Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciekawa gra planszowa dla 2.5 latka.

Polecane posty

Gość gość

mamy moze cos polecicie?

Gość gość
Dla 2,5 latka planszówka? Zdecydowanie za wcześnie, maluch w tym wieku dopiero uczy się podstaw pod gry planszowe, kolorów, kształtów, czekania w kolejce, a łączenie tego w jakieś ciągi przyczynowo-skutkowe, zwłaszcza takie abstrakcyjne, na potrzeby gry (stajesz na zielonym polu- odsłaniasz obrazek itd), to dla niego za dużo. Kupowanie zabawek dużo na wyrost skutkuje tylko frustracją dziecka i poczuciem że sobie nie radzi. Ewentualnie- przy każdej czynności, ruchu będziesz pokazywać i tłumaczyć, ale wtedy szybko się znudzi a zapewne dalej niewiele zrozumie... I piszę to jako fanka planszówek. Możesz dziecku w tym wieku (chociaż mój trochę później załapał) wprowadzać najprostszą wersję memory, później proste gry zręcznościowe z podstawami kodowania- typu: stajemy na zielonym polu to podskakujemy, stajemy na czerwonym to klaszczemy, mój ma niespełna cztery i dopiero teraz łapie proste gry zręcznościowe typu głodne hipopotamy i domino, myślę że twister też by mu się podobał. Jednego zdolniachę znałam który zanim skończył 5 lat sprawnie grał w warcaby, no ale to jeden taki, generalnie gry typu chińczyk czy warcaby właśnie są raczej już dla dzieci w wieku szkolnym, o bardziej rozbudowanych planszówkach, takich z fabułą, nie mówiąc.

Gość gość
Dziekuje za poswiecenie mi czasu na odpowiedz :-)

Gość gość
Najprostsza bez skomplikowanych zadań przeskakiwania pół ,uważam że jest troszkę za wcześnie ale jeżeli przejawia jakieś ku temu zainteresowanie to można spróbować ,mój starszy syn chyba miał z 3 lata i graliśmy w Grzybobranie ,101 Dalmatyńczyków i potem w miarę czasu dokupywałam coraz trudniejsze w nie jedne do dziś gramy a syn ma 11 lat ,natomiast młodszy syn który ma 4 lat nie przejawia zainteresowania planszowymi grami ,jemu szukam raczej jakieś w stylu O rety krety czy Pułapka na myszy (albo polowanie nie wiem jak dokładnie ) Albo pomyśl o grze pamięciowej bardzo fajna zabawa albo po prostu lego duplo na dłużej starczy a na pewno będzie się tym bawić .

Jest kilka gier planszowych przeznaczonych dla dzieci od 3 roku życia. Myślę, że możesz niedługo spróbować zagrać z maluchem, np. w Potwory do szafy (pięknie ilustrowana) lub Pycha michę (gra interaktywna).