Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tak szczerze jak to być mamą ?

Polecane posty

Gość gość

W styczniu będę obchodzić 25 urodzin, narzeczony w maju 26 lat. W lipcu będziemy mieć ślub. Zastanawiamy się nad dzieckiem. Jak to być mamą/tatą? Czy to wielkie poświęcenie ? Czy pracując macie siłę na dziecko ?

Gość gość
To zalezy od tego czy jestes gotowa na poswiecenia. Bo z dniem gdy urodzisz skonczy sie wolnosc itd. Jeżeli w życiu cenisz sobie wolnosc to se daruj macierzynstwo bo ja sobie mam czasamu ochote strzelić w leb... Ale to zalezy tez Czy masz duzo cierpliwości bo ja np wogole ;)

Gość gość
Jeśli o mnie chodzi. Nie jestem cierpliwa, na imprezy aż tak często nie chodzimy, kocham spać.

Gość gość
To jeżeli miała bys pecha i trafilo by ci sie takue dziecko które mało śpi. To naprawde darujcie sobie. Moje dziecko ma pol roku w ciagu dnia spi tylko dwie godziny z 3 przerwami czyli jedna drzemka po ok. Pol godziny. Zasypia pi 20 z wielkim placzem przez zabkowanie. W ciagu nocy bydzi sie bardzo czesto przez ww powód. I wstaje ok 4-5 rano ;) ale nie przejmuj sie kazde dziecko jest inne ;) tez kocham spac. Ale poki co mam prze/je/ba/ne po calosci ;)

Gość gość
A jeżeli chodzi o samo bycie mama to jest fajnie. Fajnie uslyszec jak sobie mowi po swojemu jak się przytula dotyka mnie po buzi cieszy sie na moj widok. Cos za cos ;) ale nie zawsze jest kolorowo. Czasami trzeba wiele znies ;) ale wiwm ze na drugie się nie zdecyduje napewno

Gość gość
No ja byłam masakryczną imprezowiczką a potem zaszłam w ciąże i zostałam sama z dzieckiem. Nie żałuję, to prawda kolorowo zawsze nie było, bo byłam młoda ale to dziecko to chyba mnie przy życiu utrzymało i dzięki niemu zdałam studia, no miałam kogoś dla kogo warto się poświęcić żeby mu życia nie spieprzyć. Ja akurat zawsze spałam mało ( bo od 15 roku zycia to 4-5 godz snu mi spokojnie wystarcza) , więc przy dziecku problemu nie było. Może na razie się nie decyduj, bo różnie bywa. Ja mam teraz 9 latkę i teraz to się martwię że jest taka jak ja. A z takimi to cud wytrzymać ;)

Gość gość
Tak to ogromne poswiecenie,zycie zmienia sie o 180stopni, moze Ci sie trafic spokojne malenstwo, ale placzliwe,z kolkami i z bezdechem z takim nikt nie bedzie chcial zostac abys mogla gdzies wyskoczyc bo bedzie sie bal ze dziecko mu sie zapowietrzy i tak zostaniesz zamknieta w 4 scianach ewentualnie spacerki ale moze Twoje dziecko nie bedzie spalo w wozku i koniec jestes Ty i bobas, znajomi przestaja odwiedzac bo dziecko ciagle placze .Kocham moja corcie ale daje nam ostro w kosc,jestem bliska depresji

Gość gość
Z***biscie ciezko i zarazem cudownie nie do opisania. Bilans koncowy na plus dla bycia mama. To niesamowite widziec siebie w dziecku i czuc taka milosc ze ledwo sie ogarnia. Kocham mojego synka nad zycie i nie zaluje ani chwili z nim. Ciezko bedzie ci to zrozumiec musialabys juz byc matka bo to sa calkiem nowe uczucia. Ja myslalam ze przed ciaza jestem najszczesliwsza na swiecie. Swietny facet praca pasje kasa a wraz z pojawiwniem sie malucha zycie jakby nabralo kolorow i sensu.

Gość gość
Moje dziecko miało i bezdechy i kołki ale nie wspominam tych czasów źle. Takie życie. Cieszę się, że jest ze mną, a mojego męża już dawno nie ma. Przestało mu się takie życie podobać. Ja mam 4 letniego synka i nowego partnera. Czasami trochę się na niego złoszczę, najczęściej ze strachu. A tak to jak go gdzieś zostawiłam to później ciągle dzwoniłam. Teraz się na to nie piszę. Zawsze staram się robić wszystko tak żeby i on miał fajną zabawę i ja. Im starszy tym troszkę lepiej. Teraz nie wyobrażam sobie żeby go nie było. Mój partner z resztą też. Według mnie w pewnym czasie trzeba mieć dziecko, bo miłość bez dziecka jest taka łatwa, prosta, masz 100 % czasy dla partnera ale nie wiesz czy tak naprawdę cię kocha i jest w stanie mieć z tobą małą istotę. No i kochać cię nawet po ciąży, gdy często jesteś zmęczona itp. No nwm jak dla mnie jest cudownie, choć czasem okropnie. Kwestia organizacji i dbania też o siebie.

Gość gość
tak jak ktos napisal- jest bardzo ciezko i wspaniale zarazem, ale ogolny rozrachunek na plus dla macierzynstwa ;) tyle, ze smiac mi sie chce jak narzekalam na pobudki w nocy, karmienie... To byl pikus, zabawa zaczyna sie jak dziecko sie buntuje itd

Gość gość
Szczerze? - wspaniale! Tyle,ze trzeba wybrac odpowiedniego partnera i odpowiedni czas. Tu sa na ogol wpisy matek bardzo malych dzieci, z nimi jest faktycznie robota( choc satysfakcjonujaca), ale ten okres to dosłownie moment wobec kilkudziesieciu wspaniałych lat z wlasnymi dziecmi. Wiem, co mowię, bo dzieci mam dorosłe.

Gość gość
Ja mam 6 tyg malucha i jest ciezko. Lubilam sobie pospać, poimprezowac a teraz mam malego terroryste. Poczekaj jeszcze pare lat

Gość gość
A ja czekam az mala mi podrosnie i wyjda zabki to i ze spaniem bedzie luzik bo tylko z tym mam problem i sie bardzo denerwuje

Gość gość
hm dziecka musicie chcic obydwoje :) nigdy nie bedziesz wiedziec jak to jest byc matka poki nia nie zostaniesz :) my sie troche staralismy o malenstwo do tego trudna ciaza a po porodzie wszystko zostalo nam wynagrodzone bo maly nie mial ani kolek przesypia mi cale noce bez budzenia! spimy do 10 wiec jestem wyspana :) jedynie poczatek kiedy spadl mi z wagi i bylo trzeba co 3 godz wstawac i na sile karmic ale to jakis miesiac i zlecialo a do tego mąż pomagal a to jest wazne :) mamy czas dla siebie z mezem wiec kino jakies wyjscia itd ale wiem ze wszystko zalezy jakie jest dziecko i tego nie da sie przewidziec :) jedynie co zmienilo sie to to ze mam wiecej czasu dla siebie niz jak chodzilam do pracy :)