Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

choiniki sa w sklepach ale w domu juz ubierac...chore

Polecane posty

Gość kki2
Większosc z was to zwykli ateiści, którzy obchodzą katolickie święta smiech xxx No i nic ci do tego :) my jesteśmy wolni to wy macie dogmaty i ograniczenia. Twój katolicki kościół zabrania ci seksu przed ślubem oraz antykoncepcji i co stosujesz się katoliczko? Oczywiście teraz sobie wynajdziesz furtkę, że to ludzie wymyślili i twoim zdaniem..... tratatata (no nie moja droga, bo katolicyzm to jasno sprecyzowane dogmaty w chrześcijaństwie tak jak protestantyzm, prawosławie itd. Jeżeli przypisujesz się do danej religii to albo się stosuj albo nie komentuj innych i zajmij się swoim sumieniem, a my swoim i wszyscy będą szczęśliwi) :)

Gość ANOOOO
Ja od 17 lat ubieram choinkę zawsze 6 grudnia . Nawet jak mieszkałam jeszcze z rodzicami to oni swoją w dużym pokoju ubierali dzień przed Wigilia a ja swoja 6 grudnia . Dla mnie choinka ma sens tylko przed świętami . 2 stycznia choinkę wyrzucam bo juz mnie denerwuje .

Gość gość
kki2 dziś Większosc z was to zwykli ateiści, którzy obchodzą katolickie święta smiech xxx No i nic ci do tego usmiech.gif my jesteśmy wolni to wy macie dogmaty i ograniczenia. Twój katolicki kościół zabrania ci seksu przed ślubem oraz antykoncepcji i co stosujesz się katoliczko? Oczywiście teraz sobie wynajdziesz furtkę, że to ludzie wymyślili i twoim zdaniem..... tratatata (no nie moja droga, bo katolicyzm to jasno sprecyzowane dogmaty w chrześcijaństwie tak jak protestantyzm, prawosławie itd. Jeżeli przypisujesz się do danej religii to albo się stosuj albo nie komentuj innych i zajmij się swoim sumieniem, a my swoim i wszyscy będą szczęśliwi) xxxxxx xxxxxx POPIERAM NA 100% :)

Gość gość
Potem stoi taka ku*rwa jedna z druga na bazarze i obgadują.. Ty a wiesz kowalski ma juz choinkę,ale debil.a potem przejdzie kolo kowalskiego i powie.dzien dobry ale piekna choinka.a potem będzie życzyć wesolych swiat.taka o to fałszywa ku*rwa

Wielu ateistów i agnostyków zostało wychowanych w domach, gdzie królowała tradycja (bo niekoniecznie religia) katolicka. Każdy z nas zna kogoś (ma w rodzinie, być może sam jest taką osobą) kto przyjął wszystkie sakramenty, miał przykaz chodzić do kościoła, ale religii nie zgłębiał, biblii nie czytał i bezrefleksyjnie obchodził z resztą rodziny wszystkie tradycyjne święta. Wiele osób, które przestają chodzić do kościoła, nie modlą się, nie rozmyślają w ogóle o tym czy istnieje ten czy inny bóg, obchodzą święta bo taka jest TRADYCJA, w jakiej zostali wychowani. I już. Chyba katolików to nie boli, co? Świąt starczy dla wszystkich :) ps. Co do ubierania choinek, ja swoją ubieram dzień przed wigilią i jakoś sobie nie wyobrażam cały grudzień udawać, że już jest Boże Narodzenie, ale co kto lubi :) dzisiaj faktycznie łatwo paść ofiarą komercji.

Gość mama taka jak ty
u nas ubrana od zeszlej soboty dzieci marudzily,ze chca

Gość gość
Zgadzam się z autorką i to pod dwoma względami - po pierwsze, że ludzie maja mózg (oczywiście, co widać na kafe, nie wszyscy) i maja swoje refleksje i przemyślenia. Autorka nikogo nie śledzi po domach czy ma choinkę czy nie, bo jak napisała (oczywiście na kafe 90% nie potrafi czytać) - ludzie sami jej o tym powiedzieli. Po drugie - ja tez nie lubię tak wcześnie choinki, reklam, które dręczą nas już od dawna oraz ozdób choinkowych i czekoladowych mikołajów, które w sklepach pojawiają się we wrześniu. Dla mnie to "rozmycie" świąt, bo one mają być związane nierozerwalnie z końcem grudnia a nie wrześniem.

Gość gość
u mnie w domu rodzinnym ubierało sie dzień przed wigilia, więc twoje tydzień przed tez mi się nie podoba, uważam że za wcześnie i co zrobisz z moją dezaprobatą? :D Choinki nie ubieram w ogóle, na szczęście nie muszę, bo dzieci dorosły i im nie zależy, a dla mnie to tylko kłopot, zawalidroga i zbieracz kurzu. A dzieciom tłumaczyłam, ze to pogański zwyczaj. Jesteśmy ateistami, w kościele nigdy nie bywaliśmy i guzik mnie obchodzi katolicki wymiar tych świąt, obchodzi mnie właśnie tylko "komercja", prezenty, wolne od pracy, obżarstwo, imprezy świateczne i fakt, ze ewentualnie mozna się spotkać z rodziną. Niektórzy są zbyt ograniczeni zeby zrozumiec, że nie każdy musi przezywać przy okazji świat religijno- duchowe odrodzenie, śpiewac psalmy przy stole itp, mozna też inaczej. Sama nie jestem fanką światecznych dekoracji w domu, ale jak ktoś lubi i mu to poprawia nastrój, to może sobie nawet renifery i sanie Mikołaja naturalnej wielkości postawić w salonie i mi to lata.

Gość gość
ale jakie rozmycie, że ktoś u siebie na początku grudnia w swoim, zamkniętym mieszkaniu stawia choinkę? co do reklam się zgodzę męczą pałę strasznie :o Poza tym jeszcze nie leciało w radiu: Last krysmes aj gejwju maj har.... czyli sezon się nie zaczął ;)

Gość kki2
14.04 już ja znam te psalmy ;) Cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz hehe no i w sumie też fajnie :) Ja też wyżej pisałam o "ateistycznej choince" i żeby zluzowały dziewczyny ;) choinkę ubieram też przed sama wigilią i wigilię też robię, bo mi się tak podoba, wolny kraj.

Gość gość
A ja mam w d***e boże narodzenie, dla mnie te święta to okazja do spotkania z rodziną i tyle. Dokonałam apostazji, do kościoła nie chodzę. Choinkę ubiorę przed wigilią.

Gość gość
Dlaczego chore? Kazdy robi jak chce i jak uwaza,ja mieszkam w Anglii i tu w domach choinki juz widac zaraz po halloween wczesniej tez mnie to troche dziwilo,ze tak szybko,ale teraz uwazam to za normalna sprawe,sama tez mam juz choinke ubrana i lampki w oknie,udekorowalismy dom wczoraj.

Gość gość
Mnie nie przeszkadza jak już ktoś ubiera choinki, słucha Last Christmas itd :) Ja tak nie robię, ale atmosferę adwentu i nadchodzących świąt lubię poczuć, więc wczoraj zafundowałam sobie małą namiastkę w postaci roślinki innej niż choinka, o taką właśnie ;) http://www.gwiazda-betlejemska.info/pl/porady-zwizane-z-pielgnacj-i-dekoracj/pomysy-na-dekoracje/klasyczne-i-naturalne.html

Gość gość
ubieram dzien pzredvwigilia, ale zupelnie mi nie pzreszkadza, kiedy kto inny, moze ubierac w lecie. Nie wiem, jak to moze dla kogos byc problemem. Autorka mowi ,ze to dziecinada - na dobra sprawe w ogole ubieranie choinki jest dziecinne , no bo jak w tym ;logika. Ale jak ktos kto lubi, to czemu zabronic?

Gość gość
Większosc z was to zwykli ateiści, którzy obchodzą katolickie święta smiech O tutaj racja ,jeżeli chodzi o mnie ale moje dzieci 12 ,10 lat są katolikami obaj przyjęli chrzest ,komunie bo mój mąż jest katolikiem chodzi do kościoła ,cała rodzina również tylko ja jestem z tym na bakier ,to co mam wyjechać w dni świąteczne czy jak ,są to dni wolne spędzam je z rodziną dla nich ważne a dla mnie ważni są moi bliscy i nie powinno to nikogo obchodzić jak spędzam czy obchodzę czy nie Święta Bożego Narodzenia bo to moja indywidualna sprawa.

Gość gość
W Norwegii choinki stały już w listopadzie pod koniec a parę dni temu rozpoczął się jarmark świąteczny i jakoś nikt z tego hallo nie robi ,ludzie są radośni nie tak jak tutaj każdy wytyka każdemu ,ja też mam mała choinkę u młodszego syna w pokoju ale to moja choinka ja ją kupiłam ja ją postawiałam i jak będę miała ochotę będzie stać cały rok a ludzie niech się zajmą sobą a nie zaglądaniem komuś do domów i w życie .

Gość gość
żenada, jak ci nie wstyd obgadywać cudze choinki, sama jesteś chora bo trzeba być chorym na łeb aby z takimi rzeczami po ludziach biegać na forum, idź się lecz do psychiatry wariatko !!

Gość gość
Ludzie nie maja pojecia po co swieta, tez uwazam ze jak ktos chce postawic choinke wczesniej to moze to zrobic 1 września chociazby, ja moge tylko sie pośmiać, wogole zanika duzo wartosci, kazdy jeat nastwiony na branie i zeby miec jak najwiecej w domu, rzeczy zupelnie nic nie wartych, przygladam sie tlumowi podazajacemu za soba bo nikt nie ma wlasnego zdania, osobowosci i nikt nie wiw po co to robi, wspolczuje dzieciom które maja takih rodzicow, ppwtarzam choinka ppwinna stac juz 1 wrzesnia zeby odwrocic dziecku uwage o dpierwszego dnia w szkole bo zazwyczaj im sie nie chce tam iść

Gość gość
Mojego syna nawet choinka by nie powstrzymała od szkoły no nie 1 września bo szybciej zaczyna szkołę . Zresztą my nie jesteśmy zbytnio tradycyjni i nie mamy choinki i mam to w d***e ,świąt nie obchodzę kiedyś obchodziłam znaczy moja rodzina i co ja pamiętam żarcie .żarcie .żarcie a kościoła na oczy nie widzieli to nie dla mnie .

Gość gość
Wigilia jest w środę to ja ubiorę w poniedziałek albo wtorek a dla mnie wcześniejsze ubieranie jest bezsensowne ale jak i co kto lubi :)

Gość gośćkwiaciareczka
Ja nikomu w okna nie zaglądam ,każdy ma swoje podwórko ,to niech je ogarnia po swojemu. A choinkę ubiorę już na dniach ,bo potem nie będę miała czasu,tak tak moi drodzy krytykujący, są osoby, które w dniach przedświątecznych mają najwięcej pracy i nie mówię o domowych zajęciach ,ale o pracy zawodowej np. handel ,ja mam kwiaciarnię ,więc ostatnie dni spędzam praktycznie poza domem ,wieczorem nie mam już siły i ochoty na robienie czegokolwiek, dlatego przygotowania świąteczne robię o wiele wcześniej no ale tAaki :kowalski mieszkający naprzeciwko o tym nie wie . Sumując ,zanim się coś napisze ,może najpiew warto przemysleć: --infantylizm totalny -ofiara reklam telewizyjnych -komercjalizm (nierozumienie tradycji świąt BN -spędzanie week w galeriach handlowych.... itd itp. ...czy np. jak zawieszę różowe czy czerwone firanki w oknie to co??? ...burdel prowadzę ah no napewno wg przysłowiowego" Kowalskiego" co mi w okna chce zajrzeć Dziękuję za uwagę ,miłego dnia wszystkim życzę :)

Gość opa opa
My do kościoła nie chodzimy wcale, w Boga wierzę, dzieci nie ochrzciłam ale choinkę mamy, wigilię mamy i święta też robimy, kto mi zabroni? Na pewno nie głupie baby z kafe :P W święta odpoczywamy, spotykamy się z rodziną, spacerujemy albo jedziemy na cały dzień na narty, bo mam blisko do Czech ;) Choinkę ubieramy w wigilię rano ale nie widzę powodu aby dywagować, że ktoś jest taki, a taki i że to moim zdaniem takie, a takie :o bo co to kogo obchodzi, że wy coś tam sobie o mnie, o kimś pomyślicie? życia tego człowieka nie zmienicie tyle, że macie satysfakcję poględzenia i mielenia ozorami :)

Gość gość
Alez scisk d**y co poniektore maja :D Ja ubieram nieco wczesniej ale i zaraz po Nowym Roku rozbieram. Dla mnie choinka ma urok i niesie radosc w oczekiwaniu na Swieta, w czasie Swiat, Sylwestra i Nowego Roku. Potem zaczynam zyc juz czym innym, nie Swietami i choinka mi przeszkadza. Jak ktos woli ubierac w Wigilie i trzymac choinke do lutego to jego sprawa. Nie mam z tym problemu. Niech kazdy robi jak chce :D

Gość opa opa
dokładnie śćisk du/py, że aż muszą wypowiedzieć się na forum, że Nowakowa spod ósemki to już ma i to takie chore, a łone nie majo jeszcze i ko ko kooooo ko ko koooooo i se pogderały, normalnie 100 lat za cywilizowanym światem jesteśmy :o