Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

efeczka3230

Anoreksja, powrót miesiączki

Polecane posty

witam! pisze tu w zasadzie nie o pomoc, a o jakas dyskusje. otoz zmagam sie z anoreksja od marca, w sumie schudlam do 44 kg przy wzroscie 160 cm no i oczywiscie brak okresu wczoraj dostalam pierwszej miesiaczki od pół roku a w sumie to teraz ważę ok 45 kg. zmieniłam odżywianie- wczesniej wszystko było zdrowe, zero tłuszczy itd a od kiedy się leczę (od połowy września) i tak jem ok 1800 kcal dziennie ale za to więcej słodyczy. w zasadzie prawie same słodycze. zastanawia mnie powrót mojej miesiączki. czym to spowodowane? czy to ze mam miesiaczke oznacza ze jestem juz zdrowa? i wiem że na powrót okresu mają wpływ hormony, w ogóle od jakiegoś czasu mam chłopaka i zastanawia mnie czy np jakieś doznania fizyczne mogły sie przyczynić do jej pwrotu ? z góry dzieki za odp !!! pozdrawiam:**

Gość gość
moja droga, wyeliminowanie tłuszczu z diety wcale nie jest zdrowe tylko bardzo szkodliwe, a tyje się nie od tłuszczy tylko od węglowodanów, a to że objadasz się słodyczami, to nic dziwnego, bo po okresie głodowania twój organizm rzucił się na najłatwiejsze źródło energii w postaci węglowodanów. Niestety takie jedzenie pustych kalorii prowadzi donikąd, tzn wyłącznie do tycia, bo cały czas jesteś głodna, a ciało jako, ze nie dostaje właściwej ilości makro i mikroelementów i substancji odżywczych domaga się więcej i więcej cukru, bo cały czas brakuje tego co trzeba. Zmień dietę na zdrową, czyli dobrze zbalansowaną, dostarczaj właściwe proporcje białka, tłuszczu, witamin; węglowodany w zdrowej postaci, a nie cukrów prostych. słodycze, to jest dodatek. Sama sie kiedys mocno odchudzalam do wychudzenia i byłam znacznie chudsza od ciebie, ale okres miałam jak w zegarku zawsze, bo nigdy nie wywaliłam z diety tłuszczu. Tłuszcz jest odp. za prawidłowe działanie ukladu hormonalnego i jego całkowity brak w deicie wykańcza wcześniej niz brak białka..

Gość gość
nie głodziłaś nie długo, to tylko parę m-cy. Pare m-cy głodówki dla młodego zdrowego ciała, to nie jest aż taki wielki wysiłek, organizm bez problemu wraca do normy po takiej czasowej deprywacji. Wystarczyło, że zaczęłaś dostarczać w miarę normalnej ilości kalorii i wszystkie funkcje wróciły do normy. Nie ma w tym nic dziwnego. Takie trwałe wyniszczenie organizmu i rozregulowanie ukladu hormonalnego zajmuje lata dziwnych zwyczajów żywieniowych..

Gość emptyness
hej,jestem dokładnie w tej samej sytuacji co Ty,nawet wzrost mamy taki sam;) też lecze się na anoreksje i też ostatnio wróciła mi miesiączka,mi wróciła dla tego że brałam witaminy,może Ty też jakieś brałaś?że jakieś doznania fizyczne tu pomogły to raczej nie sądze,chyba po prostu organizm się odrobnke odżywił i z tąd miesiączka,ale to tylko moja opinia,niestety nie jestem lekarzem;) Wiesz,czy jesteś zdrowa to musisz spytać Twojego lekarza, poza aspektami fizycznym ważne jest też czy masz już wszystko poukładane w głowie,czy dobrze się ze sobą czujesz i nie masz potrzeby odchudzania,leczenie zaburzeń odżywiania to niestety długi proces.pozdrawiam,mam nadzieje że pomogłam chociaż odrobinę , życze Ci dużo sił

Witam. Pracuje w telewizji i szukam par do programu, w których kobieta ma problem z nadmiernym odchudzaniem, utratą wagi lub anoreksją. Zainteresowane osoby, oraz osoby znające takie pary, bardzo proszę o kontakt: qbagolab@gmail.com Pozdrawiam.