Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nauczyć dziecko gryźć?

Polecane posty

Gość gość

zaraz pewnie dostane wiadro pomyj na głowę,ale trudno, dziecko ma 10 m-cy, i je tylko gładkie papki, po pierwsze dlatego, że dłuuuugo nie siedziała i karmiłam w leżaczku w pozycji półleżącej, więc wchodziły w grę tylko papki, po drugie jak miała 7 mm-cy to poważnie się zakrztusiła i już potem bałam się próbować, no ale teraz ma już 10 m-cy, już wreszcie siedzi i już by wypadało by jadła "doroślej" ma 4 zęby, jedynki, ale gryzie tylko zabawki, daje biszkopta, ale nie bardzo jej to odpowiada, znacie jakieś sposoby, żeby zachęcić malucha do gryzienia i memlania dziąsłami?

Gość gość
dawaj jej chrupki, biszkopty, chlebek a sie nauczy

Gość gość
No to teraz po Tobie pojadą :( Mam nadzieję, że chociaż karmisz piersią, wychodzisz na spacery przy -10 stopniach i zawierusze oraz masz wózek za min. tysiąc dziewięćset czterdzieści siedem złotych. W innym wypadku nie powinnaś w ogóle być matką, tzn. wg kafeteryjnych standardów :(

Gość gość
wchodzę na to forum od jakiegoś czasu i znam już te klimaty, jestem przygotowana psychicznie i mentalnie:D na 10 złośliwych komentarzy , jedna mądra rada się zdarzy:) daje chrupki, biszkopty jak odgryzie kawałek to wypluwa albo czeka żebym jej wyjęła z buzi, może po prostu za szybko oczekuję efektów chleba się trochę boję, bo twarde i nie rozpuści się w buzi jak np biszkopt

Gość gość
Nie bój się. Tylko dawaj duże kawałki. Daj jej piętkę albo długą skórkę. Nie ma innej metody, musisz jej podsuwać jak najwięcej produktów stałych, w końcu załapie, szybciej niż myślisz :) Moja córka też miała dopiero ok roku, kiedy zaczęła sama wsuwać różne rzeczy. Dzisiaj ma 14 miesięcy i np za Chiny Ludowe nie weźmie sama do ręki i dzioba banana. No i co? Przecież się nie pochlastam, nie zmuszę jej do tego, przyjdzie czas i w końcu też wpakuje go sobie do buzi :D Nie stresuj się, masz jeszcze mnóstwo czasu. Traktuj to jak zabawę, nowe doświadczenie, a nie mus, bo dziecko już ma X miesięcy ;)

Gość gość
Aha i z włąsnego doświadczenia coś Ci poradzę. Jeśli Twoje dziecko ma jeszcze problem z gryzieniem, nie dawaj jej póki co chrupek kukurydzianych. One mogą przykleić się do podniebienia tam głębiej i nieszczęście gotowe.

Gość gość
dzięki za rady:) i otuchę, pozdrawiam:)

Gość gość
bzdura z tymi chrupkami, moje dziecko się uczyło gryźć na chrupkach i nic nie było. Jedyna rada- dawaj dziecku jedzenie lekko rozgotowane- ale niech je rączkami- poczytaj o metodzie BLW

Gość dns
posadź dziecko w foteliku, daj ugotowanego makaronu, kawałki kurczaka, marchewki, czy jabłka i do dzieła. Niech je samo, rączkami właśnie.

Gość gość
na metodę blw to jest tochę za duża, bo rączką dziecko mało zje, a w tym wieku to obiad jest konkretnym posiłkiem, moje uczyło się na skórce od chleba

jak za duża na metodę blw? skoro nie umie rzuć i gryźć to każdy wiek jest dobry na naukę :O A rączką dziecko potrafi zjeść naprawdę sporo. Lepiej niech zje marchew, makaron i kurczaka rączką, niż ma w kółko memłać skórkę od chleba.

Gość gość
BLW najlepsza metoda. Posadz dziecko z wmai przy stole, nie przygotowuj specjalnej papaki dla niego. zaproponuj mu duze kawalki warzyw: no rozyczka brokula, sredni ziemniak, rozyczka kalafiora itp. niech wezmie dor eki i wsadzi do buzi. Skoro gruyzie zabawki to z rozwojem jets ok. Teraz mlusi nauczyc sie, ze pozywienie tez sie gryzie i zaznajomic z roznymùi konsystencjami jedzenia.

Gość mirinda bez gazu
Dobrze ci tu radza dziewczyny,autorko. mialam ten sam problem,bo syn w eieku 8mcy zadlawil mi sie jablkiem i przestalam ze strachu dawac mu w kawalkach,tylko papki.ale w koncu sie przemoglam i dalam a to gruszke bardzoiekka w kawalkach w miseczce,biszkopty,chrupki kukurydxiane,potem warzywa gotowane,pozniej herbatniki,bo twardsze.i jakos sie nauczyl,teraz ma rok i tylko 2zeby i daje rade,takze cierpliwosc i probuj ,podawaj,sa tez takie siateczki do pokarmow na allegro np,mialam kupic ale moj zatrybil o co chodzi i juz nie potrzebowalismy.ale do tej pory mu jablka nie daje:(uraz mam bo prawie sie udusil,scieram mu na tarce na grubszych oczkach.i moj na poczatku mial odruch wymiotny po wszystkim twardszym,teraz juz luzik.