Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mąż ma łuszczycę, dziecko może mieć?

Polecane posty

Gość gość

Mąż ma straszną łuszczycę, jakie jest prawdopodobieństwo, że dziecko mogłoby ją mieć?

Gość gość
nie wiem ale ja mam i żadne dziecko trójka nie ma

Gość gość
łuszczyca jest chorobą o podłożu genetycznym i autoimunologicznym ( organizn z pewnymi genetycznymi predyspozycjami pod wpływem czynnika wyzwalającego niszczy sam siebie/atakuje sam siebie) Jak kazda choroba autoimunologiczna łuszczyca nie jest chorobą nie do końca poznaną. sposób dziedziczenia nie jest do końca wyjaśniony: wyróżnia sie dwa typy, jeden ujawnia sie przed 40, drugi około 60 r.z. u około 30% ludzi chorych łuszczyca występuje rodzinnie. w rodzinie zdrowej ryzyko zachorowania wynosi 1-2 % , gdy choruje jedno z rodziców ryzyko wzrasta do 10-20%, gdy choruje dwoje to nawet 50-70%. co ciekawe schorzenie czesto dziedziczy sie po dalszych przodkach : dziadkach pradziadkach: czyli chory na łuszczyce nając zdrowe dzieci może mieć chore wnuki lub prawnuki. Może nie znaczy musi. Majac obciązenie genetyczne trzeba się jeszcze liczyć z czynnikiem wyzywalającym. Stres, infekcje itd. Innymi słowy majac obciązenie genetyczne można nie zachorować dbając o dietę, brak chemii ogólnie o swój układ immunologiczny. Żle działający układ imunologiczny, lub zakłócony przez strs i infekcję może wyzwolić chorobę.

Gość gość
Blee lepszego na męża nie było

Gość gość
RACZEJ nie bardziej gdy ma matka.

Gość gość
Nie bądź taka mądra/mądry bo nie wiesz co w tobie siebie, to że tego nie widać nie znaczy żeś takie słodkie. Ludzie tacy jak ty powinni doświadczać takich chorób, każdy sposób dobry aby zmądrzeć. Wstyd.