Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy chrzestna ma kupić wyprawkę dla dziecka ?

Polecane posty

Gość gość

Słyszałam opinie, że do chrzestnej należy kupno wyprawki do chrztu, więc ja się pytam z jakiej paki ma to kupować ? Przecież to do rodziców należy. Co to za moda nastała, że chrześni to sponsorzy.

Gość gość
Nic nie kupuj, to nie twoje dziecko

Niby jest taki zwyczaj ze chrzestna kupuje ubranko do chrztu i szatke a chrzestny swiece i placi za chrzest w kosciele dla mnie to chore i nie praktykowalam tego. chrzestny wcisnal nam 100 zl za chrzest.

Gość gość
Pierwszy raz slysze,ja jak chrzcilam to syna ubralam,przygotowalam przyjecie,chrzestna kupila tylko szatke.Kazdy dal to co chcial i ile chcial.Rodzice sami powinni zadbac o wszystko,przeciez to ich dziecko.

Gość gość
Jak można obarczać chrzestnych wydatkami na chrzest. Przecież to nietaktowne.

Gość gość
ja jako chrzestana kupiłam szatke do chrztu...a mój mąż jak był chcrzestnym to kupił swiece...tak sie u nas kupuje

Gość gość
U mnie tak sam jak wyzej, tylko szatka.

Gość gość
taak pewnie, niech kupi wyprawke, niech wyda 2000zl albo i lepiej :P niech kupi wszystko :D fajnie by bylo, robisz sobie dziecko a inni Ci daja wszystko

Gość gość
A ja jestem matką chrzestną i niestety musiałam kupić wszystko od rajstopek po rękawiczki czy kurteczkę oraz szatkę do chrztu. Oczywiście prezent swoją drogą.

Gość gość
Ogarnijcie się bycie chrzestną zobowiązuje! Nie masz robić imprezy tylko kupić szatkę ewentualnie ubranko na ten dzień. Jak nie pasuje to po co się godziłaś być chrzestną.!? To rodzice chrzestni w pierwszej kolejności są zobowiązani do zajęcia się dzieckiem jak coś się stanie rodzicom biologicznym. I co powiesz że to nie Twoje dziecko wtedy??? Jak masz takie podejście to po co się godziłaś???

Gość gość
ubranko czyli szatke koszt ok 20 zł więc idzie przezyc i jest to pamiatka ktora sie chowa dla dziecka a chrzestny swiece wszystko zostaje dla dziecka!

Gość gość
Nie nastały dziwne czasy tylko kiedys tak się praktykowalo. Bylo to zupełnie normalne. Ja 12 lat temu podawalam di chrztu pierwszego Chrzesniaka to kupilam i ubranko i szatke. W tym roku podawalam drugiego i mama poprosila tylko o szatke.

Gość gość
jak cie nie stac to kup tylko ubranko i nic wiecej! Zreszta zalezy jaki macie zwyczaj w rodzinie nam szatke jako niespodzianke kupili moi rodzice a swiece chrzestny- brat bo w rodzinie meza takiego zwyczaju nie byla! ale ogolnie to wszystko sama chcialam kupic zeby nikogo nie obarczac obowiazkiem :)

Gość gość
już nie przesadzajcie, że kupno szatki do chrztu to duży wydatek. Taki kiedyś był zwyczaj, wydaje mi sie że teraz coraz mniej ludzi to praktykuje bo współczesne mamy chcą same stroić swoje dzieci;) To pamiątkowy podarunek i chrzestnym wypada chociaż zaproponować kupno.

Gość gość
3 lata temu zostałam chrzestną 2 razy w jednym roku. Kupowałam całą wyprawkę, wydałam latem 300zł, zimą doszedł kombinezon i zapłaciłam 400zł. I tak matka dziecka skomentowała, że nie było zimowej czapeczki...

Gość gość
bez przesady - ja jako chrzestna najpierw zapytałam czego matka potrzebuje dla dziecka, po wyprawkę fakt, jeździliśmy o wiele wcześniej przed chrztem, razem i od momentu od którego wiedziałam,że będę chrzestną dokładałam się rodzicom. sporo zakupów dla dziecka hurtowo zrobiliśmy tutaj - www.aico.com.pl Ale wydaje mi się,że nie ma takiej tradycji, że chrzestni mają kupować wszystko. Jeśli już o tradycjach mowa, to raczej powinni ubranka do chrztu, medalik itp - tak jest w moich stronach przynajmniej.

Gość gość
gosc 14.46 Bo dziecku sie nie odmawia.Jasne chrzestni sie zajma,d**e wypna i tyle,dziadkowie sie zajma.Przestan bzdury wciskac,pewnie tobie wszystko sponsorowali,tacy rodzice to pasozyty robia impreze za czyjes.

Gość gość
Ja dla swoich dzieci klupowalam wszystko sama. Nikogo o nic nie prosilam ani nikt nie proponowl. Szatke mialam tradycyjna od rodzicow. W niej chrzczona bylam ja,siostra i jej i moje dzieci.

Gość gość
hahaha jakby mnie tak ktoś poprosił, to bym go wyśmiała :) od kiedy chrzestna jest od sponsorowania prezentów ? jeśli jest tak u was i się z tym godzicie, to jesteście jacyś nienormalni - sorry, ale taka prawda, a dla rodziców dzieciaka, zawsze będziecie darmowym bankiem dla ich bachora, tylko zobaczycie później, dlatego ja zapieram się jak się tylko mogę przed byciem chrzestną, bo wiem czym to pachnie i wiem, jaka jest w większości moja rodzina, liczy się dla nich jedynie kasa, a już dawno wyniuchali, że mogłabym być bankiem dla ich dzieciaka, a tak wcześniej, to ja byłam oczywiście nikim :)

Gość gość
u nas chrzestna kupuje szatkę a chrzestny świecę.... bez przesady...może jeszcze łóżeczko i wózek mają kupować???

Gość gość
JA sama ubierałam moje dzieci do chrztu. Chrzestna kupiła w prawdzie szatkę a chrzestny świecę ale tylko dlatego, ze sami zaproponowali i chcieli to zrobić. Ja mojej siostrzenicy kupiłam ubranko do chrztu ale nie dlatego, ze ktoś tego ode mnie wymagał w imię jakiejś głupiej tradycji tylko dlatego, ze miałam na to ochotę- oczywiście wcześniej uzgodniłam to z rodzicami dziecka i przed zakupem zapytałam czy to co chcę kupić odpowiada ich gustowi.

Gość gość
u nas jest zwyczaj, że chrzestna szatka, chrzestny świeca, ale ja powiedziałam, że nic mają nie kupować, bo chrzestna i tak się wykosztowała, by wpaść do PL, co chwila coś mu wysyła (nigdy o nic nie prosiłam) a skoro chrzestnej zabroniłam to i chrzestnemu.

Gość gość
u nas chrzestna szatke a chrzestny swiece - mile widziane jak chrzestna kupi medalik do pocwiecenia pod poduszke do wózka do kosciola.

Gość gość
nawet nie wiedziałam ja nic nie kupiłam ba nawet sie nie zapytałam czy mam cos kupic nie wiedziałamo tym teraz troche mi głupio no ale w sumie nikt mi nic nie powiedział

Gość gość
Do 15.49 masz problem czytania ze zrozumieniem!!! Piszę, że chrzestna nie musi płacić za imprezę tylko za szatkę, ewentualnie ubranko!!! A tak powinni się zająć. jak się wypinają to do du.. chrzestni. A do twojej wiadomości nikt mi nic nie sponsorował, natomiast ja kupowałam chrześnicy do chrztu i ubranko i szatkę i korona mi z głowy nie spadła

Gość gość
pierwsze słysze, u mnie ne ma takiego zwyczaju

Gość gość
To nie "nowa moda" tylko właśnie stara tradycja. Jak ja chrzcilam syna to wszystko kupiłam sama, jak bylam chrzestną u siostry syna to ona tez wszystko kupowała sama, tylko szatkę (taką w formie chustki, z haftem) ja kupiłam, dalam moze z 30zl za to, wiec ludzie nie róbcie tragedii. A co do pełnego ubrania do chrztu to syn miał garniturek i nie wyobrażam sobie obarczac kogokolwiek kosztami za niego... Tradycja to szatka od chrzestnej i swieca od chrzestnego (ale ja kupowałam caly komplet i chrzestny miał z Glowy ;) )

Gość gość
To bardzo stara tradycja tępe peeezdy :) juz się tak nie szczajcie jadem ze szatke i swiece kupicie

Gość gość
Czy dziecko musi miec chrzestnych?Nie mamy kogo o to poprosic.Przez to dziecka nie chrzcimy.

Gość gość
moja kupiła cudowne ubranko , łańcuszek , pieniądze . Tylko że ona chciała być chrzestną naszego dziecka i była szczęśliwa nie miała pretensji takich jak ty autorko widocznie dla ciebie to przykry obowiązek. I PRETENSJE ODRAZU BO DZIADA NIE STAĆ I CO MA ZROBIĆ