealna metda dla więźniarek? Choroba...a choroba u kobiet stosujacych inne metody np pigułki nie wpływa na ich skuteczność? Abstrach*jąc od tego że prowadząc obserwacje objawowo termiczne widzisz że ci coś nie wychodzi( no chyba że masz bardzo niskie IQ i nie widzisz)wiec wtedy sięgasz po gumki lub inną formę seksu o ile w chorobie jest mowa o seksie. U dziewczyn na pigułkach choroby inaczej nie przebiegają wyobraź sobie. Ja rozumiem, ze każdy wybiera sobie co mu pasuje ale jak nie wiesz o danej metodzie nic to poprostu się nie wypowiadaj bo pani taka a siaka, bo koleżanka taka a siaka. Ja znam takie przypadki że i na pigułkach zaszły i to nie jedna i jakoś mój mózg działający raczej poprawnie nie krzyczy: "To nieskuteczna metoda" tylko tylko źle stosowana. I każda dziewczyna, która myśli że sobie kupi komputer i będzie super stosowała NPR to powinna się wpier w głowę postukać. Najpierw to się do bilogi trzeba wrócić poczytać o swoim cyklu bo wiele z was ma o tym takie pojęcie jak o kosmosie. Potem kupić czy wypozyczyć podręcznik o NPR tam jest kilka metod obserwacji, poczytać o tym jak to się stosuje, na co tzreba uważać, zwracać uwagę..komputer kupić do wspomagania aby zminimalizowac ryzyko błędu ludzkiego w obliczeniach i interpretacji cyklu. Na początku radze wspomagać sie prezerwatywami kiedy nam coś nie pasuje, po jakimś czasie nabierze sie wprawy i wiele kobiet z tych prezerwatyw rezygnuje, inne wolą mieć asekuracje w pewene niejasne sytaucje. Poprawiam bo znaki interpunkcyjne mi uciekły i treść może być źle odebrana.

Gość gość
komputery cyklu to dobre, pomocne urządzenia przy npr. również używam cyclotestu jak jedna z dziewczyn. Ale tak jak ktoś napisał, trzeba umieć się nim posługiwać i przestrzegać pewnych zasad.

Gość gość
Gościu 12:59 uspokój się bo Ci żyłka pęknie, po co ten jad, nie masz w sobie za grosz kultury? Jesli nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi to przeczytaj ją ponownie zanim się do niej ustosunkujesz... Nie napisałam, ze nie możesz jeść frytek, miałam na myśli to, ze dzis jemy malo wartościowo, bo we wszystkim jest chemia. Co do stresu czy alkoholu to nie - nie unicestwia działania tabletek ;) jedynie przy antybiotykach trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie, natomiast uczono mnie npr i każde odstępstwo należy uwzględnić w "kalendarzyku" i wszystko mize zaburzać cykl. Nikt normalny nie kupuje tabletek żeby trzymać je w szufladzie i opowiadać, ze przez nie zaszedł w ciążę, natomiast koleżanka wcale się nie przyznała, ze wpadli, ale to oczywiste dla otoczenia z pewnych względów ;) komputerkiem umie się posługiwać, stosowali go kilka lat. I może powiesz, ze to nie prawda, ze trzeba mierzyć temperaturę codziennie o tej samej porze? Nie wspominając o rozciąganiu śluzu w palcach i innych ciekawych czynnościach... Nie wprowadzaj dziewczę w błąd, ze to samo moze osłabić działanie tabletek bo to nie prawda. Moim zdaniem ta metoda jest zawodna, niekomfortowa i nie ufałabym jej ani nie chciała ponownie prowadzić. Nie trzeba być workiem na chemię - można stosować prezerwatywy... Nie ma tu ingerencji w organizm. Ta metoda jest stosowana głównie przez fanatyków katolickich (moja koleżanka dosc fanatyczna tez wpadla na tej metodzie i sama przyznała, ze jednak musi stosować cos innego mimo ze to nie zgodne z nauka kościoła ale z mężem ma możliwość seksu tak rzadko, ze uzależnienie od npr jest bez sensu...)

Gość gość
Losie co za ciemnota w tej Polsce... Ktos jeszcze wierzy w kalendarzyk?... A potem dzieciom z wpadki bedziecie mowic zryj trawe, bo mamusia I tatus na zycie nie maja... A z prezerwatyw jak dzikusy z Afryki baloniki sobie robicie?...Jest tyle srodkow dla kobiet a te kalendarzyk chca stosowac w dziejszych czasach... Kretynki nafaszerwane propaganda katolicka...Bog da to I bog wychowa...

Gość gość
będziesz mi wmawiać jad i brak kultury bo śmiałam rzeczowo obnażyć twoją niewiedzę i jeszcze minki ślicznej nie dodałam? Co to w ogóle za określenie: żyłka ci pęknie? Skąd to wzięłaś. Z książki największe mądrości świata czy ci koleżanka podpowiedziała? Bo jak widzę wierzysz we wszystko co ci koleżanka powie... A co było trudnego i niezrozumiałegow twojej wypowiedzi. Stek nieprawdziwych informacji opartych na przykładzie koleżanki. Co mi i komukowiek da przeczytanie jeszcze raz twójej światłej wypowiedzi? Bzdury czytam raz i nigdy więcej. Po pierwsze nie twierdze, że napisałaś że nie mogę jeść frytek. To był tylko taki przykład. Napisałaś że aby zabezpieczyć się naturalnie należy min się zdrowo odżywiać, może powinnaś sama zastosowac się do swojej rady i przeczytać z 10 razy to ca napisałaś. A teraz wskaż prosze miejsce w którym ja napisałam że stres i alkohol obniża ci skuteczność pigułek? Nie obniża ani tego ani skutecznosci NPR. Zadałam jedynie pytanie czy masz na myśli upijanie się do nieprzytomności? Bo wtedy zrozumiem ten alkohol. W takiej sytaucji owszem i wpłynie na działanie pigułki i NPR, bo upijajać się do nieprzytomności nie weźmiesz pigułki, zwrócisz w wc no i inna nie zmierzy temeratury. Takie to trudne?? A o antykoncepcji też cię uczono? A ulotkę pigułki kiedykowiek czytałaś?Niektóre produkty i zioła obniżają skuteczność pigułki. Trzeba uwazać nie tylko na antybiotyki alei inne leki... na biegunki oraz zatrucia pokarmowe oraz środki stosowane w ich łagodzeniu. Trzeba przyjmowac ją o tej samej porze i codziennie. Każde zaniechanie powoduje ryzyko. Tak więc jakie JEDYNIE antybiotyk? A kto i gdzie uczył cię o NPR, na jakich źródłach sie opierano? Ciekawi mnie to bo takich bzdur, które wyprodukowałaś wyżej nie czytałam w żadnym dostępnym poradniku. Nie używaj słowa kalendarzyk bo jest ono nie adekwatne. Masz wykres z danymi jak w szkole na matematyce. Gdyby wszystko zaburzało cykl to 100% kobiet miałoby zaburzenia hormonalne. Żeby zaburzyć cykl czynnik działajcy musi być naprawdę silny. A nawet jeśli to twój organizm daje o tym znać temperaturą i śluzem. Widzisz że coś jest nie tak. Odsyłam do nauczyciela lub poradników bo jak na moje oko zmyślasz że masz o tym jakiekolwiek większe pojęcie. No bo powszechnie wiadomo, ze świat składa się z normalnych i wcale nie głupich ludzi. Kobiet które zaszły w ciąze na pigułkach jest tysiące. I nie jest to wynik ich braku skuteczności a niewiedzy jaką masz ty myślac ze TYLKO antybiotyk zaburza ich skuteczność. Jest to skutek głupoty. Brania ich byle jak, łykania mimo skutków ubocznych gdzie źle dobrana pigułka może niedostatecznie zabezpieczać itd itd. Jest mnóstwo kobiet które zaszło w ciąże SPECJALNIE przed partnerem paradujac z pigułką. I co? Przecież nikt im nic nie udowodni bo nie ma 100% metody. Aha, oczywiste jest że wpadła bo miała komputerek za tysiace i nagle zaczęła go stosowac 2 lata. Słuchaj czy ty sie słyszysz czy tylko udajesz? A jak jedna stosuje piguły 10 lat i wpadnie to znaczy ze pigułka zawiodła czy może panna X po prostu o niej zapomniała, miała biegunkę a nie wiedziała?? No zastanów się? Jaki to jest dowód ? Żaden! Nie masz prawa żadnych wniosków opierać na jakiejś koleżance bo dla ciebie i otoczenia jest to oczywiste. Tak jest to prawda tak jak ty musisz przyjmowac pigułkę codziennie najepiej o tej samej porze to panna X musi mierzyć o tej samej porze temperaturę ale powiem ci coś ciekawszego -nic się nie stanie jak raz sobie odpuści, nie ma tragedii jak zaśpi godzinę - szok nie. I co w tym takiego innego i nadzwyczajnego? Nie wiem jak ty ale ja żyję w 21 wieku, idz do apteki i spytaj o akcesoria do NPR :D ale w sumie przeciez się o tym uczyłaś ale nie wiesz..hmm. Nie wiem brzydzi cię twój sluz? A seks uprawiasz przez szybę. Podobno potrafisz czytać ze zrozumieniem więc przeczytaj może z 5 razy? Pisze wyrażnie ( może za długie jak na woje mozliwości intelekutualne) co wpływa na skuteczność pigułek a co nie umozliwia wcale stosowania NPR. Na pewno nie te bzdury, ktore powypisywałaś. Odnies sie do tego, skoro sie uczyłaś. Zaprzecz. Podaj przykąłd wykresu. To sa brednie powtarzane z ust do ust przez pseudo madre panie, ktore w życiu zdania na ten temat nie przeczytały. Twoje zdanie, twój wybór. Ale nie powinnaś wypowiadac się na temat czegoś czego nigdy nie stosowałaś, o czym nie masz pojęcia. No owszem ta metoda jest zawodna jak każda metoda, za którą biora się głupie kobiety, które myślą że komputerek za nie będzie myślał i im braki w wiedzy uzupełniał. Każdy sam wybiera i jak tego nie stosujesz i nie stosowałaś to nie powtarzaj wyssanych z palca bredni. Tym bardziej, że autorka nie pyta się ciebie co ty uwazasz na temat NPR tylko prosi o porady, ludzi, którzy sie znają. Nie trzeba narzucac innym metody antykoncepcyjnej. Nie każdy lubi prezerwatywy. Są jeszcze kwestie uczuleń. Niektórzy wolą mieć i zdrowie i seks bez gumek i mają i co zazdrościsz czy co? Boli cię to? W ciebie to uderza? Niech mają. A poczytałaś o tej metodzie, podobno się uczyłaś? Kto ja wymyślił, opisał? Wejdz na fora o NPR, katoliczek tam jest niewiele. W grę wchodzi zdrowie, przeciwskazania do innych metod i świadomość własnego ciała. Nie zmyslaj tych durnych nic nie znaczących przykładzików, bo to jest po prostu żałosne. Skoro twoja niby kolezanka katoliczka jest gotowa porzucić metode i niby grzeszyć równie dobrze mogłaby robić to co normalna kobieta robi w NPR czyli w dni płodne a jest ich niewiele ( patrz biologia) stsowałaby anal, oral, rękę,prezerwatywę a w pozostałe - bez niczego normalnie. Także wsadz sobie te smieszne przykładziki, które cię tylko pogrążają, ciebie i twoją niewiedzę.

Gość gość
Rozróżniasz kalendarzyk od NPR czy jednak nie. To może wpierw się dokształć a potem wróć do dyskusji bo takie jak ty to nawet na pigułkach i palstrach wpadną bo ich niewiedza i głupota gubi.

Gość gość
Z zasady nie gadam z ludźmi którzy nie potrafią zachować minimum kultury, dlatego nie ustosunkuję się do wypowiedzi panny wszystkowiedzącej, ktora moze i lepiej zna npr ode mnie ale o pigułkach pisze bzdury :) pozdrawiam ozięble i radzę troszkę kulturalniej spróbować rozmawiać, bo nikt nie lubi zarozumialstwa.

Gość gość
Nie odniesiesz się bo nie masz ARGUMENTÓW i wiedzy!!!! Wymyślaś wiec braki kultury i inne bzdety. Może to i lepiej bo w internecie jest wystarczająco bzdur żebyś jeszcze więcej ich produkowała. Możesz sobie myśleć że tylko na antybiotyki na pigułkach musisz uważać - powodzenia. Przyda ci się bo na braku wiedzy nie zajedziesz daleko. Pocztaj ulotkę. Tam pisze. Chetnie bym posłuchała jakiegos jednego ARGUMENTU a nie wymysłów o braku kultury ( wyżej obraziłaś katolików, ale ty możesz nie?, katolicy to nie ludzie?, zwyzywałaś ich ale to objaw twojej kultury tak? ) ja nie mam nic ani do katolików ani do ateistów, ani do pań na NPR an do pań na pigułkach, mam coś do ludzi niedouczonych i siejących madrości oparte na niewiedzy i pseudo faktach zasłyszanych u koleżanek. Od kiedy to wiedza jest gorsza od głupoty? Mnie nie interesuje co ty lubisz a czego nie. Interesuje mnie abyś pisała prawdę.

Może wiecie co się powinno dziać z temperaturą jeśli było tylko plamienie po odstawieniu tabletek a okresu brak najwyższa z sześciu niższych to 36,48

Może wiecie co się powinno dziać z temperaturą jeśli było tylko plamienie po odstawieniu tabletek a okresu brak najwyższa z sześciu niższych to 36,48

Gość gość
Napisz na tym forum przedstawiając dokadnie sytuację: http://forum.gazeta.pl/forum/f,14906,Naturalne_Planowanie_Rodziny.html Niestety będziesz musiała sie zalogować.

Gość gość
Wracając do pytania o naturalne metody antykoncepcji, to opowiem na swoim przykładzie, ogólnie to używaliśmy gumek, chyba że byłam przed miesiączką to kochaliśmy się bez zabezpieczenia. Wiem kiedy wypadają mi dni płodne jak również kiedy zaczynają się dni nie płodne ( śluz się zmienia). Nie wpadliśmy, normalnie starliśmy się o dziecko trwało to 2 cykle, teraz kiedy karmię piersią zabezpieczam się spiralą równocześnie przyjmuję harmonellę która działa osłonowo na serce i naczynia, ponadto poprawie kondycję włosów, które są teraz bardzo liche. Jak skończę karmić wrócimy do prezerwatywy.

ok ale musze chyba pisac na laptopie bo teraz pisze z telefonu i mi sie nie wyswietla ta strona dzisiaj mialam temp 36,87 czy taki duzy skok jest normalny?

Gość gość
Nie dam rady wkleić nie wiem czemu. Wpisz w wyszukiwarkę naturalne planowanie rodziny gazeta pl Jak będziesz tam pisac posta musisz podac wszystke dane.